Ágiiiiiii Kicsi Világa egy Instagram home-cukrászda. Tőle ered a #mutimiteszel.

Szerző: Kovács Nóra
Ágiiiiiii Kicsi Világa egy Instagram home-cukrászda. Tőle ered a #mutimiteszel. | mutimiteszel_365letszikra_1170x650

Létezhet cukrászda üzlethelyiség nélkül? Fel lehet-e építeni egy vállalkozást Instagram profilra alapozva? Elegendő csupán tortákat készíteni? Az Ágiiiiiii Kicsi Világa esetében minden kérdésre a válasz igen.

Aki ismeri Ágiiiiii Kicsi Világát, az csak és kizárólag az Instagram profiljáról és a FB oldaláról kaphat hírt. Ez az a cukrászda, amelynek nincsen üzlete, sem cukrászdája, sem web oldala. Ennyi szokatlan és nem mindennapi módszer ellenére Ágiiiiii Kicsi Világa óriási népszerűségre tett szert, szinte egymásnak adják a kilincset a megrendelők a budaörsi műhelyben.

Az éppen egyéves születésnapját ünneplő vállalkozást mondhatni a véletlen szülte

Ahogy Gruber Ági mesélte, álmában sem gondolta volna, hogy egyszer cukrászként meseszép torta költeményeket fog készíteni, azt pedig végképp nem, hogy mindezt elegendő lesz egy hastaggel elindítani. Ha visszaásunk a kezdetekre, láthatjuk, amint az ELTE diplomával rendelkező andragógusként  a családon belüli erőszak témakörét kutatva délutánonként sütemények sütésével próbálja egyensúlyba hozni a világot. A mutatós és finom sütik fotói pedig az Instagramon kötnek ki, ahol #mutimiteszel hastaggal pillanatok alatt tízezres népszerűségre tesznek szert.

agikicsivilaga

Bár Ági először szállodai munkája mellett saját örömére kezdett el édességek készítésével foglalkozni. A nagy népszerűségnek hála egyre több érdeklődő, majd megrendelő jelentkezett, akik különleges tortáit megszerették és nem csak születésnapokra, de esküvőkre is tőle kívántak rendelni.

“Egy idő után azt vettem észre, hogy a reggel 6 órai kelés, a 8 órás szállodai munka és az esti sütés már olyan szinten igénybe vesz, hogy el kell gondolkoznom azon, hogyan lehetne ezt hatékonyabban csinálni.”  – meséli Ági, majd hozzáteszi:

Persze a váltáshoz kellett némi támogatás: a párom, aki a világ legtürelmesebb embere, az édesanyám, aki a családi ház alsó szintjét bocsátotta rendelkezésemre, hogy berendezhessem a műhelyemet, és a megrendelők, akik elfogadják, hogy csak rendelésre készítek tortákat.

Mivel időközben elvégezte a cukrászképzést és mellette máig folyamatosan képzi magát, így olyan technikát és stílust alakíthatott ki, amely piacképes, trendi és fiatalos.

Az újhullámos tortabusiness: piacképes, trendi és fiatalos

Az újhullámos kézműves torták sajátos formavilágát bármikor felismerhetjük: a felhalmozott kekszek, cukorkák, édességek, amelyek a torta tetejét díszítik, a lefolyó csokoládé csíkok, vagy az élővirágos dekorációk mind Ági kézjegyévé váltak. „Nekem csak boldogság, ha azt látom, hogy mások készítményein is megjelennek azok a motívumok, amiket kitaláltam. Ez egy kicsi piac, ismerjük egymást, de azt gondolom, hogy mindenkinek megvan a saját stílusa, és az azt kedvelő vevőköre, így nem fogunk összeveszni semmin.”

Mivel Ági egymaga végez minden folyamatot, így fontos számára, hogy ez a munka valódi öröm legyen. Ennek következtében nem tud vállalni túl sok megrendelést, és elmondása szerint az esküvői szezon közeledtével szinte már betelt a naptárja. Nem csak a torták, a sütemények fontosak számára, hanem a munka és a család közötti egyensúly megtartása is, így hétvégenként és ünnepnapokon a műhely zárva tart.

Siker a konyhában és az üzletben

Talán bátorság, talán a „jókor jó helyen” jelenség tette lehetővé, de ma Ági több mint 14 000 követővel rendelkezik az Instagramon, és nem telik el úgy nap, hogy ne keresné fel egy újabb megrendelő. „Szinte magától jött minden. És bár kétségtelen, hogy mindig is szerettem sütni, sosem gondoltam volna, hogy ekkora siker lesz ez a vállalkozás.

Boldog vagyok, mert ma azzal foglalkozhatom, amit igazán szeretek. Éppen úgy, éppen annyit, amennyi nekem jól esik.

Talán kényelmes hozzáállásnak tűnhet, hogy még nem gondolkodik 5 éves tervben, talán nem megszokott ez a komótos tempó, de mégis működik. Ebből is látszik, hogy egy vállalkozás akkor lesz prosperáló, ha az a tulajdonosával önazonos. Mindegy, hogy kicsi vagy nagy, hogy milyen üzletágban fut, ha azt érezzük, hogy a kitűnő kivitelezés és a minőségi munka mellett létezik az egyéniség, akkor vágyunk arra, hogy mi is részesei legyünk. Jelen esetben egy Ágiiiiii Kicsi Világa féle tortának.

Vendégszerzőnk Kovács Nóra cikke | chich-and-charm.hu

[sgmb id=”2″]


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY, TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?