Téged is foglalkoztat, hogy mit mondanak rólad mások?

Szerző: Szokoli Bernadett

Nagyszerűen megtanuljuk – vagyis inkább végtelenül sokszor halljuk – hogy ne foglalkozzunk azzal, hogy mit gondolnak rólunk, ne foglalkozzunk azzal, hogy mit mond a másik, ugyan, kit érdekel? De valljuk be őszintén, hogy szinte lehetetlen nem foglalkozni azzal, hogy milyennek tart bennünket a külvilág. Részben azért, mert szeretnénk jó képet mutatni magunkról, részben pedig azért, mert a külvilág által kialakított vélemény sokszor előnyt vagy hátrányt jelenthet kapcsolataink kiépítésében és fenntartásában.

Fontos megjegyeznem, hogy coachként azt látom, hogy egyik küzdelmünk az, hogy a „másoknak” való megfelelés kényszerét levetkőzzük magunkról. Ez egy nagyon fontos irányvonal és önismeretünkben az egyik sarokpont is lehet. De ez nem zárja ki azt, hogy feltérképezzük: milyennek lát környezetünk? Erre pedig nagyszerű eszköz a Johari-ablak.

A Johari-ablak segít meglátni, mit gondol rólunk a világ

A Johari-ablakot két pszichológus, Joseph Luft és Harry Ingham dolgozta ki 1955-ben. (A modell elnevezése kettejük keresztnevének ötvözetéből alakult ki.) A viszonylag egyszerűen használható eszköz egyik legnagyobb előnye, hogy kitöltésével komoly önismeretre tehetünk szert, bár valójában eredetileg az egyéni hatékonyság mérésére született a modell. Abban segít nekünk, hogy többet tudjunk meg arról, hogy vajon milyennek lát bennünket a világ.

Johari-ablak

Az egyes dimenziók megismerésére négy ablakot használ: aréna, zárt terület, vak terület és sötét terület. Nézzük meg részletesen, hogy ezek a területek mit is jelentenek valójában.

Aréna

Ez az a terület, amit tudunk magunkról és szívesen el is mondjuk. Ezáltal ez a mások által is ismert tulajdonságainkat jelenti.

Zárt terület

Ez még mindig az a szféra, ami saját magunk előtt ismert, azonban erről mások előtt már nem szívesen beszélünk, tehát mások előtt ismeretlen.

Vak terület

Mi nem igazán tudjuk magunkról, mások azonban ezt gondolják rólunk. Erre csak akkor ébredünk rá, ha szembesítenek vele.

Sötét terület

Mások sem tudják rólunk és mi sem tudjuk magunkról. Több pszichológus úgy gondolja, hogy ez egy nagyon nagy terület és csak speciális esetben kerül felszínre. Ezt a területet nem lehet tudatosan befolyásolni vagy megváltoztatni.

A feltérképezés rögös útja: kérdezz másokat!

Ez eddig még nem is olyan bonyolult, a neheze ez után jön. Ha a kevésbé rögös utat választjuk, akkor „csak” annyi a teendőnk, hogy ismerőseinket, barátainkat, családtagjainkat megkérdezzük, hogy mit gondolnak rólunk. A kapott tulajdonságokat pedig a megfelelő helyre rögzítjük. Ha azonban egy kicsit a mélyére szeretnénk menni, akkor ne szemtől szembe kérjük meg erre az ismerősöket, hanem készítsünk egy anonim kérdőívet. Így is kiküldhetjük egy zárt csoportnak, de feltehetően sokkal őszintébb válaszokat kapunk.

Nagyon kevés olyan barátunk van, aki személyesen is őszintén és nyíltan felvállalja, hogy mit gondol rólunk.

Ám egy névtelen lehetőség talán őket is segíti abban, hogy nyíltabbak legyenek, ezáltal objektívebb eredményt kapunk.

Képes vagy megfogadni az őszinte válaszokat?

Mielőtt döntesz arról, hogy névtelenül vagy személyesen kérdezed meg a barátaidat/ismerőseidet/családtagjaidat, gondold át, hogy mennyire vagy képes fogadni az őszinte válaszokat. Ilyenkor ugyanis kaphatsz olyan kritikát, amelyre nem vagy felkészülve. Ez nem baj! Viszont fontos, hogy legyen melletted valaki – akár szakember, akár bizalmasod – aki segít abban, hogy fel tudd dolgozni. Azt, hogy mennyire vagy erős, neked kell tudnod, ha nem vagy magadban biztos, akkor inkább szakember segítségével használd ezt az eszközt.

Zárásul még fontosnak érzem megjegyezni, hogy bár az ábra azonos méretű négyzetekre oszlik, valójában ezek a területek nem egyformák, ráadásul életünk során folyton változhatnak. Egy újszülött esetében például csak sötét területről beszélhetünk. Illetve ahogy fejlődünk az önismeret területén, úgy nő az aréna mérete. Lényegében ha önazonosak tudunk lenni, akkor az aréna lesz a legerősebb terep. Kiváló coaching téma, ha a területek méretét elemezzük, vizsgáljuk és próbáljuk értékelni a látottakat.

Ha belevágsz, néhány dologban biztos lehetsz: javul az önismereted, jobban tudod kívülről értékelni magad, és egy újabb fejlődési szakaszba léphetsz. De ami a legfontosabb, hogy igen bátor vagy, mert szembe mersz nézni önmagaddal.

Leadfotó: pixabay.com

[sgmb id=”2″]


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?