Az otthoni iroda, vagyis a home office 5 fő veszélye

Szerző: Szokoli Bernadett
Otthoni iroda 5 veszélye | 365letszikra.hu

Nagyon sokat írtunk és posztoltunk arról, hogy mennyire szép saját irodát, környezetet tudsz kialakítani, ha az otthonod egyben a munkahelyed is. Arról is sok szó esett, hogy mennyi előnye van annak, hogy ha otthonról végezheted a munkádat. Ezek az előnyök tényleg léteznek, azonban az árnyoldalról kevés cikk születik, pedig van bőven. Még mielőtt az lenne a konklúzió, hogy a home office veszélyes, szeretném leszögezni, hogy nem az, csak éppen nem mindegy, hogy mit csinálsz otthonról, milyen rutinnal és milyen „hátország” áll mögötted.

1. Van munkád és van munkahelyed

A home office nem azt jelenti, hogy nincs munkahelyed – ez elsősorban a környezet reakcióira vonatkozik. Van munkahelyünk, csak éppen fizikálisan egy térben van az otthonunkkal. Ami annyit jelent, hogy mindazt a sok dolgot (dokumentumokat, papírokat, nyomtató, irodai kellékek, névjegyek, szóróanyagok, stb.) amit normál esetben egy irodai fiókban tartanál, otthon kell kerülgetned. Ezért nagyon fontos, hogy legyen a lakásban egy olyan sarok, vagy akár szoba, ami csak a munkáról szól… és ha nem akarod látni, akkor könnyedén el is tudod rejteni.

2. Mikor nyit az otthoni iroda?

Nekem évek óta bevált az, hogy kb. 8 órakor már nekilátok a munkának, úgy, mintha bejárnék valahová. Nem érdemes halogatni, mert a vége úgyis az, hogy meg kell csinálni a munkát. Így hát a napi rutint „normál” időben indítom, természetesen szigorúan kávé után. 🙂

3. Záróra

És ha a kezdésről van szó, akkor néhány gondolat a zárásról: igen, ilyenkor is vége van a napnak. Érdemes zárórát tartani, na de hogyan lehet ezt hatékonyan megtenni? Először is, sokan valóban azért vannak távmunkában vagy home office-ban, mert olyan az élethelyzetük, hogy így tudják összehangolni családi életüket a munkával. Ezért aztán sokakkal – és velem is olykor – előfordul, hogy a munkaidő vége az éjszakába csúszik. Ez nem feltétlenül baj, ha tudod, hogy miért van (időlegesen több munkád lett, de már látod a végét, lazsáltál egy keveset nap közben, rövid pénteket szeretnél tartani, ezért előre dolgozol, stb.) Azonban ha nem tudod az okát, csak átcsapnak rajtad a hullámok, akkor érdemes megállnod egy kicsit.

Bátran szabj határokat: 8 előtt nem reagálsz e-mailekre, 5 után nem veszed fel a telefont, hétvégén sem levelezgetsz szakmai, munkahelyi témákban. Ebből általában a másik oldalon is tudni fogják, hogy van munkaidőd, van zárórád.

4. Csukd be a laptopot

Hiába szabsz magadnak határokat, nagyon nehéz lecsukni a laptopot, nem belenézni a céges levelezésbe. Pedig muszáj! Ha teheted, akkor valóban lépj ki abból a helyiségből, amelyben egész nap dolgoztál, ha ez nem lehetséges, akkor a munkádhoz szükséges papírokat, füzeteket, jegyzeteket tedd el, hogy mindenki láthassa: az étkezőasztalon újra lehet enni, ma bezárt az iroda. És bizony néha tényleg kell egy-két lépést tenni: menj el sportolni, boltba, intézd a délutáni ügyeidet, hogy az agyad, a tested és a környezeted is át tudjon állni.

5. Kérdezz, kapcsolódj!

Az otthoni munkavégzés egyik legnagyobb veszélye, hogy egyedül maradsz. Valójában nem vagy egyedül, de elkezded a problémákat mindenáron egyedül megoldani. Nincs kedved kérdezni, e-mailezni, telefonálni. Pedig nagyon fontos! Főleg, ha leragadsz egy dilemmánál. Adj magadnak időt, és kérdezz! Ha távmunkában vagy, akkor mindig legyen egy kollégád, akit fel tudsz hívni és cserében ő is kereshet bármikor. Ha pedig szabadúszóként tényleg egyedül vagy a tevékenységeddel, akkor legyen egy barátod, aki kizökkent. Segít a továbblépésben, segít a kreativitásban! Beszélgess, kérdezz!

+1. Szép ruha, kávé és ebéd

Ne feledkezz meg magadról! Ha tréningruhában, smink és frizura nélkül létezel folyamatosan, az bizony ha hiszed, ha nem, a hangulatodat is meghatározza. Ne sajnáld magadra az időt és ne felejts el enni! Egy klassz közös ebéd vagy kávézás nem csak a szervezetednek, hanem a lelkednek is fontos, ráadásul megvéd attól is, hogy aztán magányos legyél!

Leadfotó: Jeff Sheldon


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALHOZ VAGY IRATKOZZ FEL AZ ÖTLETSZIKRÁKRA!

Ezeket olvastad már?