A most hatalma – vagyis vesd bele magad a jelenbe!

Szerző: Vendég Szerző

Talán veled is előfordult már, hogy egy-egy nap, vagy akár csak 1 óra úgy telt el, hogy azt sem tudtad, hogy mi is történt valójában, mi van a jelenben. Sokszor észre sem vesszük, hogy mennyi minden történik, hogy mennyi minden van az életben, ami színekkel öleli körbe a mindennapjainkat.

Eckhart Tolle német származású spirituális tanító „A most hatalma” c. könyvében olyan leckéket ad az életről, amely segítséget nyújt abban, hogy a jelenben maradást elsajátítsuk. Fiatal korában ugyan depresszió gyötörte, melynek 29 éves korára búcsút intett, hisz egy „belső átalakulásnak” köszönhetően megtapasztalhatta a létezés valódi értelmét.

A következő idézeteket az Ő tollából olvashatjuk:

Ha a jelen pillanat tudatosságából cselekszel, bármit is teszel – akár a legegyszerűbb dolgokat is -, tettedet a minőség, a gondoskodás és a szeretet érzése hatja át.

Vissza a jelenbe! De mit jelent jelen lenni?

És tényleg érdekes a kérdés: vajon Te észreveszed, ahogyan a nap sugarai beragyogják az arcodat? Vajon észreveszed, ahogyan a szellő gyengéden simogatja a karodat? Vajon a mosolyokat, a bókokat, a kedves gesztusokat észreveszed-e vagy tovább mész és nem tulajdonítasz nekik nagyobb jelentőséget? A virágok, a madarak csicsergése mind-mind megszépíti a pillanatokat, s ha figyelsz és nyitott a jelenre, olyan élményben lehet részed, amely pótolhatatlan.

Nem ritka az olyan ember, aki egész életét arra várva tölti, hogy elkezdjen élni.

Vajon Te minden napot megélsz, vagy várod a tökéletes pillanatot, amikor majd mindent meg fogsz élni? Tudod, ez az, ami soha nem jön el.

Ne keresd a boldogságot. Ha keresed, nem fogod megtalálni, mert a boldogság ellensége maga a keresés.

Bármit is keresel, valójában nem akkor fogod megtalálni. A keresés korlátok közé szorít és beszűkíti a látóköröd, amelynek hatására a lehetőségeid lecsökkennek. Nem azért, mert valóban kevesebb lenne, hanem azért, mert a figyelmedet csak egy dolognak szenteled. Hagyd, hogy megtörténjen az, aminek meg kell történnie. Légy nyitott mindenre, s meglátod, a boldogság egyszer „csak úgy” meg fog történni veled.

Persze ez így elég egyszerűen hangzik, de néha valóban nagyon fontos: állj meg és nézz körül! Mi minden jó történik egy nap? Megtalálod azokat a momentumokat, amelyek örömet okoznak? Mert ha képes vagy észrevenni, akkor nem is kell nagyon tovább keresned.

Vendégszerzőnk: Boros Bea (www.adwyw.blog.hu)

Forrás: Eckhardt Tolle: A most hatalma – Nélkülözhetetlen tanítások, meditációk
és gyakorlatok a pillanat erejének felismeréséhez


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALHOZ VAGY IRATKOZZ FEL AZ ÖTLETSZIKRÁKRA!

 

Ezeket olvastad már?