„El nem tudom képzelni, milyen az élet alkotás nélkül!” – interjú Panyi Zsuzsi ékszertervezővel

Szerző: Szlafkai Éva

Ha azt mondom, hogy egyedi ékszer, letisztult stílus, színpompás brand és színtiszta üveg, akkor mi jut eszedbe? Vagy inkább ki? Remélem Panyi Zsuzsi iparművész, aki 2007-ben egy cipősdoboznyi üveggel és egy öreg üvegvágóval kezdett bele az üvegékszer készítésbe, ma pedig már többezres követőtáborral rendelkezik, és rengetegen imádják a panyizsuzsi stílust. Hogy az milyen? Nőies, élettel teli és igényes!

Egy ideje már követem Zsuzsi színpompás Insta oldalát, viszont személyesen a legutóbbi Womenspiration reggelin futottunk össze. Nemsokkal utána egy kávézás alkalmával született ez az interjú. 🙂

Honnan indultál, hol vagy most és hová tartasz?

A panyizsuzsi egy hobbiból indult el. Szerettem ékszereket készíteni és a barátnőim elkezdték megvásárolni azokat. Így egy cipősdoboznyi üveggel és egy öreg üvegvágóval indultam, majd 4.000 Ft-ból megvásároltam a panyizsuzsi domaint. Az első sikeres vásárom után jött a gondolat, hogy ebből lehetne egy vállalkozást építeni. Ekkor vásároltam meg az első kemencémet és kezdtem el komolyan venni az egészet. Én rajzoltam az első logot és beletanultam az online marketingbe, ami annyira megtetszett, hogy később másoddiplomáztam Online Marketing szakon.

Kiknek szól a panyizsuzsi blog és az ékszerek?

Az ékszerek azoknak az igényes 25-45 éves nőknek szólnak, akik nem a divatot követik, hanem van egy saját kialakult vagy éppen még formálódó stílusuk.

Nekik szól a blogom is, amiben  nem csak öltözködésről írok, hanem stílusról az élet minden területén. Ugyanis egy nő, akkor szép és boldog, amikor jól érzi magát a saját bőrében. A panyizsuzsi nő pontosan ilyen: ragyog! Ez a ragyogás pedig belülről jön. A többi a körítés, ami kiemeli azt!

Mitől „panyizsuzsisak” az ékszerek, miben olyan egyediek?

Formailag nagyon letisztultak, azonban a színekkel nagyvonalúan bánok és azok adják meg az ékszereim dinamuzmusát.

Olyan ékszereket tervezek, amelyek nem az aktuális trendeket követik, hanem ahogy én nevezem kortalanok. Ezeket nem lesz ciki 2-5 év múlva felvenni. Ráadásul nagyon sokoldalúak. A letisztult formaviláguk miatt ugyanúgy viselhetőek farmer-póló szetthez, mint egy estélyihez.

Panyi Zsuzsi - 365letszikra

Miért fontos és mit jelent számodra az alkotás?

Mindig is alkottam. Mikor pályát kellett választani, abban az egyben voltam biztos, hogy a kreativitásnak benne kell lennie. Ezen felül reál beállítottságú voltam, a matekot és a fizikát szerettem. Így lettem építész.

Sokan mondják, hogy mekkorát váltottam. Én nem így érzem. Terveztem akkor is, tervezek ma is. Kizárólag a lépték változott!

El nem tudom képzelni milyen az élet alkotás nélkül.

Mi a panyizsuzsi márka és a mákgubó közötti viszony?

Én folyamatosan képeztem magam a vállalkozás területén. Mint említettem, online marketing diplomát szereztem, magyar és külföldi konferenciákra jártam. A vállalkozásom sikerének egyik pillére – a kemény és kitartó munka mellett – a folyamatos tanulás ami a mai napig megvan.

A mákgubóra igény mutatkozott. Sokan kerestek meg már a vállalkozásom második évétől, hogy segítsek nekik is fejleszteni az alkotó vállalkozásukat, mivel látták ez eredményeimet. A saját vállalkozás működtetése mellett nem lett volna időm mindenkinek egyesével elmesélni, hogyan is csinálja. Így született meg a mákgubó, aminek a mottója, hogy a mákszemnek ki kell kerülni a gubóból. Rengeteg értékes alkotó és alkotás van a piacon. Azonban az emberek nem tudnak róla. Ezeket a csodás mákszemeket kell kivarázsolni a gubóból. Ebben segít a mákgubó.

Kiknek tudsz segíteni a mákgubós kurzusokkal?

A panyizsuzsi nélkül, a mákgubó is csak egy lenne a sok tanácsadó oldalból, ami megmondja a tutit, ami nem mindig használható. Azonban a mákgubó a panyizsuzsira épít.

Hiszen én, aki ugyanúgy aprópénzből kezdtem a vállalkozásomat, mint az, aki ezt a blogomat olvassa, az online kurzusaimon tanul.

Hiszen én ugyanúgy ott álltam a tűző napon a vásárban, vagy éppen fagyoskodtam az esőben, ugyanúgy nem tudtam az első webshopomnál, hogy mi az, amit egyáltalán be lehet építeni egy webáruházba, és aki az első logómat magam rajzoltam, ha valaki olvassa az anyagaimat vagy leülünk egy tanácsadási alkalomra, pontosan tudom, hogy neki az adott pillanatban mire van szüksége. Természetesen a panyizsuzsira is visszahat a mákgubó. Megannyi művészportré és nyereményjáték született már mákgubós kapcsolatokból, hiszen mindig is fontosnak tartottam más alkotók támogatását. A kettő tehát  erősíti, táplálja egymást.

Panyi Zsuzsi trojt ékszerek

Legújabb workshopod most indul áprilisban, amelyben az Instagramos márkaépítés a téma. Mesélj erről egy kicsit!

Minden közösségi média felületet kipróbálok. Jelenleg a kedvencem az Instagram. Én nem vagyok az írott szavak embere, a vizuális történetmesélés abszolút az én platformom. Képben és grafikában sokkal hatékonyabban tudok átadni üzeneteket.

2016-ban láttam, hogy nagy igény van az Instára, így elkészült az online kurzusom első verziója. Már elindult a kedvezményes elő regisztráció a Követővonzó Instagram Fotók és a Márkaépítés Instagrammal Kurzus 3.0-ra. Mindkettő egy online kurzus. A mákgubó tanterme nem „fizikai” helyszín, minden képzésünk során – így most is – online tanulhatnak a kézműves vállalkozók.  Ehhez nem kell szabadságot kivenni, gyerekvigyázót keresni és utazni. Azaz, bárhol, bármikor tanulhatsz, ahol van nálad laptop és internet kapcsolat, így ha 5-10 percet rászánsz egy-egy lecke feldolgozására, utána már könnyedén beépítheted az új tudást Instagram profilod fejlesztésébe.

Ugyanis  már nem elég csak jelen lenni az Instagramon, ahhoz, hogy a felhasználók rátaláljanak az iparművész, kézműves alkotásokra. Rendszeres és minőségi tartalomra van szükség, hogy abból követők jöjjenek, közösség alakuljon belőlük és végül vásárlásokat, az az bevételt generáljanak.

Hol kezdje az útját egy nő, aki saját kézműves vállalkozásba fog?

Egy ilyen nő teljesen el van veszve és el van havazva a sok feladattól. Először azt tanácsolom, hogy fogalmazza meg, mi a legfontosabb célja a vállalkozásával. Ezek után készítsen egy tervet, ahhoz, hogy ezt hogyan és milyen eszközökkel tudja a célját elérni. Utána pedig lépésről lépésre haladjon.

Nem kellenek nagy lépések, de minden nap tennie kell valamit, ami a céljai felé viszi.

Amit nem tud megcsinálni, azt tanulja meg! Ez óriási előny lesz, hosszú távon, akkor is, ha az egyes munkafázisokat már kiadja és nem ő fogja végezni. Ugyanis azáltal, hogy megtanulta és csinálja, jobban tudja a feladatot delegálni és az elvárásait megfogalmazni.

Panyi Zsuzsi ékszerek - 365letszikra

Mit üzennél a 10 évvel ezelőtti Panyi Zsuzsinak?

Azt, hogy egy cseppet se bánkódjon, hogy kis tőkével kezdte. Azt hiszem, ha akkor lett volna néhány milló forint tőkém, akkor azt biztos, hogy rosszul költöttem volna el. Így hogy aprópénzből kezdtem, mindig csak egy kis lépést tettem előre és mindig nagyon megnéztem, mire költök. Ebből rengeteget tanultam és így utólag azt gondolom, így volt ez jó!

Itt tudjátok Zsuzsit követni: blog,  Facebook, Instagram, Pinterest

A Nők az útON videós podcast egyik adásában Zsuzsival beszélgettünk

Ha inkább csak az audió verziót hallgatnád meg (és esetleg nem most, hanem majd később), megteheted a nokazuton.hu oldalon, iTunesban vagy SoundCloudon.


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAIL, FACEBOOK, INSTAGRAM.

Ezeket olvastad már?