Mikor nevettél egy jóízűt utoljára? Íme a nevetés jótékony hatásai.

Szerző: Szlafkai Éva

Nem véletlen a régi mondás, hogy a nevetés orvosság.  Akik sokat nevetnek, jobban kezelik a stresszt, egészségesebbek, és több embert vonzanak be az életükbe. Amikor együtt nevetünk valakivel, egy nagyon bensőséges kapcsolat alakul ki, ráadásul a nevetés csökkenti a stresszhormonok szintjét és serkenti a védő hatású immunsejtek termelődését. Igyekezzünk megsokszorozni a nevetéssel töltött időt az életünkben, mert csak a javunkra válik. Vidám hetet! #52hét52kihívás

A nevetés egy pozitív hidat épít az emberek között, nem számít nem, faj, társadalmi osztály és semmi egyéb, csak a kellemes hangulat, egy pozitív adomány, a másik mosollyal, boldog pillanattal való jutalmazása.

Ismered azt az érzést, amikor együtt nevetsz valakivel és megváltozik körülötted a világ?

Például:

 • kicsordul a könnyetek, annyira kacagtok,
 • szinte fáj a hasatok, a rekeszizmotok a nevetéstől,
 • akárhányszor egymásra néztek, egyből eszetekbe jut az iménti humoros dolog és nem bírjátok abbahagyni a nevetés,
 • egy pillanatra elveszik tér és idő,
 • ami előtte harag volt, azonnal megváltozik egy kis humorral,
 • bármilyen veszekedést kizökkent,
 • azonnal megbékít embereket,
 • érdekessé és barátságossá teszi a nevető feleket a humor,
 • bármilyen feszült helyzetet képes feloldani,
 • megszépíti az emlékeket,
 • stb.

Szóval a nevetés jó dolog, ugye? Biztos vagyok benne, hogy azonnal beugrik egy legutóbbi helyzet, amikor olyan jót kacagtál. Kellemes felidézni és most is megmosolyogtat, ugye? 🙂

A humor olyan csodálatos hidat épít, mint semmi más.

Amikor nevetünk úgy érezzük, hogy minden a legnagyobb rendben van és lelkünk terhektől szabadul meg.

A nevetés pozitív hatással van az életünkre

Sokszor hajlamosak vagyunk túl komolyan venni az életet, ám ez egyenes út a robotpilóta üzemmód felé. Néha lazítsunk! Amikor nevetünk, kiszakadunk ebből az állapotból, és nem csak saját magunkhoz kerülünk közelebb, de másokhoz is, akikkel együtt nevetünk.

Tudományosan is bizonyított, hogy aki optimistábban gondolkodik (és ezért talán sokat is nevet), annak nem csak a lelke és a teste, de az agya is aktívabb és ellenállóbb.

Nevetés hatására drasztikusan megnövekszik testünkben a boldogsághormonok szintje, amely nagyon fontos a hangulat és az életminőség szempontjából. Hatásukra ugyanis a vérben ózon szabadul fel, melynek hatására az ember egy fajta lebegő, kéjes érzetet érez. Ha a hormonok kellő rendszerességgel, vagy akár állandóan jelen vannak a szervezetben, ez a boldog, könnyű és lebegő állapot stimulálja a testet és a lelket is. A boldog emberek pedig könnyebben néznek szembe problémáikkal, szívesebben mennek társaságba, gyorsabban dolgoznak, és egészségük is jobb.

A nevetés hatásai:

 • erősíti az immunrendszert
 • boldogsághormont szabadít fel
 • levezeti a feszültséget, csökkenti a stresszt
 • egyensúlyban tartja a vérnyomást
 • élénkíti a vérkeringést
 • segít leküzdeni a félelmeket, a rossz hangulatot
 • pihenteti és felfrissíti az agyműködést
 • a belső szervek és sejtek oxigénellátása ugrásszerűen megnő,
 • stb.

Egy kiadós nevetéssel úgy megtornáztatjuk a hasizmainkat, mint egy sor felüléssel.

Az őszinte nevetés azonban semmivel össze nem keverhető, és jótékony hatása egyértelműen bizonyított. Ebben a cikkben le tudod csekkolni a hamis és az őszinte mosolyt és a hatásait.

Kétféle ember létezik: „hőmérő” típusú és „hőszabályozó” típusú. Előbbi képes érzékelni egy teremben az emberek hangulatát, utóbbi pedig képes meg is változtatni azt. Remek adomány, ha valaki képes a megváltoztatni, pozitívan befolyásolni egy csapat hangulatát és a humor az egyik legjobb eszköze ennek.

Légy a héten te is hőszabályozó! 🙂

15/52. hét: Nevess és nevettess minden nap a héten!

Ezen a héten igyekezz minden nap nevetni illetve erre ösztönözni másokat. Olvass vicceket, nézz vicces videókat és oszd meg másokkal, menj el stand up-os előadásra, keresd a humorban dúskáló barátaid közelségét, keress poénos képeket, játssz többet a gyerekeddel vagy a kutyáddal… a lényeg, hogy keresd a vidám helyzeteket a napjaidban.

A héten minden nap megosztok valami vicces tartalmat a 365letszikra FB oldalán és/vagy a kihíváscsoportban. Okozz te is vidám pillanatokat másoknak, ossz meg vidám posztokat  és használd a #nevesstöbbet illetve a #52hét52kihívás hasteget!

Már el is kezdem, méghozzá Shawn Achor TED-előadásával, amely a 10 legviccesebb előadás között van. 🙂

Konklúzióm

Konklúzióm április 15-én érkezik.


Mi ez a kihívás?

Ez a kihívás egy felszabadultabb, derűsebb, lazább, boldogabb élet lehetőségéhez vezet! Próbáljunk ki új dolgokat, szélesítsük a látókörünket, éljük meg másként a hétköznapjainkat! Erről szól a 2018-as kihívásom: #52hét52kihívás, amelyről ebben a cikkben olvashatsz bővebben és amit a Most élj! című könyv (HVG kiadó) ihltetett! A feladatokat a SZIKRAKIHÍVÁSOK menüpontban és a zárt FB csoportban találod minden vasárnap este, addig titokban van, mivel kell szembenéznetek. Kíváncsi vagy? Ha Te is kipróbálod ezt a kihívást, bármikor belevághatsz. Kíváncsian várom a tapasztalatodat itt a cikk alatti kommentfalon vagy a csoportban.

Fotó: pexels.com


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAIL, FACEBOOK, INSTAGRAM.

Ezeket olvastad már?