Ez a füves példakép volt hatással Richard Branson életére

Szerző: Szlafkai Éva
Richard Branson példaképe | Out of Your Box Magazinblog | 365letszikra.hu

Richard Branson legtöbbet egy hírhedt és fura nagybácsinak köszönhet, akinek hatalmas szerepe volt az életszemléletnek kialakulásában és abban is, ahogy egy elit egység túlélte a II. Világháborút. Elmesélem.

Mindenki életében van valaki, aki hatott rá. és sok esetben nem olyan példával, ami első blikkre követendőnek tűnnik.  Pedig inspiráló. Neked is van ilyen személy?
Ő lehet egy szülő, aki szeret, óv, tanít, vagy lehet egy ismert ember, akire a tevékenysége miatt mentorként tekintünk , vagy egy tanár, akinek a tanítása hatással lesz ránk, egy író, aki megihlet, vagy egy olyan ismerős, akiről nem is gondolnánk, hogy tőle ragadhat ránk valami. Pedig nagyon is sok.

… például az, hogy nem kell minden ösvénynek kitaposottnak lennie.

Így történt Richard Bransonnal is, a Virgin birodalom vagány multimilliárdos alapítójával. Álljon itt most az ő sztorija, amit egy LinkedIn-es posztjában írt, hogy kik és milyen eszmék voltak hatással az életére, hogy az az ember legyen, aki ma.

A leginspirálóbb hatással a nagybátyja ellentmondásos példája volt rá, akinek egy mindenki által hülyeségnek vélt hóbortjából életmentő tudás, szakértelem és tevékenység lett.

Richard Branson és Jim nagybácsi, a példakép

Richard édesanyjától jó példát látott a támogatásra és a szeretetre, az édesapjától megtanulta a férfiúi szerepeket, és azt a fajta csendes és mókás módját a vezetői stílusnak, ami hatással van rá a mai napig. Valamint Sir Freddy Laker vállalkozó számos tanácsai is fontosak volt számára, amiket a már birodalommá váló Virgin cég megalapításához kapott.

RichardBranson_Jum_uncle_LinkedIn_365letszikraMégis a fura nagybátyja adta meg a mai életszemlélete alapját.

Nem személyes hatással volt rá, hanem megalapozta azt a módot, ahogy ma a világot látja. Azt hiszem a sikereit elnézve a legtöbbet neki köszönheti. Ennek a fajta szemléletnek.

Jim egy hírhedt, ám bátran harcoló katona volt a seregben a II. Világháború idején. Egy igen furcsa dologról volt ismert, amiért állandóan cukkolták: füvet evett, mert azt gondolta róla, hogy ez egy egészséges praktika.

Branson apja sokat szenvedett a seregben, mert állandóan hergelték, ugratták Jim miatt, mert őt is megbélyegezték, hogy ennek az oktondinak a rokona. Mondogatták neki:

Nicsak, Te Jim Bransonhoz tartozol, tessék, egyél egy kis füvet! Igazán pajkos csikónak látszol. Mikor fognak kiherélni?

Füvesemberből hős

Már benne voltak a háború velejébe, amikor a SAS felállított egy különleges felderítő alakulatot, akik a csapatok előtt haladtak. Hamarosan napvilágot láttak a hírek, miszerint Jim bácsi ennek az alakulatnak a titkos adu ásza, aki megtanítja a különleges elit egységnek, hogyan élhetik túl növényekkel és magokkal táplálkozva a küldetést, vagyis hogyan juthatnak erőforráshoz, tápanyaghoz ilyen körülmények között.

…hogyan élhetik túl növényekkel és magokkal táplálkozva a küldetést.

Innentől kezdve Richard Branson apja hihetetlen büszke volt a rokoni szál miatt. Hiszen egy ilyen kiváltságos ember van a családjában, aki magas rangú katonáknak ad tanácsot, hogyan élhetik túl a háborút. Mégis fontos az az elv, amit követ és ezt már mások is elismerik.

Richard azt mondja a példaképével kapcsolatban:

 Mindig lenyűgözött ez a történet és Jim bácsi egy fantasztikus példát állított elém. Amikor mindenki azt gondolja, hogy az ötleted badarság, az azt bizonyítja, hogy zseniális.

 Richard-Branson-innovátor-példakép-miliardos-365letszikra_blog_Szlafkai-Éva

Jim bácsi példája nagyszerűen világít rá arra az alap életszemléletre, ami Richard Bransont mozgattta világéletében, hogy néha nem baj, ha az az ösvény nincsen kitaposva. Majd ő kitapossa. És ha nem is jut messzire rajta egy adott projekttel, mindvégig jól érzi magát a taposó szerepében.

Ne add fel az elképzeléseid azért, márt mások úgy vélik, ez hülyeség

Ez az eset számodra is jó példa lehet, hogy ne add fel az elképzeléseid azért, márt mások úgy vélik, ez hülyeség. Ha valóban éltet az adott dolog, és teljes személyeddel hiszel benne, hogy nagyszerű dolgot teszel, ne állítson meg más. Előbb utóbb babér lehet belőle. Ha meg nem, főzz belőle krumplifőzeléket és edd meg jóízűen. 🙂 Vagyis érezd magad jól a tevékenység közben, ne zavarjon, ha más nem ért veled egyet és ha nem is jön össze, legalább Te jól érezted magad és az elveid szerint cselekedtél. 

Rád ki volt ilyen hatással az életedben? Ki a példaképed?

A mai bejegyzést inspiráló Richard Branson által írt posztot a LinkedIn oldalán ITT találod.
Leadfotó: virgin.com


 

HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, CSATLAKOZZ A FACEBOOK OLDALHOZ VAGY IRATKOZZ FEL AZ ÖTLETSZIKRÁKRA!

Ezeket olvastad már?