Az Apollo-13 bizonyítja, a kreatív gondolkodás életet ment

Szerző: Szlafkai Éva
Az Apollo-13 bizonyítja, a kreatív gondolkodás életet ment | _365letszikra_1170x1170

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezzel a mondattal kezdődött a történelem egyik legismertebb, legrövidebb és leglehetetlenebb problémamegoldási kísérlete, amelybe majdnem belehaltak:

Huston van egy kis gond.

Az Apollo-13 sztorijáról minden bizonnyal hallottál, olvastál, vagy láttad a filmet.

A meghiúsult Apollo-13 holdprogram új célja: a legénység megmentése

Az Apollo 13 program az USA holdprogramjának küldetése volt 1970-ben,  amely azonban végül kudarcba fulladt. A cél a harmadik holdrasszállás volt, azonban egy baleset alaposan megváltoztatta a küldetés menetét, és a fő cél az űrhajósok megmentése lett.

A kiszolgáló egység egyik oxigéntartályának elektromos rendszere zárlatos lett és felrobbant, ami egy sor további járulékos kárt okozott. Ezek közül az egyik legsúlyosabb, hogy a legénységnek fogytán volt a levegője, hiszen az űrhajó elvesztette oxigénkészletének jelentős részét, valamint nem termelődött áram a berendezések működéséhez. Az űrhajósok közvetlen életveszélybe kerültek, ráadásul a hajó nem a biztonságos „szabad visszatérés pályáján” haladt.

Hallgasd meg a segélykérés EREDETI hangfelvételét:

Az Apollo-13 volt a NASA első komoly vészhelyzete, amelyben egy óriási problémát kellett pillanatok alatt menedzselni, s mindezt a világ közvéleményének nyilvánossága előtt.

Az Apollo-13 féle mission impossible: kockán át karikát

A robbanás egy olyan probléma elé állította a legénységet, amely szinte lehetetlen küldetésnek tűnt és még Tom Cruise-nak vagy Chuck Norrisnak is beletörött volna a bicskája. És ugyebár azt mondják, hogy a szorult helyzetek indítják be leginkább a kreatív képességeket.

A feladat:

A parancsnoki modul négyszögletes szűrőit a holdkomp kerek szűrőrendszeréhez kellett légmentesen csatlakoztatni.

Oké, a megoldásra kapsz 5 percet.

A legénységnek nem igazán voltak hozzá eszközei, ráadásul percei is alig, hogy megoldják ezt a totális inkompatibilitást. Ha nem jön össze, mind meghalnak.

Érezted már a időnyomás adrenalinpumpáló hatását? Ők bizony dögivel érezték, hiszen

ez az eset a kreatív problémamegoldás egyik legbravúrosabb helyzete volt, amikor a rögzült mintákat pillanatok alatt kellett megváltoztatni.

Azonnal kellett szemléletmódot váltani, és sutba dobni minden régi példát, korábban sikeres esettanulmányt, betanult helyzeteket. Hiszen ez a kreatív (laterális) gondolkodásmód lényege, a nézőpontok változtatásának képessége, az új helyzetek meglátása, a régi, rögzült szemléletmód helyett a fejlődő, nyitott szemléletmód alkalmazása. Ez a folyamat hónapok alatt is kemény dió, hát még pár perc alatt.

Forrás: reddit.com

Forrás: reddit.com

Kaszás György is azt mondja, hogy gondolj bele, már a csecsemők színes alakfelismerő játéka is azt sulykolja, hogy a háromszögletű résbe a háromszöget, a négyzetbe a négyzetet, a körbe pedig a kört tudjuk beledugni, más megoldás nem létezik. Hohó, akkor nézzünk ki picit a dobozunkból és vegyük észre, a kreatív gondolkodás bajban van.

Visszatérve az Apollo-13 problémájához, szerencsére jól végződött a projekt, volt megoldás. Sikerült a négyszögeletes szűrőt légmentesen csatlakoztatni a kerek nyíláshoz. Tehát egy másfajta szemléletmóddal megbirkóztak a megbirkózhatatlannal. Te is legyél résen, amikor valamiről azt gondolod, vagy valaki azt mondja neked, hogy lehetetlen, ez nem fog menni….

A történelemben egyébként nem ez volt az első eset, hogy a kreativitás mentett meg életeket. Gondoljunk csak J.P.Guilford pszichológus módszerére, amely először sok pilóta életébe került.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Leadfotó: wikipedia.com

 

Ezeket olvastad már?