Az én tökéletes pihenőbútorom kis lakásba: az Åtta

Szerző: Vendég Szerző

Milyen lenne az álombútorod, ha te tervezhetnéd meg? Mi is jelenti neked a pihenést a hétköznapokban? Egy kis lakásban is van jogosultsága egy teljes értékű pihenőbútornak? Ha igen, akkor az hogy nézne ki? Ezekre a kérdésekre adott kreatív választ Czikkely Panni, a MOME formatervező művész szakának első éves mesterképzős hallgatója.

Pihenni a földön a legjobb

A bútortervező szakirányt választottam, ahol az első projektem egy pihenőbútor tervezése és kivitelezése volt. Kézenfekvő kiindulási pont volt a saját életem és a piciny albérletem, ahol az ágyon és a széken kívül nincs más hely, ahol meg lehetne pihenni egy nehéz nap után. Pontosabban dehogy nincs, az a nagy pöttyös, puha szőnyeg a földön, ahol gyakran ücsörgök, rajzolok, olvasok, teázok. Vajon más is csinálja még ezt? Felvetettem ezt a kérdést barátaimnak, ismerőseimnek, sőt az Instagramon is végeztem egy kis kutatást, ahol megerősítettek abban, hogy bizony más is előszeretettel pihen a földön ülve.

Sok pozitív dolgot fel lehet sorolni a földön ülés mellett, többek között azt, hogy javítja a tartásunkat, elősegíti az emésztést, serkenti a vérkeringést, mivel a lábak közelebb helyezkednek el a szívhez, illetve egy más nézőpontból nézhetünk a világra.

Tesztelést végeztem otthon, a pöttyös szőnyegemen a barátaimon, hogy milyen pozíciókban szeretnek a földön ülni, megtámasztják-e a hátukat, milyen helyzetben tartják a lábukat egyes tevékenységek közben.

A tervezéshez tartozott egy pihenőbútor felmérése, erre egy ’79-ben gyártott irodai karosszéket választottam, majd alapos vizsgálat után elkészítettem a műszaki rajzát. Ezután sok-sok sketch (lásd leadfotó) és kis modell következett. Az utóbbira azért van szükség, hogy rögtön, térben megláthassunk olyan problémákat, megoldásokat, amelyeket a papíron nehéz lenne. 1:1-es modellek is készültek közben, sorban: formamodell, tesztmodell és maga a prototípus. Digitálisan 3D modellezést is végeztem, amelynek segítségével meg tudtam határozni a pontos méreteket, elkészítettem a műszaki rajzot és gyártásra kész volt a bútorom.

A megvalósításhoz sok ügyes kézre volt szükségem, mivel csőhajlítás, csőívelés, hegesztés, festés, fűrészelés, esztergálás, csiszolás és varrás is szükséges volt hozzá. Amit tudtam, magam végeztem el, de sok segítséget kaptam a műhelyben, otthon az anyukámtól és az ismerősöktől is. Ettől nekem még értékesebb lett ez a bútor, hiszen annyi ember szíve benne van!

Az én tökéletes pihenőbútorom: az Åtta

Ez egy olyan pihenőbútor, amely a földön ülést és az ott végzett tevékenységeket (pl. olvasás, rajzolás) teszi kényelmesebbé. Kis alapterületű lakások, albérletek egyik fő bútora lehet, ahol nincs hely kanapénak, fotelnek. A félkörívesen körülölelő támla lehetővé teszi, hogy több pozícióban használható legyen az egyenes üléstől a félig fekvő testhelyzetig. A levehető, variálható, játékos szivacselemek a komfortérzetet és a vizuális élményt növelik.

Ő az első elkészült bútorom, és mint minden gyermeknek, kellett egy név. Ez pedig az Åtta (ejtsd: otta, svéd, jelentése nyolc) lett.

Ezt a nevet a vázszerkezet oldalnézetének nyolcas formájáról kapta, amelybe már kezdetektől szerelmes voltam és semmiképp nem szerettem volna megváltoztatni. Néha elég csak egy apró részlet, hogy egy bútor az álombútorod legyen. Nekem most egy ideig ő lesz az.Szerk: Én követem Panni Instagrammos történeteit, ahol nemcsak kedves, gondolatébresztő illusztrációit mutatja meg, de roppant dizájnos, igényes és hiteles módon mindig beszámol egy-egy tervezési folyamatról is. Az egyik Instastoryjában bukkantam erre a projektre, és gondoltam, nektek is tetszene. 🙂  https://www.instagram.com/czikkcakk/


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAILFACEBOOKINSTAGRAM

Ezeket olvastad már?