Az év színe a Pantonetól és némi színpszichológia – Élénk korall

Szerző: Szlafkai Éva
Az év színe a Pantonetól és egy kis színpszichológia - Élénk korall

Míg 2017-ben a lombzöld volt az év színe a Pantone szerint, 2018-ban az ultraviola, addig 2019-ben az élénk korall hódít, amely nemcsak színében, de mondanivalójában is erőteljes. Két dologra szeretné ráirányítani a figyelmet: a pusztuló környezetre és a közösségi médiában elidegenedő emberekre.

A Pantone választása kettős célt szolgál. Az egyik, hogy felhívja a figyelmet egy nagyon súlyos természetvédelmi folyamatra, a klímaváltozásra, ami pusztító hatással van a színes élővilágukról ismert korall zátonyokra is. A másik, hogy felhívja a figyelmet a közösségi média negatív, elidegenítő hatására is, hiszen az élénk korall szín a szeretetet, az emóciót, az érdeklődést, a valódi, szeretetteljes kapcsolattartást szimbolizálja.

Laurie Pressmann, a Pantone Color Institute alelnöke azt mondja, hogy

miközben az élő környezetünk és az élő emberi kapcsolataink hanyatlanak, addig ez a szín vibrálást, melegséget, szeretetet csempész az életünkbe.

A Pantone 16-1546 színárnyalat az optimizmust és az örömteli tevékenységek szükségességét szimbolizálja. Merítsünk hát ihletet ebből a vibráló, élénk színből. Csempésszünk meghittséget a kapcsolatainkba, vidámságot az otthonunkba, optimizmust az életünkbe, flow pillanatokat a munkákba, kreativitást a mindennapjainkba és tegyünk lépéseket a fenntarthatóság irányába. Ha mindebben egy kicsit is inspirál az év színe, az élénk korall, akkor már megérte a felhajtás.

A Szikra magazinblog arculatával, színvilágával, mondanivalójával én már megtettem néhány lépést. 🙂

Egy kis színpszichológia

A pszichológusok tisztában vannak azzal, hogy a színek drámai hatást képesek gyakorolni a hangulatunkra és az érzelmeinkre, és különböző környezetekben bizonyos reakciók kiváltására használják őket. A kék nyugtat, a vörös gerjeszt, a sárga kíváncsivá tesz a zöld harmóniába hoz. Viszont a rózsaszín, kreatív és inspiráló mivoltán kívül egy másik hatása nem annyira közismert, pedig érdemes róla beszélni, hiszen számos kutatás és vizsgálat kavart nagy port körülötte a 80-90-es években. Ez a szín egyaránt bevethető hiperaktív gyerekeknél és agresszív bűnözőknél. A “nőies színnek” titulált rózsaszín emocionálisan befogadóbbá teszi az embert, csökkenti a felfokozott állapotot és békésebbé, befogadóbbá, szelídebbé tesz minket. Ebben a cikkben olvashatsz róla: A rózsaszín elgyengíti a rabokat. 5 tipp, hogy te mire használd!

Tehát nem véletlen, hogy a fentebb említett erőteljes üzenet átadásához és az életünket fenyegető hatások pozitív stimulálásához az élénk korall színt választották a szakemberek. Igazán kreatív szín, használjuk!

Színinspiráció a Living Coral jegyében

A cntraveler.com holnapon Meredith Carey összeszedett 10 helyszínt a világból, ahol megjelenik ez a csodásan vibráló szín. A heydjangles.com oldal pazar lakásdekorációs ötleteket oszt meg az olvasókkal, ahol Living Coral árnyalatok csepésznek vibrálást az életterünkbe. Az instyle oldalán divatinspirációkat találsz, hátha kedvet kapsz a rózsaszín különféle  árnyalatinak viselésére. Az alábbi galériát pedig a Pinterest fotókból állítottam össze neked.


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAILFACEBOOKINSTAGRAM

Ezeket olvastad már?