Nyaralási óvintézkedések 6 lépcsőben, avagy teljes stand by szabadság idején

Szerző: Szokoli Bernadett
nyaralas_365letszikra_1170x1170_shutterstock.com

A nyár az az időszak, amikor mindenki úgy gondolja, hogy ideje pihenni, egy kicsit “stand by”-ra állítani magunkat. Ilyenkorra időzítjük a leghosszabb szabadságot is (persze vannak kivételek), és valahogy jobban elfogadjuk, ha a másik azért nem ér rá, mert nyaral. Azonban valóban ki tudunk kapcsolni? És miért is fontos ez?

Évről-évre azt veszem észre magamon, hogy bár járok nyaralni, a szabadságon töltött idő alatt nagyon gyakran eszembe jut, hogy mi lesz utána. Ez pedig akadályoz abban, hogy valóban felfrissüljek és kipihenjem magam. Pedig az nélkülözhetetlen, ha az év további részében a maximumot akarjuk kihozni magunkból.

A nyaralásra tehát készülni kell, ami sokszor egészen komoly erőfeszítést jelent. Amellett, hogy mindent össze kell pakolni, a lakást is érdemes rendben hagyni (úgy azért jobb visszatérni), be kell vásárolni, az utazást meg kell tervezni, a szállást, biztosítást, papírokat, valutát intézni kell, van még valami, amiről nem szabad elfeledkezni. Ez pedig az, hogy megfelelő óvintézkedéseket tegyünk munkahelyünkön a maximális pihenésért.

Miért fontos a kikapcsolódás?

Jessica de Bloom holland pszichológus rengeteget kutatott már a témában. Számos publikációja van arra vonatkozóan, hogy a szabadság, a nyaralás milyen jótékony hatással van szervezetünkre, elménkre.

Ő arra az eredményre jutott, hogy a nyaralások pozitív hatása ugyan 2 hét alatt “elillan”, de ha nem lennének ezek a hetek az életünkben, akkor kimondottan rosszabbul teljesítenénk.

A kutatásainak végkicsengése egyébként az, hogy szabira fel! Tehát egy évben akár több alkalommal is vegyünk ki – akár rövidebb – szabadságot és szakadjunk ki a hétköznapokból.

Ami megfigyelhető a nyaralásból visszatérő egyéneknél:
– növekszik a kreativitásunk,
– csökken a stressz-szintünk és növekszik a stressztűrő képességünk,
– nő alkalmazkodóképességünk, rugalmasabbá válunk,
– pozitív a hangulatunk, jobb a kedvünk.

De mit is tudunk tenni annak érdekében, hogy a nyaralás valóban a pihenésről szóljon és ne munkáról?

Nyaralási óvintézkedések 6 lépcsőben

Persze, persze, tudom, hogy vannak olyan felettesek/ügyfelek, akik nem nagyon bírják, ha nyaralunk. Azt is tudom, hogy vannak extra határidők és nem látható események. Azonban vannak lépések, amelyeket mi magunk is megtehetünk annak érdekében, hogy a nyaralás a kikapcsolódásról szóljon.

Mindent lezárni

Általában pár hétre, sok esetben pár hónapra előre már tudjuk a nyaralás időpontját. Ezért van arra lehetőségünk, hogy előtte a határidős dolgokat lezárjuk, befejezzük. A tapasztalatom az, hogy – főleg egyéni vállalkozóként – a nyaralás előtti 2-3 hétben a nyaralás napjait is “le kell dolgozni”. De ha tudatosan készülünk a többletmunkára, ha előre meghatározzuk a lezárandó projekteket, akkor legalább az nincs a fejünk fölött, hogy úgy hagytuk ott a munkát, hogy nincs aki befejezze. Ráadásul az ügyfélnél is plusz pont, hogy felkészülünk a távollét időszakára. Ennek ellenére is előfordulhat, hogy kifutunk az időből. Akkor a legfontosabb lépés a következő pont: helyettesítés.

Helyettesítés

Ha van dedikált kolléga a helyettesítésre, akkor egy kicsit egyszerűbb a dolog, hiszen többé-kevésbé neki feladata a helyettesítésünk. Persze azért ez nem ilyen egyszerű, mert az nem az ő feladata, nem biztos, hogy olyan szívesen mögénk áll. Első lépésként tehát pontosan mondjuk el neki, hogy mit szeretnénk kérni és miért fontos ez. Illetve szerintem fontos, hogy felajánljuk: az ő szabadsága idején mi is megtesszük ezt. Kisebb cégeknél lehet, hogy a saját munkakörünkre csak mi vagyunk, így a helyettesítés megoldása egy kicsit nehezebb, akár nekünk kell kiválasztanunk, hogy kire bízzuk a folyamatban lévő dolgokat. Ilyenkor is legyen bennünk, hogy mi kérünk szívességet és jelezzük, hogy cserébe ránk is lehet majd számítani.

Egyéni vállalkozóként már egy kicsit nehezebb a kérdés, azonban most is vannak olyan emberek körülöttem, akikkel tudok egyeztetni, ha mindenképpen szükséges.

A helyettesítés kulcsgondolata: felelősségi körök és feladatok pontosítása, részletes egyeztetése.

Partnereket értesíteni

Amennyiben vannak, nagyon fontos értesíteni néhány héttel előre a partnereket is az esetleges szabadságról. Nekem általános tapasztalatom, hogy nem annyira jegyzik meg, hiszen nekik kevésbé fontos ez a dátum, viszont ha vissza-vissza térünk rá, akkor a jóváhagyási folyamatok is gyorsulhatnak. Ha pedig pontosan elmondjuk, hogy nyaralni megyünk és előtte meddig szeretnénk eljutni, akkor általában ezt megértik. Amit itt fontosnak érzek, hogy őszintén és nyíltan mondjuk el: nyaralni megyünk, pihenni szeretnénk. Mivel ők is hasonló mókuskerékben vannak, nagyon nagy eséllyel ezt meg fogják érteni.

Ne halogass!

Most magamból indulok ki egyértelműen: hajlamos vagyok a nyaralás előtti egy-két napban úgy rendezgetni a feladataimat, hogy amelyek kevésbé “kedvesek” számomra, úgy időzítem, hogy “ráér”. Ezek általában fontos feladatok és nem érnek rá. Szóval, ha ezeket áttolom nyaralás utánra, akkor az alábbiak történnek:
– így is, úgy is meg kell csinálni, tehát még hátra vannak,
– csúszásba kerülök,
– ügyfél előtt is magyarázkodni kell,
– nyomaszt a szabi alatt.

Úgyhogy bármilyen nehéz is, ne halogass!:-)

Majd a szabi alatt…

Szintén saját tapasztalat: apróbb, egyszerűbb feladatokat hajlamos vagyok bevállalni a szabi hetére, hogy majd este, vacsi után gyorsan megcsinálom. Hogy miért? Fogalmam sincs… a valóság azonban az, hogy vacsi után még egyszer sem jutott eszembe önszántamból a gép elé ülni. Olyankor jó kint ücsörögni a vízparton, a kertben, sétálni egyet a környéken, stb. Nekem két év alatt sikerült rájönnöm, hogy a szabi alatt sincs több időm!:-)

Out of office

És végezetül a legjobb barát, az irodán kívüli válasz. Sose felejtsd el beállítani! Így legalább ha e-mailt írnak nekünk, akkor értesülnek arról, hogy mikorra vagyunk várhatók. Ebbe az e-mailben adhatunk meg telefonszámot, hogy helyettünk kit hívjanak ilyenkor.

Ezekkel az óvintézkedésekkel át tudjuk hidalni azt az időszakot, amíg éves, jól megérdemelt pihenőnket töltjük. Nem mondom, hogy ki tudjuk zárni az összes telefonhívást, viszont az e-mailek száma csökkenthető és ha visszatérünk, akkor kisebb káosz fogadhat bennünket!

Kövesd a szikrákat a több ezer kíváncsi olvasóval: FB CSOPORT, ONLINE KURZUSOK, INSTAGRAM, FACEBOOK OLDAL, SZIKRAMAIL.

Előadások, tréningek, konzultációk kreatív gondolkodás, problémamegoldás témában: evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?