Elegem van a munkámból… hogyan szabaduljak a mókuskerékből? Írj!

Szerző: Vendég Szerző

Rég elmúltak már azok az idők, amikor ugyan mindenkinek volt munkahelye, de mindenki nyolctól fél ötig dolgozott, amúgy a maga ura volt… Ma már gyakran estig húzzuk az igát, megnézzük a céges leveleinket lefekvés előtt, hétvégén is átolvasunk egy anyagot, mert a főnöknek hétfőre kell valami. Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy aki ma olyan szerencsés, hogy van munkája, annak a család mellett nemigen van ideje semmi szórakozásra, hobbira. Nádasi Krisz író, szerkesztő vendégcikke.

Pedig igényünk lenne rá.

Főleg, ha már olyan tíz éve szteppelünk a munkaerőpiacon, többször is váltottunk munkahelyet és van egy olyan érzésünk, hogy a meló csak meló, hiába mennénk új helyre – mindenhol ugyanazok a hülyeségek várnak ránk.

Szerintem egyértelmű, hogy nem lehet csak munkából élni, kell valami tartalmas kikapcsolódás. Persze, vannak olyan időszakok az életünkben, amikor imádunk dolgozni, kiteljesedünk abban, amivel foglalkozunk, a motivációnk az egekben van, mert jól megy a cég szekere is, minket is megbecsülnek. De ez nem egy állandó állapot.

Amikor már rutinból végezzük a feladatokat, amikor elfogynak a kihívások, amikor a kisujjunkból kirázzuk az egészet és nem tudunk fejlődni, akkor bizony kicsit már unatkozunk.

Aztán már nagyon. Ilyenkor azon gondolkodunk, munkahelyet kellene váltani, vagy legalább cégen belül elmozdulni valamerre. De bennünk van a kisördög: mi lesz utána? Megint megunjuk majd az életünket? Meddig tart ki az új munkahely? Egy évig? Háromig? Én más utat javaslok.

Keresd a munkahelyen kívül a feltöltődést, a kihívást!

Élvezd ki, hogy öt perc alatt megcsinálod azt, amihez másnak negyed óra kell, és hogy előre tudod, mit mikor jelentenek be a főnökeid… és közben keresd a munkahelyen kívül a feltöltődést, a kihívást! Használd ki életednek e nyugalmas időszakát arra, hogy kipróbáld magad valami újban!

Lehet, persze, hogy a munkaidőd nem lesz rövidebb csak attól, hogy ügyes és hatékony vagy. De a figyelmedet nem köti le, a kreatív energiáid megmaradnak, és botorság lenne ezt nem kihasználni.

Reggelenként, esténként és álmodban kezdj valami újba!

Mivel én író vagyok, illetve kezdő írókat mentorálok, elsőként az írást javaslom. Nem olyan nehéz ám elkezdeni egy történetet! Tudod, mi kell hozzá? Mindössze annyi, hogy elkalandozzon a figyelmed.

Az íráshoz nem kell más, csak képzelet

Most azonnal engedd el magad, és képzeld el, mi lenne, ha… Mi lenne, ha amint elolvasod ezt a cikket, betörik az ablak és beömlik rajta az óceán? Mi lenne, ha hétfő reggel a veled szemben ülő srác egyszer csak odafordulna a takarítónőhöz és megkérné a kezét?

via GIPHY

Ennyi. Az íráshoz nem kell más, csak képzelet. Hagyd, hogy elragadjon a fantáziád, találj ki valamit – aztán amint időd engedi, jegyzeteld le, és ha van kedved, írj is meg valamennyit a szövegből. No pressure.

Nem kell azonnal egy hatszáz oldalas Bűn és bűnhődést írni. Egy füzetlapon egy rövid, mókás vagy ijesztő vagy romantikus történet megteszi.

De ha nem írod meg, az sem baj, ne feledd: ez a te szabadidőd, ez a te új hobbid. Írogass vázlatokat papírlapokra, lepd meg magad egy csinos jegyzetfüzettel – az egész világ a tiéd, te döntöd el, hogyan és mit írsz!

Az írás nem munka, nem kell megfelelni senkinek

Ez még nem munka. Annyi az egész, hogy ha van akár pár perced is – például lefekvéskor, elalvás előtt közvetlenül – gondolj a történetedre, találj ki szereplőket, és keverd őket bajba, aztán oldd meg a problémáikat! Ez a gondolkodás a tervezés, és ez már maga az írás. Ha jól csinálod, izgatott leszel és alig várod, hogy pár sort tényleg papírra vess. (Nyugodtan készíts oda papírt és ceruzát az éjjeliszekrényedre.) Ha meg már valóban írsz, azaz füzetbe vagy gépre kerülnek a történet részei, akkor kész is vagy – senki sem mondhatja, hogy nem találtál magadnak egy új hobbit!

Jó írást!

Vendégszerzőnk: Nádasi Krisz
Író, szerkesztő. Kezdő íróknak szóló blogja: krisznadasiwrites.hu

Kövesd a Szikrákat a több ezer önfejlesztő taggal: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK vagy csatlakozz a szikrás közösséghez és meríts a rengeteg kreatívan megközelített tudásanyagból a Szikra HUB-ban.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?