Szabadság – kreatívvá és motiválttá tesz

Szerző: Szlafkai Éva

A szabadság érzete olyan belső ösztönzőerőket működtet, amely kiváló táptalaja a kreativitásnak, nem véletlenül egye népszerűbb a szabadúszás, a home office, vagy éppen a digitális nomád életmód. Ha szabadon dönthetünk az életünket illetően, és mi uralhatjuk a saját időnket, sokkal elkötelezettebbek leszünk bármilyen projekt iránt.

Az emberi természet része a szabadságra törekvés, legyen szó arról, hogy befolyásunk van a döntéseinkre (például hol lakunk, mivel foglalkozunk stb.), vagy akár az időbeosztásunkról, életünk önálló irányításáról. Ez a szabadságvágy a munkában is jelen van, és az egyik legfontosabb motivációs tényező – vallja Daniel H. Pink, a Motiváció 3.0 című könyv szerzője.

„Szabadon hagyva az emberek többet és hatékonyabban dolgoznak”

A Westminster Business School oktatója, Vlatka Hlupic tapasztalata és vizsgálatai alapján azt mondja, hogy az irányítás feladása megteremti a növekedés lehetőségét, mert szabadon hagyva az emberek többet és hatékonyabban dolgoznak. Ha az emberek lehetőséget kapnak, hogy saját maguk döntsenek a munkavégzési lehetőségeikről, és saját elveik mentén rendeződjenek csoportokba, elkötelezettebbek lesznek, és sokkal motiváltabban dolgoznak majd. Ez nem pénz kérdése, hanem az irányítás és a felelősség kiterjesztése, parancsok helyett együttműködés. Steven D’Souza mondja, hogy

a hosszabb gyeplő, a kockázatok ellenére, több teret enged a tanulásnak és a kreativitásnak. 

Egy kísérlet[1] során a kutatók 48, három-hat év közötti gyermeket vizsgáltak többfunkciós játékkal való játszás közben. Ez többek között sípolt, képeket tükrözött vissza, mindenféle hangokat adott ki stb. A gyerekeket két csoportra osztották a szerint, hogy az egyik felének megmutatták, hogyan kell játszani vele, a másik felének viszont semmit nem mondtak a játékról. A szabadon hagyott csoport tovább játszott vele és sokkal több funkcióját fedezték fel, mint akikkel ismertették a szabályokat. Tehát a szabadság növelte a motivációt és a felfedezési kedvet, valamint a teljesítményt. A UC Berkley Egyetemen folyó egy másik kísérlet is arra mutat rá, hogy azok a gyerekek, akik nem kapnak utasítást, sokkal inkább és szívesebben fedeznek fel kreatív, újszerű megközelítéseket.

Szabadságközpontú karrier-életmód

A szabadúszás egyre népszerűbb karrierforma a piacon. Az európai és az amerikai trendek is azt támasztják alá, hogy bizony nagy átalakulásban van a munkaerőpiac. Egyre többen választják a szabadúszó karrier(élet)formát, amikor nem a HOL dolgozunk, hanem a MIN a lényeg.

A szabadúszók, más szóval freelancerek,  vagy éppen iPro-k (independent professional-ek) többsége saját elhatározásból válik függetlenné, a szabadság és a rugalmasság vonzerejének engedve. A Freelancers Union (FU) 2016-os riportja szerint a szabadúszók sokkal motiváltabbaknak érzik magukat az alkalmazottként dolgozóknál és sokkal pozitívabban nyilatkoznak a munkájukról. Ráadásul minden rizikó ellenére biztosabbnak érzik az anyagi helyzetüket. A potenciális munkavállalók egyre nagyobb része nem akar ismét vagy eleve alkalmazott lenni, így a cégeknek fel kell készülni, hogy a munkákat szabadúszók bevonásával is meg tudják oldani.

Az Európai Független Szakemberek Fóruma (EFIP) 2017-es statisztikái szerint a szabadúszók adják Európa munkaerejének leggyorsabban növekvő szegmensét. 2004 és 2013 között a számuk 45 százalékkal gyarapodott – Hollandiában 93, Lengyelországban 88, Franciaországban 85 százalékkal –, összesen 8,9 millióan vannak az Európai Unióban. Persze ez a folyamat Amerikában sokkal gyorsabban zajlik, mit nálunk, a Freelancing in America 2019-es felmérése szerint a munkaerőpiac 35%-át már a freelancer-ek teszik ki (a Z generáció több mint fele, az Y generáció 40%-a), vagyis minden harmadik ember szabadúszóként dolgozik, és pár éven belül a teljes munkavállalói populáció közül többségében lesznek a szabadúszók.

A szabadúszó lét vonzereje a szabadság érzete

A szabadúszó lét vonzereje a szabadság érzete, annak minden előnyével és rizikójával. Megvalósítható a rugalmas munkavégzés térben és időben egyaránt, projektalapú megbízásokra is lehet találni szakképzett, profi kivitelezőket. Ráadásul a munkaadó és munkavállaló szerepkör átalakul megbízóvá és megbízottá, ami a mellérendelő viszonyt erősíti. Megoszlik a felelősség, a munkaadónak nem kell mindig munkát biztosítania, a munkavállaló pedig mivel saját magáért felel, sokkal motiváltabb és sokkal jobb teljesítményt képes nyújtani.

Freelancer Fridays: InstantPlace, Work.buzz és Womenspiration (jobb oldalt ülök)

Én 2016-ban lettem szabadúszó, és ez volt életem egyik legjobb döntése, mert ezáltal folyamatosan felfedezem, mire vagyok képes. A szabadúszó életmód kiszélesíti a perspektívát, idő- és feladatmenedzsmentre tanít, alázatra, kockázattűrésre, kreatív problémamegoldásra, a hibákból való tanulásra, felelősségvállalásra, rugalmas hozzáállásra. Minden nehézsége ellenére soha életemben nem voltam ilyen motivált a munkámat illetően.

Nehezebb egyedül, mint céges háttérrel, az biztos. A szabadúszóknak sokkal több tartalékot kell képezniük és folyamatos önmenedzsmentet kell végezniük. Saját erőből kell fejleszteni magukat, bővíteni a kapcsolati hálójukat, finanszírozni és átlátni mindent (könyvelés, marketing, adminisztráció, sales stb.). A bizonytalanságot nem sorolom ide, mert szerintem manapság semmilyen pozícióban nem lehetünk biztosak, tehát mindenkinek rugalmasnak kell lenni. A nehézségek ellenére viszont én irányítom a saját életemet. Sokkal édesebb a saját szorgalmam árán learatott gyümölcs, mint a céges háttérszéllel elért eredmények. Amikor hétköznap épp nem dolgozom, hanem mondjuk megbeszélésen ülök valamelyik kávézóban, netán vásárolok, utazok, sajtórendezvényen vagyok, tóparton napozok vagy éppen valamelyik szerelemprojekten dolgozom, mindig eszembe jut, hogy nincs jobb érzés annál, mint rendelkezni a saját időmmel. Persze ez azt is jelenti, hogy sok esetben hétvégén (is) dolgozom, de ez nem nyűg, hanem saját döntés. Olyan erős az önmegvalósítási vágyunk, hogy a sok nehézség ellenére bőven pakol a mérleg pro serpenyőjébe. Ez utóbbit a Womenspiration reggelik résztvevőinek történeteiből is mindig tapasztalom.

Egyre nagyobb a szabadság igénye

Sokan részmunkaidőben dolgoznak, esetleg cégeket is alapítanak, netán elkötelezettek egy vállalat iránt, ami mellett más munkát is végeznek vagy éppen teljes egészében projektmegbízásokból élnek. Ettől olyan változatos ez a karrier-életmód. A szabadúszás fogalmában sok értelmezés belefér, a közös jellemző a szabadság, hogy megválaszthatom a munkavégzésem idejét, helyét, formáját. Ráadásul a magunk által választott karrier-életmód az identitásunk részévé is válik.

A nagyobb szabadság igénye a 21. században számos új karrierutat, vagy inkább karrier-életformált termelt ki. Egyre több a digitális nomád és egyre többen szeretnének egy bizonyos területen és célcsoport körében véleményvezérré válni. Hódít a multipotenciális hozzáállás és home office vagy out of the office munka. Egyre kevésbé van kedvünk egy irodában ülni egész nap, hiszen annál sokkal izgalmasabb a világ. Tettvágy és önmegvalósítási vágy buzog bennünk, amely vágyat sokszor a céges keretek nem engedik kibontakozni. Azt akarjuk érezni, hogy mi irányítjuk az életünket és döntő befolyással vagyunk a helyzetünkre, lehetőségeinkre, legyen szó akár az irodán kívül elfogyasztott ebéd lehetőségéről vagy akár az egyéni vállalkozás, saját cég által kiaknázható lehetőségekről.

Egyik nap a FreedomX Fest-en adtam elő (lásd leadfotó), amin számos magyar és nemzetközi freelancer vett részt. Nagyon aktív, lelkes, zsizsegő, kreatív, nyitott, kíváncsi emberek, akik a szabadságot választották és összegyűltek egymástól tanulni. Szabadúszóként érdemes keresni az ilyen közösségeket, lehetőségeket a kapcsolódásra.

Ha bővebben érdekel a szabadúszás témája, ajánlom az alábbi podcast adást illetve ezt blogot: https://freelancerblog.hu/

Persze nem kell mindenkinek szabadúszónak lennie, nem is való mindenkinek. A szabadság megélése viszont minden munkahelyi környezetben fontos és több módon megvalósítható: az alkalmazottak bevonása döntésekbe, home office lehetősége, egyéni irodakialakítás, rugalmas munkaidő, saját feladatkörök meghatározása, dolgozói ötletek megvalósítása.

Szabadság a munkahelyen

A kreativitásáról híres Pixar-nál nagyon nyitott a vállalati kultúra és kiemelt hangsúlyt helyeznek a szabadságra, kreatív önmegvalósításra. Van például egy eldugott helyiség, ahova csak négykézláb lehet bemászni. Az egyik kolléga felfedezte, majd izzókkal, füzérekkel, bútordarabokkal és egy kis bárral tette otthonossá, végül elnevezte Szívzugnak. Ezt a helyszínt még Steve Jobs is nagyon kedvelte. A Pixar vállalati kultúrájában nagy érték az önmegvalósítás és hangsúlyt fektetnek a szabadság fogalmára is. A hozzájuk látogatók gyakran megjegyzik, hogy a saját cégüknél valami hiányzik a munkahelyükön, nincs ekkora vibrálás, szabadjára engedett kreativitás, mint amit a Pixar-nál tapasztaltak. Ed Catmull szerint ez a légkör szerves része a sikerüknek.

Te mennyire érzed az életedben/munkádban a szabadságot?


[1] MIT Agy-és Kognitív Tudományok Tanszékének és a Louisvill-i Egyetem kísérlete, 2009. Cikk: Joshua Davis – How a radical new teaching method could unleash a generation of geniuoses
https://www.wired.com/2013/10/free-thinkers/

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?