Szabadúszó, mint foglalkozás – egyre népszerűbb alternatíva a munkaerőpiacon

Szerző: Szokoli Bernadett
Szabadúszó, mint foglalkozás - egyre népszerűbb alternatíva a munkaerőpiacon

Az európai és az amerikai trendek is azt támasztják alá, hogy bizony nagy átalakulásban van a munkaerőpiac. Egyre többen választják a szabadúszó karrier(élet)formát, amikor nem a HOL dolgozunk, hanem a MIN a lényeg.

Amerikai körkép; a szabadúszók lesznek többségben

Az amerikai munkaerőpiac 35%-át már az úgynevezett freelancer-ek, vagyis a szabadúszók teszik ki. Ezek az emberek egyéni vállalkozók, tehát önmagukat foglalkoztatják és általában projektek megvalósításához csatlakoznak. A trendek egyébként azt mutatják, hogy az amerikai piacon egyértelműen évről-évre nő a szabadúszók száma, ráadásul ott már az is látható, hogy sokan szabad akaratukból választják ezt a lehetőséget, nem pedig azért, mert kényszerpályán vannak.

Mi a helyzet az Unióban?

Az Európai Unióban is nő az egyéni vállalkozók száma és bizony a munkaadóknak érdemes felkészülni erre az új vonalra. A technológiai fejlődésnek köszönhetően számos olyan munkakör van, amelyet szinte bárhonnan el lehet látni.

A szabadúszó lét rengeteg előnnyel jár.

  • Megvalósítható a rugalmas munkavégzés térben és időben egyaránt.
  • Projektalapú megbízásokra is lehet találni szakképzett, profi kivitelezőket.
  • És ami a legfontosabb, hogy a munkaadó és munkavállaló szerepkör átalakul megbízóvá és megbízottá, ami a mellérendelő viszont erősíti.
  • Megoszlik a felelősség, a munkaadónak nem kell mindig munkát biztosítania, a munkavállaló pedig mivel saját magáért felel sokkal jobb teljesítményt képes nyújtani.
  • A motiváció kérdésköre is áttevődik, hiszen a megbízónak (korábbi munkaadónak) ezzel sem kell igazán foglalkoznia.

A szabadúszó munkakör bevált már a művészek és pl. az újságírók körében. A többi szektorban azonban nem olyan ismert. (És persze azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy pl. az ipar vagy gyártás területén szinte értelmezhetetlen ez a lehetőség.) Érdekes, hogy a számos előny ellenére mind a két fél nehezen vág bele.

Az alkalmazotti létből való kilépéshez hatalmas elszántságra és erőre van szükség.

Így a piac átalakulásában azok lesznek úttörők, akik még csak most szeretnének a munkaerőpiacra lépni. Tehát ezen a téren egyértelműen a fiataloké a jövő.

Szabadúszók Magyarországon

Azonban tapasztalatom szerint, főleg Magyarországon, még a piac nem igazán érett erre a változásra. Sok cégnél tapasztalom, hogy a munkavállalókat erős kontroll alatt szeretnék tartani, igyekeznek felügyelni a munkahelyen végzett időt és nagyon sokszor elutasítják a rugalmasságot. Hogy mi lehet ennek az oka? Meglátásom szerint a munkavállalókba vetett bizalom hiánya.

Egyelőre ott tartunk, hogy a cégek nem biztosak abban, hogy az általuk kiválasztott emberek alkalmasak a munka elvégzésére.

Egy céghez jelentkeztem még abban az időben, amikor hezitáltam azon, hogy saját útra lépjek vagy munkavállaló legyek. Az interjún felajánlottam, hogy szívesen dolgoznék egyedi megbízási szerződéssel, kvázi külsősként. Így csak a ténylegesen elvégzett munka és az eredmények után kellene engem kifizetniük, úgy, hogy a járulékok sem őket terhelik. Meglepő módon nagyon erősen elzárkóztak a lehetőség elől. El sem tudták képzelni, hogy úgy is képes vagyok munkavégzésre, hogy nem ülök bent az irodában.

Egyelőre komolyabb kimutatásokat nem találtam azzal kapcsolatban, hogy a szabadúszók előretörése hogyan alakítja a magyar munkaerőpiacot. Arra viszont van már rálátásom, hogy mind többen hisznek abban, hogy saját maguk munkáltatójaként sikeresebb karrier vár rájuk. Az iménti mondatot számos interjúalanyunk is alátámasztja, hiszen ezt az életmódot/ karriermódot választotta.

Jó szabadúszónak lenni?

Mire jó a nagy szabadság? Vajon miért jó? A szabad munkakörnyezet, a szabad időbeosztás és a szabad projektválasztás (hiszen könnyebben mondhatunk nemet), egy cégtől való függetlenség lehetősége sokak számára inspiráló. Mi lehet ennek a következménye? Szerintem a stresszfaktor csökkenthető, a kreativitás növelhető, a motiváció nem okoz többé fejfájást. Jobb és hatékonyabb munkavégzés, átlátható költségek.

Szóval cégtulajdonosok, munkaadók, figyeljetek a szabadúszókra, mert itt vagyunk munkára pontosabban megbízásokra készen!

Szabadúszó, egyéni vállalkozó, független szakember vagy?

A work.buzz a Szikra magazinbloggal, Collectivo Szabadúszó Közösséggel, a HVG Kiadóval, a KÜRT Akadémiával, a Loffice Coworking irodával, a Womenspiration-el, a Szeretem a Vállalkozásomat bloggal és a Útikalauz Lélekstoposoknak Facebook csoportottal meghirdeti az Év Szabadúszója Versenyt öt kategóriában. A Verseny célja, hogy bemutassa a publikumnak a szabadúszók változatos és érdekes világát, és népszerűsítse a szabadúszást, mint feladatvégzési formát.

Lépj ki a tömegből, mutasd be tapasztalataid és inspirálj másokat!

Jelentkezz a verseny honlapján: https://work.buzz/

szabadúszó verseny

 

Leadfotó: Pakó Petra

 

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?