„Minden klassz dolog egy kávéval kezdődik” – az 500. szikracikk

Szerző: Szlafkai Éva
"Minden klassz dolog egy kávéval kezdődik" Az 500. szikracikk margójára

Téged inspiráltak a szikrák legalább egyszer az elmúlt 5 évben? Ez az 500. szikracikk, és ezen apropóból elgondolkodtam. Elmesélem.

Azóta, hogy megírtam a legelső cikket 2015 januárjában, annyi minden történt, amiért hálás vagyok, ez a blog kinyitott számomra olyan ajtókat, amiket korábban nem gondoltam volna.

A kreativitás témájára való egyre széleskörűbb rálátás az életemre is fontos hatással volt. Segített meglátni olyan lehetőségeket, amelyek nekem valóak, belemélyedni olyan területekbe, amihez időközben jött meg az affinitásom, kapcsolódni olyan emberekhez, akikkel a közös értékeink mentén teremthetünk, és a gyakorlatban is megtapasztalni, amiben korábban is hittem, hogy tőlünk függ, hogyan alakítjuk és milyen nézőpontból szemléljük az életünket.

Ettől a nézőponttól függ, hogy látjuk-e a nekünk szóló lehetőségeket és meg merjük-e őket ragadni, hogy elégedettek tudunk-e lenni és nem másokhoz mérjük magunkat. Hogy el merjük-e hinni, hogy bármire képesek vagyunk, ha eléggé hiszünk magunkban, az ügyünkben és nem mástól várjuk a start jelet, hogy belekezdjünk valamiben, hanem a mi kezünkben van a startpisztoly. De hát erről szól az Élj kreatívan! könyvem, ezt bőven kifejtettem 360 oldalon keresztül. Most inkább csak egy kicsit megállnék, és majd ebben a rendhagyó Szikra podcast adásban mélyedek el benne.

Az elmúlt években rengeteg fejlesztő anyagot olvastam, hallottam, fantasztikus (szak)emberektől tanultam és működtem sokukkal együtt, illetve amiket megtudtam, visszaépítettem a blogba, hogy átadjam nektek is az újonnan szerzett tudást, és persze saját magamba is visszaforgattam. A podcast adásban bővebben is beszélek róla, de ha addig nem szeretnél várni, Bíró Nórával és Csorba Anitával is vettünk már fel az Élj kreatívan! könyvvel kapcsolatos adásokat, abban is mesélek.

Készülök egy rendhagyó podcast adással a napokban, amiben ti faggathattok engem, én pedig válaszolok a rendhagyó vagy akár a célzott kérdéseitekre (figyeljétek az ezzel kapcsolatos posztot a közösségi oldalaimon), az adást pedig megosztom itt, ebben a cikkben.

Honnan jött a 365letszikra név?

Ha most mást nem is, de azt elmondom, honnan jött a 365letszikra név, amit sokan 365 Létszikrának hisznek és hívnak, ami már annyira zavart, hogy pár éve átkereszteltem a könnyebben kiejthető és értelmezhető Szikra magazinblogra… sok szakembertől hallottam azt, hogy amit nehezen ejtenek ki, azt nehezen is jegyzik meg. Persze a 365letszikra egy nagyon egyedi és jól megkülönböztethető név, de a jobbnak láttam váltani. Már csak a domaint hagytam meg, ám lassan azt is elhagyom.

Szóval…

2014 végén épp Guy Kawasaki egyik könyvét olvastam, amiben a szerző említett egy nagyon klassz blogot, amely rendkívül sikeres lett. A blogger minden nap posztolt valami elbűvölő dolgot. A címe: 1000 awesome things. No igen. És itt elkezdtek kattogni a kerekek, és beleszőtte magát az agyamba az inspiratív gondolat: ez remek 5let. Annyi különbséggel, hogy én inkább a másként gondolkodásra helyezném a hangsúlyt. Így született meg ennek a blognak az ötlete, először azzal a céllal, hogy minden nap írok valami motiválót, hiteles forrásokat felhasználva. Így is történt 2015-ben, amikor 365 bejegyzés született, csak még egy másik platformon. 2017 tavaszán elkészítettem a jelenlegi weboldalt (és a korábbi cikkek nagy részét töröltem vagy átírtam), ami 2018-ban egy arculatfrissítésen esett át, így megszületett a Szikra magazinblog. Tehát nem is ez az 500. cikk, inkább 700 körül járok, de ha tartom magam a jelenlegi valós bejegyzések számához, akkor 500. Szép kerek.

Szlafkai Évi - szikracikk

Anélkül, hogy belemennék a számmisztikába, amiről mindenki azt gondol, amit akar, izgalmasan hangzik, hogy a születési dátumomat számtalanféleképpen összeadva is 5-öt kapunk. 5 éve írom a blogot. Amiben 5letek vannak. 5 éve vagyok szabadúszó. Most leszek 35. Ez az 500. cikk. Szóval ennyit az 5-ös számról.

Éppen ezért döntöttem el, ha már így van, akkor a továbbiakban kidomborítom ezt a számot és sok ehhez kapcsolódó cikket írok pl. Az 5 legkreatívabb TED-előadás, Az első 5 szikracikk, A legnépszerűbb 5 szikracikk, 5 dolog, amit az elmúlt 5 évben tanultam …

Az, hogy az én életemre milyen hatással is voltak a szikrák, a podcastban elmesélem. Most inkább téged kérdezlek.

A te életedre hatással voltak a szikrák?

Mit jelent számodra az, hogy szikraolvasónak érzed magad?

Hálás vagyok neked, hogy hozzám, valamint a többi szikraolvasóhoz hasonló elveket vallasz: neked is fontos az önfejlesztés, keresed a lehetőségeket, hiszel a kreativitás szemléletformáló erejében és abban, hogy folyamatosan fejlődhetünk, és minden a nézőpontunk kérdése. Hiszel benne, hogy felelősséget vállalva az életedért te alakítod a saját utadat és rajzolod meg a saját kereteidet. Téged is hajt a kíváncsi tudásvágy és nyitottan fogadod az új információkat, és szereted tovább is adni… a szikrákat. Erről szól ez az egész, és ennek te is ugyanolyan fontos része vagy, mint én.

De nézzük csak, még mit jelent, hogy szikraolvasó vagy. Hány kérdésre válaszolsz igennel?

 1. Olvasod a szikracikkeket? Képzeld, az elmúlt évek alatt több mint 499 szikracikk született (na jó, előbb olvastad, hogy valójában sokkal több, de azokat még nem neveztem így). Ez az 500. ❤️
 2. Tagja vagy a Szikra FB csoportnak? Minden héten több feladatot készítek elő számodra, ha játékos feladatokkal fejlesztenéd a kreativitásodat, és igazán aktív a csapat.
 3. Követed a FB vagy az Instagram oldalt? Az elmúlt években sokezer inspiráló és hasznos gondolat született már bejegyzésként ezeken az oldalakon.
 4. Hallgatod a Szikra podcast adásait? Június óta heti rendszerességgel készítem neked a podcast adásait, minden héten más-más vendég nézőpontját, világlátását bemutatva neked kreatív kérdések segítségével.
 5. Nézed a Szikramailt? Havi/kétheti rendszerességgel küldöm neked a legújabb szikrákat és az aktuális infókat.
 6. Használtál már fel szikrakupont? 2017 óta a HVG Könyvekkel együttműködve közel 200 könyvhöz férhettél hozzá szinte féláron.
 7. Töltöttél már le ingyenes tervezőket? Évek óta készítem az ingyen letölthető tervezőket, legyen szó a különféle heti tervezőkről, a rendszeres havi tervezőkről, a több oldalas éves szikratervezőkről, vagy éppen az Élj kreatívan! c. könyvhöz tartozó 60 oldalas füzetről?
 8. Nyertél már könyvet? Az évek során több tucat nyereményjátékot indítottam klassz könyvekért és izgalmas eseményekre szóló belépőjegyekért.
 9. Vettél részt bármelyik kihívásban? 2017-ben az 52hét52könyv, 2018-ban az 52hét52kihivas, 2019-ben januári évtervező kérdés cunami volt, idén pedig már a könyvhöz kapcsolódó 6 hetes Élj kreatívan! kihívás
 10. Hasznát vetted már a szikráknak, vagyis az inspiráló gondolatoknak? Meséltél már valakinek olyan gondolatokról, amelyeket itt olvastál, vagy segítettek a döntéseidben azok az ötletek, amelyekre itt találtál rá?

Azért ez nem semmi… ❤️

Te sem szeretnéd, ha kihunynának a szikrák?

A szikracikkeket elhivatottságból és nem munkabérből írom. Nem értékesítek hirdetéseket az oldalon, nem írok PR cikkeket, nincsenek szponzorált tartalmak, nem ad senki fizetést azért, hogy ezt csinálom. Az Élj kreatívan! könyvből és Dan Arielytől és Daniel H. Pinktől is jól tudod, hogy a pénznél jóval több dolog motiválóbb tényező van – például a szabadság, az alkotásból fakadó öröm, az elhivatottság, a céljaink beteljesítése stb. Tehát ez az én döntésem, hogy nem hagyom nyitva az oldalt szponzorációknak. Én így alkotok szabadon, ez egyfajta misszió és lelkesen osztom meg veled a tudásomat, azokat a dolgokat, amikben hiszek. Az igazsághoz persze az is hozzá tartozik, hogy közvetve rengeteg megbízásom született a szikracikkek által és megannyi sajtóúton is jártam.

Erről szólt az elmúlt 5 év: sok száz cikk, több tucat letölthető anyag, több ezer poszt és gondolat, végtelen munkaóra. Elhivatottságból.

És itt jön egy fontos mérföldkő, amit már egy ideje tervezek meglépni, és ebben az évben több oldalról is folyamatban van a megvalósítás. A továbbiakban szeretném, ha az érték, amit adok, más szempontból is érték, vagyis profitábilis legyen.

A könyv is egy ilyen lépés, a kihívás egy másik, pár nap és jön az online kurzus és még sok klassz dologgal készülök, amiből tudom, hogy rengeteget meríthetsz és én is szívvel és lelkesedéssel vágok bele. Számítok a te támogatásodra is, cserébe még több tudást osztok meg veled – ahogy a Patreon oldal közös cél-számegyenesén is láthatod! PR cikkeket és szponzorált tartalmakat továbbra sem gyártok a Szikrára, csak neked van beleszólásod, hogy milyen cikkeket olvasnál.

Szóval elindítottam a Szikrák Patreon oldalát, ahol köszönöm a támogatásodat, ha neked is fontos mindazon misszió, ami a szikrák mögött van. Akárcsak havi egy kávé árával is nagyban hozzájárulsz, hogy a szikrák még sokáig támogassanak, fejlesszenek, inspiráljanak téged és a többi szikraolvasót… illetve készültem neked extra tartalmakkal is a támogatásodért cserébe. KÖSZÖNÖM, ha te is hozzájárulsz, hogy még sok szikra készüljön és inspiráljon!

Természetesen ez nem kötelező, és nem is azt gondoltam, hogy utólag behajtom rajtad a rengeteg cikket és munkát. ?Megértem, ha nem szereted a közösségi finanszírozási rendszert. Azt is elfogadom, ha nem bízol egy itthon kevésbé ismert (ám külföldön népszerű) platformban. Azt is megértem, ha nem ismered pontosan, hogyan működik, inkább nem is akarsz macerázni vele. Viszont ha mindezek ellenére mégis teszel egy lépést a megértés, megismerés és támogatás irányába, mert ezáltal is kifejezed, hogy értékes számodra a munkám, nagyon hálás vagyok. ?

Mi az a Patreon és hogyan tudsz támogatni rajta?

A világ egyik legnépszerűbb és megbízható közösségi finanszírozási oldala, amelyet külföldön régóta előszeretettel használnak, de már hazánkban is számos blogger, Youtuber, podcaster vagy épp szakember használja arra, hogy bevonja a közösségét a terveibe. Ebben a cikkben olvashatsz róla bővebben, ebben a cikkben pedig nagyon egyszerűen olvashatod a használatát.

A használata nagyon egyszerű, egy perc és csak 3 lépés egész:

 1. Ide kattintva a Szikrák Patreon oldalán válaszd ki a számodra szimpatikus csomagot és kattints a hozzá tartozó gombra.
 2. Regisztrálj be pár egyszerű adat megadásával (név, email, jelszó), és jobb felül látni fogod a kiválasztott adomány fizetendő összegét. Ennyi pénzt fog levonni majd a következő hónap elején a rendszer a számládról (dollárban látod, de forintra átszámolva vonja).
 3. Kiválaszthatod, hogy bankkártyával vagy PayPallal fizetsz, megadod a fizetési adataidat és kész.

Minden hónap elején az általad kiválasztott összeget automatikusan átemeli a rendszer a Szikra Patreon számlájára, így érvényesül a támogatásod. A beállításokban bármikor egyetlen kattintással leállíthatod a fizetést, vagy csomagot is válthatsz.

Nagyon köszönöm, és hidd el, egy kávé árával is sokat teszel azért, hogy kifejezd, fontosak számodra is a szikrák és szeretnéd, hogy még sokáig inspiráljanak. Én a sok belefektetett munkaórával és a rengeteg tartalommal támogatlak téged továbbra is, amelyek remélem, töltenek, inspirálnak, fejlesztenek, és köszönöm, ha néha meghívsz egy kávéra. A könyvből egyébként is már tudod, hogy minden klassz dolog egy kávéval kezdődik… ?❤️☕️

Hamarosan pedig jönnek az 5-ös szikracikkek. 🙂

Fotók: Pakó Petra

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?