Íme az 5 legnépszerűbb szikracikk – ezeket olvastátok legtöbben

Szerző: Szlafkai Éva
Íme az 5 legnépszerűbb szikracikk - ezeket olvastátok legtöbben

Az elmúlt 5 évben több mint 500 cikk született, amelyekből az alábbi 5 szikracikk volt a legnépszerűbb. Igazából minimálisan maradt le az első 20 helyezett, de azokról majd máskor. Lássuk a TOP5-ös listát, ha már ígértem az 5-ös számot.

5. Ami a jó sztorizóvá váláshoz kell

A történetmesélés világhírű szakértője, Carmine Gallo elárulja a titkot, hogyan kell igazán hatásosan mesélni. Hatásosan mesélni azért, hogy tiéd legyen egy szuper állás, milliós befektetés, azonnali támogatás, kampánysiker, a közönség figyelme és még sorolhatnám, mire képes egy jó történet. Ebben a cikkben megosztom veled a storytelling 12 szabályát, hogy Te magad is hatásos történetmesélő lehess, hiszen arra nem csak születni lehet, hanem azzá is válni! Válj jó mesélővé és hódítsd meg a világot!

4. A TIPI teszt, hogy új oldalról is megismerd a személyiségedet

Személyiségkutatók különféle teszteket és skálákat dolgoznak ki annak érdekében, hogy minél érdekesebb képet kapjanak az emberi személyiségről. A Big Five az egyik legismertebb megközelítés. A teszt szerint a személyiségbeli különbségek öt fő tényezőre különíthetőek el, vagyis az alábbi tulajdonságok adják egy ember személyiségét: érzelmi stabilitás, barátságosság, nyitottság, lelkiismeretesség és extraverzió.

A TIPI (Ten-Item Personality Inventory) tesztet Sam Gosling, Jason Rentfrow valamint William Swann fejlesztette ki, én pedig Brian R. Little könyvéből kölcsönöztem és segítségével meghatározhatjuk az 5 fő személyiségtípus ránk jellemző értékeit.

Lássuk, rád mi jellemző!

3. Az olvasás megdöbbentő hatásai

Az olvasás javítja a koncentrációt, fejleszti a memóriát, bővíti a szókincsed, magabiztosabb társalkodóvá tesz és még számos haszna van. Akkor vajon miért nem szeretnek olvasni a magyar fiatalok? Legyen szó egy könyv, vagy akár egy velősebb cikk elolvasásáról, a lényeg, hogy eddzük a szürkeállományunkat. Valaki kikapcsolódásból, lazításból, tanulásból, önfejlesztésből, a valóságból való menekülésből, kalandozásból, kíváncsiságból vagy éppen unaloműzésből olvas. Netán mindezekért együtt.

A fiatalok sajnos nem igazán szeretnek olvasni: a tizen- és huszonévesek 28 %-a egyáltalán nem olvas könyveket, 35% egy hónapnál ritkábban, 16% heti rendszerességgel és mindössze 7 százalékuk olvas naponta. Legalábbis ez derül ki a Szonda Ipsos egyik felmérésből. Vagyis a fiatalok 63 százaléka alig vagy szinte soha nem olvas könyvet!

Ennek apropóján született a máig legnépszerűbb kihívásom 2017-ben, az 52hét52könyv…

2. A dánok boldogságának titka még mindig sokakat érdekel

Több mint 40 éve a dánok a legelégedettebb emberek a világon. 1973 óta az OECD felmérésiben folyamatosan Dánia vezeti a legboldogabb országok listáját. Magyarország a 100. helyet sem éri el. Vajon a mi a titkuk? A kulcs a szemléletükben van és az ennek megfelelő neveltetésben. Ha össze akarnánk foglalni a lényeget, akkor 6 témát érdemes említeni: játék, hitelesség, átkeretezés, empátia, ultimátumok kerülése és a hygge.

Ha még nem világos, leírom a lényeget, illetve egy infografikán szemléltetem is ezt a 6 összetevőt.

1. A DISC-teszt, avagy 4 színtípus egy liftben

Négy személy utazik egy liftben, mindegyik más személyiségtípus. Te melyik vagy?  Íme a DISC személyiségteszt, amely az egyik legnépszerűbb viselkedéselemző módszer.

Egy irodaházban a lift ajtaja már szinte bezárult, amikor még egy személy szeretne beszállni a liftbe. A liftben már eleve tartózkodnak négyen. Az egyik közülük már nagyon menne, sietve az órájára pillant. Másikuk hasonló energiával, ugyanakkor mosollyal üdvözli az újonnan érkezőt miközben a gombot megnyomva nyitva tartja a lift ajtaját. A harmadik személyt nem zavarja, ha várni kell, továbbra is kedvesen, visszafogottan mosolyog. Mindeközben a negyedik személy rápillant a liftben található kiírásra és kikalkulálja a súlyok alapján, hogy a lift vajon elbír-e még egy személyt.

Ha a négy személy, négy különböző személyiségtípust takar, akkor melyik vagy Te?

Neked van kedvenc szikracikked? Ha igen, dobd be kommentbe! 🙂

Leadfotó: Pakó Petra

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?