„Tudnunk kell, hogy mi tesz boldoggá, hisz bennünk kezdődik az út”

Szerző: Vendég Szerző

Vajon mi tesz bennünket boldoggá? A boldogság témaköre végeláthatatlan, hiszen jó pár milliárdan élünk a Földön, és ahányan vagyunk, annyi félét jelent a boldogság. Vannak, akik sosem érzik. Vannak, akik örökké keresik, de nem találják. Vannak, akik folyton boldogok. Vannak, akiknek egy ölelés a boldogság, másoknak egy meleg étel, megint másoknak a sokadik millió forint. Neked mi? Bális Katus, személyiségfejlesztő coach írása

Nem lehet általánosságban megfogalmazni, hogy mi a boldogság és nincs a megtalálására egy általános módszer. Hogyan, kinek és mit jelent a boldogság az az egyéni életút megfejtésében rejlik, ami nem egy napos folyamat.

Mégis, ha választanom kellene egy “boldogság-definíciót” a sok-sok megközelítés közül, akkor Jorge Bucay A boldogság útja című könyvében talált gondolatot emelném ki. 

A boldogság nem feltétlenül jelent élvezetet, sokkal inkább nyugalmat, amely abból származik, hogy tudjuk, a helyes úton járunk valami kellemes és élvezetes felé, aminek van számunkra értelme.

Jorge Bucay

Mi tesz boldoggá? A boldogság egy út valami felé, ami számunkra örömöt okoz. 

És talán itt ragadnám meg az egyik kulcsfontosságú gondolatot: ami SZÁMUNKRA okoz örömöt. Nem a szüleinknek, nem a párunknak, nem a főnökünknek, nem a szomszédunknak. Nekünk. Hányan vagyunk, akiket ha megkérdezünk, nem is tudják igazán, hogy számukra mi okoz örömöt. 

Nem egyszer éltem már át a következő beszélgetést egy-egy coaching során:

 • De mit szeretnél? – kérdeztem.
 • Hát szeretnék boldog lenni… – mondta. 
 • És neked mit jelent boldognak lenni? Mit jelent neked a boldogság?
 • … Nem tudom …

Szoktam mondani, hogy a nemtudomok mögött rejlik az igazságunk, amit keresünk, de nem merünk megtalálni. A boldogság iránti vágyunk nemtudomjai is pontosan így működnek. Eltakarják az igazi rálátásunkat a boldogásunkra. 

Amíg a “nem tudom” a válaszod arra a kérdésre, hogy mi tesz boldoggá, addig hiába vágysz a boldogságra. Hiszen, hogyan is lehetne boldog az, aki nem ismeri a saját igényeit, szükségleteit és nem tudja, mitől boldog. A nemtudomtól nem lesz senki sem boldog. Rájönni arra, hogy SZÁMODRA mit jelent a boldogság – az az igazi. Ezzel kezdődik ugyanis minden. 

A boldogság személyes

Persze vagyunk páran úgy is, hogy azt hisszük, tudjuk mi tesz minket boldoggá … és csak jóval később jövünk rá, hogy tévedtünk. Hogy ez hogyan történhet? Egyszerű. Azt látjuk, hogy milyen boldog mondjuk a barátnőnk, mert van párja, egy háza és lassan gyereke is. Tévesen a saját boldogságunkat a másik ember boldogságeszközeivel azonosítjuk és meggyőződésünk, hogy akkor leszünk boldogok, ha mi magunk is szerzünk társat, házat és gyereket. Hiszen ha más ettől boldog, én miért ne lennék majd az. 

A boldogság egy végtelenül személyes, egyéni, mély belső igényrendszerünk eredménye. Ami valakinek boldogságot jelent, az másnak nem jelent semmit. A másoktól ellesett boldogság, nem igazi boldogság. 

Aki igazán boldog pillanatokra vágyik az életében, soha nem fogja tudni kikerülni azt a kérdéskört, hogy “Mi tesz engem boldoggá?”. És ne essünk megint a saját csapdánkba, ne akarjuk az egész világot és ne akarjunk tárgyi javak megszerzéséből boldogságot meríteni. Ha kihelyezzük a boldogságunkat megszerzett javakra, ingóságokra, pénzre, akkor azok megszűnésével a boldogságunk is elillan. 

Helyezzük a boldogságunkat a belsőnkbe, érezzük meg azt saját belső erőforrásként, ami velünk van, amire képesek vagyunk, amiből táplálkozhatunk, amire számíthatunk. Könnyű mondani, ugye?! 🙂

Bennünk működik a saját boldogsággyárunk. | Dribbble

A jó hír, hogy a saját boldogságod erejét csak egyszer kell megérezned.

Nekem egyértelműen az a felismerés segített, hogy nem kell mindenkinek megfelelnem. Hosszú-hosszú évtizedekig szinte minden cselekedetem mögött a “másoknak megfelelni” hajtóerő munkálkodott. Mindig ez volt az első gondolatom, mielőtt bármit tettem vagy mondtam. Akkor kezdődött el igazán az igazi utam, amikor megértettem – igazán mélyen, a szívemben is – hogy egyszerűen lehetetlen mindenkinek megfelelni, hiszen mindig lesz valaki, akinek éppen nem fog tetszeni amit épp teszek vagy mondok. Így vált számomra erőtlenné ez a belső mozgatórugóm, és így éreztem meg a saját szabadságomat és ezen keresztül a saját boldogságom első szikráit.

Mindemellett még egy fontos dolgot is észben kell tartanod: a boldogság nem egy egyszeri cél, amit ha elértél örökkön-örökké boldog maradsz. A boldogságot inkább örömteli pillanatokként képzeld el, amely jön, s megy. Épp úgy, mint a többi érzés. Vagy mint a szívverésed! Előtted van az EKG-t ábrázoló szinuszgörbe?! Az is egyszer fent van és egyszer lent van. Ez az élet. Ilyen az élet. Az élettel együtt az érzéseink is áramolnak, s hol fent vagyunk, hol pedig lent. Megélni ezeket az érzéseket jelenti megélni magát az életet is.

Tehát a boldogság: 

 • Mindenkinek mást jelent.
 • Nincs rá általános hozzáférési és megélési szabály.
 • Véges és folyamatosan áramlik .
 • Egyedi definíciót igényel.
 • Nincs meg egy nap alatt.
 • Nem egy állandó állapot.
 • Mindenki számára elérhető.

Ajánlom szeretettel a kedvenc TED videómat boldogság témában: Robert Waldinger – What makes a good life? (van magyar felirat), illetve hallgassátok meg podcast beszélgetésünket a Nők az úton oldalon, bármely podcast csatornán vagy itt az oldal alján.

Leadfotó: Dribbble

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?