Szigliget – Balaton, de valahogy másképp

Szerző: Szokoli Bernadett

Amikor vége a nyári nyüzgésnek, a Balaton arca megváltozik: előtérbe kerülnek a természeti érdékek, a csend, a nyugalom. Vannak olyan városok, amelyek teljesen elalszanak az ősz beköszöntével, de van, ahol nem áll meg az élet, és most nem feltétlenül Füredre gondolok…

Egyre több az egész évben nyitva tartó étterem és borászat és egyre több téliesített szálláshelyet lehet találni. Éppen ezért augusztus végén is érdemes egy balatoni kiruccanáson gondolkodni, hiszen bőven akad látnivaló, rejtett kincs.

Kitérő a nyugalomba

Számomra ilyen rejtett kincs Szigliget, ami valljuk be, hogy „kiesik”, hiszen Badacsony évtizedek óta nagy hírnévnek örvend, aki pedig klasszikus strandra és nagyobb forgatagra vágyik inkább Keszthely irányába indul. Félúton azonban érdemes egy kitérőt tenni az igen nagymultú balatonparti teleülés irányába, ahol tényleg egész évben vannak programok és látnivalók, itt aztán nem csak a nyár az „értékes” időszak.

Csobbanás a jeges Balatonba

Én például az októberi süllőfesztiválon jártam itt először, majd a január 1-jei csobbanást néztük meg legközelebb. Szigligeten ugyanis Szilveszter után rögtön buli van! Aki úgy érzi, hogy szeret első lenni – igen komolyan szervezett körülmények között – már január 1-jén megmártózhat a Balatonban. És ez még csak az év első napja. A szokásos fesztiválok itt sem maradnak el, a Szigligeti vár pedig egész évben nyitva tart. Egyébként a 13. században épült várat érdemes meglátogatni, mert bámulatos panoráma nyílik a környező hegyekre és természetesen a Balatonra. A látvány pedig az évszakok múlásával folyamatos változásban van. Az őszi és a téli látogatás után tehát éppen időszerű volt nyáron is célba venni Szigligetet.

Szigliget

Szigliget. Elrejtve a hegyek mögött…

Ha csak a főúton hajtunk el a település mellett, a váron kívül semmit sem láthatunk belőle. A községbe érve azonnal szembetűnik sajátos hangulata: a dombokkal ívelt utcák és a nádtetős házak egyedülálló látványt nyújtanak. Bárhonnan érkezünk, a Balaton mindig része a panorámának, amely eleganciát és nyugalmat ad az összképnek. Már az sokat elárul Szigligetről, hogy a kikötőbe érve igen neves gyártók jachtjainak balatoni változatai pihennek. A stradhoz közelítve nem találkozunk gumicsónak árussal és aki vizipuskát vagy fröccsöntött műanyagot szeretne vásárolni, azt is ki kell ábrándítanom… helyette vannak helyi termelők, friss gyümölcsökkel, zöldségekkel és becsületkasszával!

Szigliget_var_02

A strandon érdemes felkeresni Oszi bácsi keszegsütödéjét, ahol a névvel ellentétben többféle hal közül választhatunk és frissen, a szemünk láttára készítik el az ízletes falatokat.

A településen borozóból és hagyományos éttermekből sincs hiány, a házias ízek és minőség a legtöbb helyen dominál.

 

Szigligeten tehát télen-nyáron van program és látnivaló. Vannak éttermek, amelyek egész évben tárt kapukkal várnak és nagyszerű kiindulópont akkor is, ha a Badacsonyt vagy a Balaton-felvidéket szeretnénk bebarangolni. Aki pihenni szeretne, kiszakadni a hétköznapok rohanásából, aki már egy kicsit unja a balatoni lángost és a tömeget, annak Szigliget nagyszerű célpont.

[sgmb id=”2″]


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?