Horvátország más nézőpontból – Fedezd fel Karlovac kincseit!

Szerző: Szlafkai Éva
Horvátország más nézőpontból - Fedezd fel Karlovac megyét!

Ha Horvátország, akkor tengerpart? Felejtsd el a berögződéseket! Ha kalandvágyó vagy, szeretsz új helyeket felfedezni, kitörni a rutinból, akkor következő horvát nyaraláskor ne (csak) a tengerpartra menjetek le. Álljatok meg pár napra az ország szívében, Karlovac-ban.

Részt vettem egy pár napos túrán, ahol felfedeztük, milyen kincseket tartogat Horvátország belseje. Budapesttől alig 4 órás autóútra (400 km), Zágrábtól nagyjából 50 kilométerre, Karlovacnál (Károlyváros) kellett letérnünk az autópályáról, de nem mentünk tovább Splitbe vezető 1-es úton, mert most ez az úti célunk, nem a tengerpart. Néhány klassz programot megosztok veled, kiemelve, hogy kiknek miért lehet izgalmas.

Karlovac, a hatszögű csillag alakú város

Karlovac – más néven Károlyváros – önmagában is nagyon különleges , hiszen a 14. században a örök betörések visszaverésére egy különleges várat építettek. A várfalakon belüli térséget 24 szabályos térközre osztották, amelynek geometriai középpontjában alakították ki a városmagot a főbb katonai és szakrális épületekkel. A hatszögű csillag alakú, bástyákkal erősített vár kora várépítészetének egyik remeke volt. *

Karlovac utcáin sétálva érezhetjük a 90-es években lezajlott háború nyomai mellett a hely történelmi szellemét, megújulni vágyó miliőjét, valamint klassz bárjaiban, kellemes szállodáiban, hangulatos éttermeiben élvezhetjük a helyiek vendégszeretetét.

Ha lenyűgöznek a természeti kincsek

Völgyekben csörgedező patakok, zúgó folyók, pazar vízeséses tarkítják az utunkat, amely mesés hegyeken és apró falvakon át vezet. Az egyik csodaszép úticélunk Slunj Rastoke városrésze volt, amit mindenkinek ajánlok, egyszer látni kell. Karlovacból Plitvice felé vezető úton találjuk ezt a városkát, ahol egy mesevilág tárul a szemünk elé. Tündéri vízimalmok, színpadi háttérnek is beillő házikók, fa hidak és óriási mélységbe zúduló vízesések kényeztetik a szemünket. Itt ágazik el többfelé a Slunjčica folyó, hogy vízlépcsőkön átzuhogva a Korana folyóba ömöljön. Ez pedig ugyanaz a folyó, amely a Plitvicei-tavak vizét elvezeti.

Ha érdekel a közelmúlt történelme

Lassan eltűnnek a horvát házfalakról a háború nyomai, és az ott élők is igyekeznek továbblépni, ám a múltról nem megfeledkezve. Méltó emléket állítottak az 1991-95-ös függetlenségi vagy honi háborúnak a Karlovac Turanj nevű külvárosában található múzeum képében. A horvát katonák körében egykor „Hotel California” néven ismert épületet alakították át a honi háborút bemutató modern múzeummá. A különleges gyűjtemény lényegét a negyvenes-ötvenes években gyártott harcjárművek és tüzérségi eszközök valamint a honi háború idején katonai célokra átalakított, páncélvédelemmel és fegyverzettel ellátott civil járművek alkotják. Elképesztő látni a páncélozott traktort vagy éppen a teherautók felhasználásával létrehozott többtonnás páncélozott szállító járműveket. Abból „főztek”, amijük volt. A szabadtéri kiállításon találunk még tankokat, ágyúkat és egy MIG-21-es repülőt is. Ezen a linken még bővebb leírást találtok, ha érdekelnek a hadigépek.

Ha az édesvizek szerelmese vagy

Karlovac megye négy nagyvárosának folyója (Ozalj: Kupa folyó, Duga Resa: Mrežnica folyó, Slunj: Korana folyó és Ogulin: Dobra) Károlyvárosban találkozik. Ez a tény persze bőven kínál helyet a fürdéshez, és a helyiek előszeretettel időznek nyáron itt, nemcsak a tengerparton. Aki szeret horgászni, szintén megtalálja a számításait, de ha kifogni nem is szeretjük a halakat, megenni vagy megismerni biztosan. Erre is van lehetőség. Nemrég adták át Horvátország első és egyetlen, egyben Európa egyik legnagyobb édesvízi akváriumát, az Aquatika akváriumot, amelyben rengeteg édesvízi halfajt mutatnak be, miközben megismerhetjük az itteni flórát és faunát.

Karlovac Aquatica akvárium

Ha szívesen kalandozol a természetben

Számos lehetőség kínálkozik, hogy felfedezzük a környéket és hódoljunk a sportszeretetünknek is. Biciklire pattanva csodás hegyi utakat járhatunk be – több száz kilométernyi kiépített bicikliút van a megyében – , lovagolhatunk, nordic walkinggal is bebarangolhatjuk a környező erdőket, de csónakban evezve, folyókon csordogálva is élvezhetjük a páratlan szépségű tájat.

Az egyik legérdekesebb program a canyoninggal egybekötött könnyűrafting vízitúra volt, ahol a kristálytiszta Mreznica folyó lenyűgöző környezetében túráztunk. Habár alacsony volt a vízállás, éppen ezért nem volt erős a sodrás, nekem kifejezetten tetszett a rengeteg kiálló szikla, amelyeken mezítláb másztunk, vagy éppen ahonnan a vízbe ugráltunk. A Plitvicei-tavaknál mindig sajnáltam, hogy nem tudok bemenni a vízesés alá vagy beleugrani a szemkápráztatóan kék – és nagyon hideg – vízbe, ám itt pipálhattam ezt az élményt. A Mreznica folyót több tucat változatos vízesés tarkítja, így teszi izgalmassá a túránkat is, amelyhez minden felszerelést biztosítanak (csónak, neoprén ruházat stb.), nekünk csak a kalandvágyat és a jókedvet kell magunkkal vinni. Ha érdekel, a részletekért keresd a river adventure csapatából Mariót, aki profi túravezető és ugyanilyen profin beszél angolul is: mmihajli@globalnet.hr

Ha valami szokatlan, de természetközeli programra vágysz,

akkor töltsd meg a piknikkosarad mindenféle finomsággal – ajánlom a friss kecskesajtot, amit több háznál is árulnak – és keress egy folyóparti vagy erdei helyszínt az elfogyasztásukhoz. Ha nem szeretnél piknikezni, de különleges környezetben vacsoráznál, látogass el a Karlovac tetején található, 14. században épült, ma múzeumként üzemelő Dubovac várba – ahol többek között a Zrínyi család is élt- , ahol egy modern köntösbe csomagolt, ám korabeli hangulatú étteremben kóstolhatod meg a horvát ízeket.

Ha ennél is különlegesebb programra vágysz, látogass meg egy vendégszerető horvát művészházaspárt, akik kerámia workshopokat tartanak. Mindenkit szeretettel fogadnak Janja Gora stúdiójukban, aki arra téved. Én egy raku technikával készült csodás kis bárányt kaptam tőlük, amelynek nagyon megörültem, hiszen odavagyok a rakuért Julie Burnstein sztorija óta, amiről a Kreativitás nem mindennapi leckéje című cikkben írtam.

Ha bővebben érdekel, mit rejt számodra Karlovac (szállások, turistautak, nevezetessége, túrák stb): https://river-adventure.info

Fotók: Bauer Zsuzsi (drivemebaby.hu)

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?