Ideje szakítani a generációs mítoszokkal!

Szerző: Szokoli Bernadett

Mit tudsz a különböző generációkat érintő jelenségekről és azok jövőbeli lehetséges hatásairól? Szokoli Bernadett szubjektív beszámolója Nemes Orsolya Generációs mítoszok című könyvéről.

A minap egy Excel művelettel elakadtam, nem volt komoly kérdés, de kellett egy támpont. Kérdeztem, majd egy ezzel kapcsolatos megjegyzés komolyan felkeltette a figyelmemet: az X-esek nem olyan jók ebben… Miben? Miért? Jöttek fel a kérdések és komolyan elgondolkodtam azon, hogy a generációs megfogalmazások milyen keretek közé szorítanak bennünket.

Az egyes generációk elkülönítése és néven nevezése nagyon fontos keretet ad kontextusoknak és összefüggéseknek, segítenek a jelenségek feltérképezésében. A közbeszédben egy-egy szilárd kategóriát jelentenek, amelyekhez prekoncepciókat aggatunk. Ezáltal pedig bizonyos generációk akár hátrányt is szenvedhetnek úgyhogy ideje velük szakítani.

Ezért is keltette fel a figyelmemet Nemes Orsolya Generációs mítoszok című könyve, amely a címnek megfelelően valóban sok újdonságot emel be a generáció kérdéskörébe, ráadásul a generációkat érintő jelenségeket és azok jövőbeli lehetséges hatásait is bemutatja.

Generációs kerék

A könyv teljességének egyik bizonyítéka, hogy már a generációk vizsgálatánál behozza a generációs kerék fogalmát. Mivel az egyes generációkhoz túl tág korosztály tartozik, így érdemes szofisztikáltabban vizsgálni. Szerinte

nemcsak az számít, hogy ki mikor született, hanem az is, hogy éppen a felnőtté válás mely mérföldkövénél tart, emellett fontos, hogy hol lakik, milyen a tudása, milyen a munkaerőpiaci tapasztalata, milyen az anyagi helyzete, családi állapota és fogyasztási szokása. Ez mind-mind befolyásolja az egyént.

Ha itt megállunk és ennek mentén értelmezzük újra az X, Y, Z, Alfa és Baby boomer kifejezéseket, már kizökkenünk a skatulyázásból. Azonban ez még bőven a könyv eleje.

Egyenlőtlenségek a társadalomban

A történelem során mindig is az egyenlőtlenségek mentén alakultak ki konfliktusok, változások. A társadalmi egyenlőtlenségek napjainkban is jelen vannak, sőt, hihetetlenül nagy különbségeket figyelhetünk meg régiókon, országokon belül és kívül egyaránt. Az egyenlőtlenségek a gazdaság alakulására komolyan hatással vannak, így számos elmélet foglalkozik egy jövőbeli, utópisztikus társadalom gondolatával.

Klímaváltozás

Hogy jön a generációkhoz? Hát a válasz egyszerű: a klímaváltozás elleni harcból minden generációnak ki kell vennie a részét. A vezető pozícióban lévő baby boomerek, az X-es és Y-os szülők egyaránt felelősek azért, hogy a későbbi generációk környezettudatosan nőjenek fel. Nekik kell megtanítani azt, hogy a Z-k és alfák csak annyi élelmiszert vásároljanak, amennyi feltétlenül fontos, műanyag zacskó helyett vászontáskával járjanak és legyen náluk palack, ahelyett, hogy csomagolt vizet vásárolnának.

A technológia

A technológia rohamosan változik, az internet ma már a központi agy szerepét tölti be. A mesterséges intelligencia körülvesz bennünket, és az automatizálás is egyre nagyobb teret nyer. Nemes Orsolya szerint tehát egyáltalán nem az a kérdés, hogy jobbak lesznek-e a robotok az embereknél, hanem az, hogy mikor. Azonban a robotizálás a gazdaságra és természetesen ezáltal a munkaerőpiacra is komoly hatást gyakorol, így ma már szakemberek azzal foglalkoznak, hogy milyen módon lehet a robotmunkát megadóztatni – hiszen ha az emberi erőforrás helyébe kerül, akkor komoly bevétel kieséssel számolhat az állam.

Az oktatás

A könyv teljességét bizonyítja, hogy a technológiai és társadalmi változásokon túl kiemelt szerepet ad az oktatásnak. Korunk egyik legnagyobb kérdése, hogy milyen irányban és milyen mértékben érdemes az oktatást átalakítani. A világban három utópia figyelhető meg ezen a területen: technológia, „bezzegország” és a kompetencia utópia.

Az utópiák részletes kifejtése mellett teret kap az is, hogy egyrészt az oktatás reformálása több évtized alatt hoz eredményt, így a politika szereti kerülni a kérdést, másrészt pedig az, hogy az egyes utópiák mellett a kulturális és társadalmi tényezőket is figyelembe kell venni.

Érdekellentétek helyett együttgondolkodás

A szerző összegzése és megállapításai komplexek és hitelesek. A tárgyi tudást és műveltséget kiemelten fontosnak tartja ahhoz, hogy a készségfejlesztést és tehetséggondozást legyen mire alapozni.

Láthatjuk, hogy a könyv sok területet ölel fel, ez is bizonyíték arra, hogy a generációk együttműködése kiemelten fontos. A legsürgetőbb társadalmi és gazdasági kérdéseket közösen kell vizsgálni, a döntéseket pedig olyan felelősséggel meghozni, hogy tisztába legyünk azzal, hogy ez a többi generációra hogyan hat. A nosztalgia érzéséből fakadó érdekellentétek helyett az együttgondolkodásé kell, hogy legyen a főszerep. A jövőbeli kihívásokra ugyanis csak közösen tudunk reagálni.


A heti HVG könyves szikrakuponnal most Nemes Orsolya – Generációs mítoszok könyvét szerezheted be 40% kedvezménnyel 2019.08.20-23. között.

Leadfotó: link

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?