Ha elakadsz az ötletekkel, elő a szótárral

Szerző: Szlafkai Éva

Érdekes kalandozás más módszerekhez, szó szerint más értelmezéshez nyúlni, ha ötletekre van szükségünk. Például elő a szótárral. A papírnehezék fajtával… persze miután kiszedegetted belőle a 20 éve préselt növényeket. 🙂

Sem a Magyar Értelmező Kéziszótárban (Akadémiai Kiadó, 1992), sem a Kislexikonban (Akadémiai Kiadó, 1968) nem találtam a kreatív szót (csak az ötletet), így az Idegen Szavak és Kifejezések Szótárában nézelődtem (Akadémiai Kiadó, 1973) és sok érdekes dolgot találtam.

Kihangsúlyoznám: nem a Googleben, Wikipédián, hanem a KÖNYVESPOLCRÓL LESZEDETT KÖNYVBEN nézelődtem. 🙂

kreatív lat el., tud alkotó, újat létrehozó; teremtő
kreativitás lat el., tud  teremtőképesség, alkotóképesség

A nézelődés közben rájöttem valamire, ami neked is segíthet, ha ötletválságban szenvedsz vagy nem találod a megoldást egy problémára.

…de addig is még néhány értelmezés:

idea gör 1. fil a gondolat mint a valóság visszatükröződése  tudatban; valamely dologról alkotott általános fogalom 2. eszme 3. biz elképzelés, ötlet
ötlet {fn}  Hirtelen támadt (meglepő) gondolat.  ~es {mn} Akinek eredeti ötletei vannak.

luminariumlatin: villanyégő, villanykörte, izzó

És egy saját alkotás; megihletett ez az értelmezés feladat. 🙂
BULBizmus {bulbism} fn: kreatív ötletroham irányzat. Olyan helyzetek szándékos keresése, vagy spontán megtalálása, amelyben inspirálódhatunk. Egyfajta villanykörtés helyzetteremtés.

Egyébként nem csak pár percet nézelődtem, hanem sokáig lapozgattam a szótárat és tele van a letűnt éra kifejezéseivel és olyan dolgokkal, amelyek ma már csaknem kikoptak a nyelvhasználatunkból. Klassz utazás egy ilyen könyvespolc előtti időtöltés.

Ajánlom az Értelmező Kéziszótárazást azoknak, akik új ötletek és megoldások után kutatnak, mert segít különféle szemszögből nézni a dolgokra.

Ha elakadsz egy problémánál, keresd ki a lexikonokból a hozzá kapcsolódó kulcsszavakat, hátha új fénybe helyezik a problémád és már szikrázhat is a megoldás. Igazi Out-of-Your-Box tipp. 😉

Mit tegyél még, ha nem tudsz megoldani egy problémát vagy ötletválságba kerülsz?
Például olvasd el ezt a cikket.

[sgmb id=”2″]HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?