Jóga tippek kezdőknek. „Nekem sem jógaoktatóként kezdődött az életem…”

Szerző: Marczinkó Ágnes

Sokszor írunk jógáról, de elképzelhető, hogy Te még sosem próbáltad. Nem könnyű új dolgokba belefogni, és ez a jógával sincs másképp. Azonban ha kacérkodsz a gondolattal, akkor itt van néhány tipp, ami segítheti a döntésed. Nekem sem úgy kezdődött az életem, hogy jógaoktató lettem… Sőt! Marczinkó Ági írása.

Az első órám egyenesen katasztrofális volt! Ma már inkább mosolyogva gondolok vissza rá: bő és nagy pólót, valamint a biztonság kedvéért zoknit is viseltem, a pózokat pedig egyáltalán nem tudtam követni. Ezután arra gondoltam, hogy soha sem leszek képes a fejlődésre, szerencsére az élet rácáfolt erre. Emiatt mindig emlékeztem az új vendégeimet arra, hogy ha szánsz időt a jógára, akkor a fejlődés magától fog beköszönteni az életedbe. Menj el az első órádra és engedd, hogy megtörténjenek a dolgok!

Ha még csak most kezded el: Jóga tippek kezdőknek

Itt van néhány tipp, amellyel könnyebbé válnak az első órák.

1. tipp: azt csináld, ami igazán jól esik!

Ha egy póz kívülről szupernek tűnik, de te legbelül természetellenesnek, esetlenek vagy fájdalmasnak érzed, akkor azonnal hagyd abba! Lehet, hogy ez nyilvánvaló számodra, de amikor a teremben mindenki az oktatót követi és ő azt mondja, hogy állj fejen, de te még soha sem csináltad, akkor nem biztos, hogy most kell elkezdened. Az igazi jóga soha sem a szenvedésről szól. Emlékezz arra, hogy figyelj a testedre és ne büntesd!

2. tipp: válasz olyan stílust, ami érdekel!

Ha még soha nem csináltál lefelé néző kutyapózt, akkor ne kezd a vinyasa flow órával, mivel nem fogsz tudni könnyedén áramlani a gyakorlatok alatt. Keress olyat, ami kifejezetten kezdőnek van, vagy ha nem találsz, akkor jó választás lehet a gerincjóga. Nem szégyen kezdőnek lenni, inkább gondolj a tested jelenlegi korlátaira! Ha teljesen bizonytalan vagy, akkor érdemes az egyes stúdiókba nyílt napra elmenni, vagy pár Youtube videót otthon megnézni a témában.

3. tipp: ne stresszelj feleslegesen!

Senki nem téged fog végig az órán nézni. Komolyan. Senki nem ítél el, mert nem tudsz megcsinálni valamit elsőre! Nem verseny egy óra! Ha még is rosszul érzed magadat, akkor próbálj ki egy másik stúdiót!

via GIPHY

4. tipp: meditálni mindenki tud!

A meditáció egy félreértelmezett szó, amely marketing szempontból eladhatóvá tesz egy olyan dolgot, amely évtizedek kemény munkája. A meditációt gyakorolni lehet és nem pedig kijelenteni, hogy most biztosan azt csináltam. Emiatt, ha az elmédben a relaxáció alatt a napi bevásárlási lista van, akkor is rendben van a dolog. Igazán nyugodtnak nagyon nehéz és szinte lehetetlen, hogy az elején minden gondolat eliminálodjón. Emlékezz arra, hogy a jógában a gyakorlás a lényeg és nem cél!

5. tipp: nem kell, hogy „szakértő” legyél!

Még a kézenállás akrobata sem érzi magát az elsősorban szakértőnek. Mindenkinek ugyanaz a szellemi tere van a jóga értelmében, mind diáknak érezzük magunkat, akiknek még mindig gyakorlásra, tanulásra és élményekre van szüksége a fejlődéshez. Hagyd abba a jövőbe tekintést, amikor is szakrétőnek képzeled magad, mert nem fog soha sem eljönni ez a pillanat. A mostani elvárásokkal szemben ez egy jó dolog, csak idő kell ahhoz, hogy ezt értelmezni tudd.

Élvezd az utadat! Legyél nyitott, és emlékezz arra, hogy mindenkinek volt egy első órája, ahol kellemetlenül érezte magát.

Ne felejtsd el, hogy egy nap te lehetsz az a tanítvány, akinek a gyakorlása irigylésre méltó lesz kívülről nézve, emellett őrizd meg a kezdők nyitottságának attitűdjét!

További jógás cikkeinket itt találod.

[sgmb id=”2″]

Leadfotó: gratisography.com


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY, TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?