“A hézag elsősorban lehetőség, és nem hiba!”

Szerző: Vendég Szerző

Érdekesség, hogy a hézag szinonimáját általában résként, hasadékként, nyílásként vagy repedésként használjuk, melyeknek kimondása vagy meghallása alapvetően negatív attitűddel jár. Érdemes lenne azon elgondolkodni, hogy milyen módon is értelmezzük azt.

Mi a hézag: hiba, lehetőség, innováció?

Az utóbbi időben Italy Talgam: Karmester, főnök, dada című könyvében a hézagok megéléséről, átértékeléséről olvastam.

A hézagoknál általában arra törekszünk, hogy megszüntessük azokat. De miért is? Mert általános értelmezésben a hézagokat hibának vesszük, így kifejezetten igyekszünk elrejteni, bár kevesen, de vannak olyanok is, akik pont meg akarják oldani azokat.

Ha a hézagot résnek vesszük, akkor az friss felfedezést, akár lehetőséget is jelenthet. Ez nevezik a közgazdaságtanban piaci résnek.

Ebben az értelmezésben fura, de lehetőségként értelmezzük. Ha azt vesszük, hogy létezik az építőiparban olyan gyakorlat, amikor kifejezetten hézagokat kell képezni, akkor ilyenformán innovációként érzékeljük.

Ha azonban úgy közelítem meg, hogy nem túl hasznos, ha a laminált parkettacsíkok között hézag keletkezik, akkor negatív, de orvosolható értelmezést kap.

Vajon mi történik akkor, ha a hézagokat nem elutasítjuk, hanem befogadjuk?

Hiszen a megfelelő hibák pozitív változásokra sarkallhatják az embert. Gondoljunk csak bele!

A hézagok lehetőséget adtak már híres festőknek, zeneszerzőknek és megannyi felfedezőnek, hogy olyan új irányt teremtsenek, ami alapjaiban rengette meg az akkori/mostani kor elvárásait. Sőt,

nem lennének egyedi magyar termékeink, ha nem lennének hézagjaink.

Tartsuk szem előtt, hogy a hézag kifejezetten jó terepe az innovációnak. Hasznos lenne, ha megtanulnánk azt is, hogy a hézag elsősorban lehetőség! Érdemes tanulni a hibáinkból, főleg, ha lehetőség is járul mellé.

Gondolkodtatok már azon, hogy a Ti életetekben milyen hézagok, rések vannak?

Vendégszerzőnk: Somhegyi Dóri pontblog.hu

Leadfotó: Sonja Guina on Unsplash

[sgmb id=”2″]

Ezeket olvastad már?