Pillecukor kísérlet: avagy a választás dilemmája

Szerző: Vendég Szerző
Pillecukor teszt | Gondolatébresztő Magazinblog | 365letszikra.hu

Hol kezdődik és hol ér véget az a határ, amit még megtehetünk az életben? A könnyen jött siker könnyen is megy, ahogyan a türelem is megteremti a maga rózsáját. Lehetünk nagyravágyók, lehetnek nagy álmaink tele tervekkel, hiszen minden sikerülhet, ha kellően hiszünk benne, és hagyunk időt a beteljesülésükre.

Lehet-e egy pillecukor teszt a megoldás?

Az osztrák pszichológus, Walter Mischel kísérletében arra volt kíváncsi, hogy a megfigyelt gyerkőcök mennyire kitartóak és türelmesek, ez pedig, hogyan fog kihatni a későbbi életükre. A kísérlet során választás elé állította a gyermekeket: kapnak egy mályvacukrot, és ha 15 percig kibírják, hogy nem eszik meg, kapnak még egyet. Mondani sem kell, hogy a kísérlet során kevés olyan gyerek volt, aki türelmesen ki tudta várni a 15 percet.

Viszont ez a kísérlet további kérdéseket vethet fel bennünk. Miért ne alkalmazhatnánk eme tesztet az életünk bármely pontjára?

Minden emberben megvan a vágy, hogy fejlődjön, sikereket érjen el a munkájában vagy éppen a párkapcsolatában. De néha, olyannyira szeretnénk elképzelt terveinket azonnal megvalósítani, hogy türelmetlenül epekedünk, és figyelmen kívül hagyjuk az odáig vezető utat. Lehet, hogy szeretnénk egy jó munkát, de érezzük, valami plusz még hiányzik ahhoz, hogy megszerezhessük. De akarhatunk egy előrelépést az életünkbe, kipróbálni új dolgokat, amik változtatásra kényszeríthetnek, éppen ezért használhatjuk, a mályvacukor-tesztet az életünk bármely területére.

Nem kell egyből fejest ugrani a dolgokba! Néha az a legegyszerűbb és legjobb választási mód, ha leülünk, és türelmesen végig gondoljuk, mit szeretnénk, hogyan érhetjük el, a befektetett energia miként fog megtérülni, mennyi lehet a járulékos veszteség, és egyáltalán érdemes-e neki vágni.

Hiszen lehet, hogy a vágyott álom most még több kárt okozna, mint hasznot, de ha türelmesek és kitartóak vagyunk, elvezethet egy másik megoldáshoz, ami már több nyereséget hozz majd az életünkbe.

Aki vár, az arat

Ám, de Celeste Kidd az agy és kognitív tudományok egyik doktorjelöltje tovább gondolta Mischel kísérletét, és a teszt során a bizalomra helyezte a hangsúlyt. Szerinte, és mint az ki is derült, a kísérlet megmutatta, hogy gyerekek életében jelentős szerepet tölt, be a szülök megbízhatósága. Talán ebből is látszódik, hogy minden fedi egymást, mindennek köze van egymáshoz így vagy úgy. Hiszen, ha mi magunk is bizalmat szavazunk önmagunknak, akkor képesek vagyunk a türelem által kitartóbbnak lenni, ami pedig egészen biztos, hogy meghozza a munkánk gyümölcsét.

Fontos, hogy önértékelésünk és önbizalmunk rendben legyen, tudjuk mi a jó nekünk és képesek legyünk reálisan látni azt, amiben élünk. A bizalom, az önmagunkba vetett hitünk, az, ami sikerre vezethet.

Hiszen Oprah Winfrey sem adta fel nehéz gyermekkora ellenére, azt, amire vágyott. Hát nekünk, akkor miért ne sikerülhetne?!

Te hogyan viselkedtél volna a kísérlet során: azonnal egy pillecukor vagy később kettő?

Vendégszerzőnk: Pipoly Beatrix

Forrás: Wikipedia, University of Rochester

Leadfotó: alphr.com


Bővebben olvashatsz a sztoriról az erről szóló könyvben, amely a HVG kiadásában jelent meg: Mischel, Walter – Pillecukor teszt Olvass bele a könyve a linken!


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, CSATLAKOZZ A FACEBOOK OLDALHOZ VAGY IRATKOZZ FEL AZ ÖTLETSZIKRÁKRA!

Ezeket olvastad már?