Miért akarunk valójában fejlődni? A válasz elgondolkodtató…

Szerző: Szlafkai Éva
Miért fontos fejlődni? | Gondolatébresztő Magazinblog | 365letszikra.hu - Szlafkai Éva cikke

Gondolkodtál már ezen? Inkább csak úgy megszokásból vagy társadalmi elvárás miatt igyekszünk fejlődni? Vagy egyszerűen nem is tudatosul a miért, hanem csak úgy történik velünk ez a folyamat. Mert történik. Most is. Befolyásol minden inger a környezetünkben és hozzá igazodnak az elvárásaink, építenek fel bennünket a tapasztalataink.

De mégis miért olyan fontos számunkra fejlődni?

Azért, amiért a történelmünk során bárkinek:

  • Jobb pozíció,
  • mélyebb tudásvágy,
  • jobb kereseti lehetőség,
  • más országba költözés ígérete,
  • bizonyítási vágy, hogy jobbak legyünk másoknál,
  • örökös elégedetlenség,
  • elismerés,
  • kíváncsiság,

Csupa materiális dolgok némi egó hozadékkal fűszerezve. Ennek tűnik az iménti felsorolás. Tényleg emiatt akarnánk fejlődni?

Tony Robbins érdekesen világított rá erre a kérdésre az egyik TED előadásán, amiben 29 éves szakmai múltja azt a választ ígéri, hogy egy dolog miatt akarunk fejlődni valójában, még ha nem is tudatosul:

Azért akarunk fejlődni, hogy legyen valami értek, amit tovább adhatunk.

Mert bármilyen külső tényező legyen is az elsődleges hajtóerőnk, ugyanarra vágyunk, mint a történelem során bármelyik (tehetséges) ember. Hogy nyomot hagyjunk magunk után. És nyomot csak úgy tudunk hagyni, ha eleget tapasztaltunk és értünk ahhoz, vagyis eleget fejlődtünk, hogy kellően értékes dolgot tudjunk alkotni.

Arra vágyunk, hogy nyomot hagyjunk magunk után.

Te miért akarsz fejlődni? Vagy inkább így kérdezem: Te milyen nyomot akarsz hagyni magad után?

Fantasztikus és inspiráló TED-előadás Tony Robbinstól, aki beavat, hogyan tudunk közelebb kerülni a céljainkhoz, milyen szükségleteink vannak és azokat hogyan tudjuk kielégíteni…és a 18. perctől egy nagyon megindító történettel zárja a 9/11-el kapcsolatban. Magával ragadó előadás, ne hagyd ki, nézd meg! Ha most nem érsz rá, iktasd be például lefekvés előtt vagy vacsora közbe, hogy legyen időd végig nézni, mert tényleg megéri. Kevés motiválóbb előadó van Tony Robbinsnál. 😉

Az én saját válaszom a kérdésre, hogy miért akarok fejlődni: a kíváncsiságom, információéhségem, ismeretszerzési ambícióm, alkotási vágyam és hogy a megszerzett tudásból alkossak valamit, amit átadhatok, hogy ezzel inspiráljak, és pozitív változásokat segítsek elő mások életében (is). A saját fejlődésemet mások szolgálatába is állítani. Ennek tanúbizonysága a 365letszikra, a Womenspiration eseménysorozat, vagy a Nők az útON podcast csatorna. És ezt igazolja Tony Robbins válasza is, hogy továbbörökítsek valamit.


Leadfotó: huffingtonpost.com

Ezeket olvastad már?