Milyen egy sikeres fiatal vezető? A szakemberek szerint ilyen…

Szerző: Szlafkai Éva

Korunk fiatal felnőttjei egyre nagyobb számban jelennek meg a munkaerőpiacon, és kompetenciáiknak köszönhetően, valamint a munkaerőpiac sajátos kihívásainak okán sokan hamar vezető pozícióba kerülnek. Vezetővé bárki válhat, ugyanakkor valóban jó vezetőnek lenni kevesebbeknek sikerül. De vajon melyek a jó fiatal vezető legfontosabb ismérvei?

A modern vezetéselméletek azt emelik ki, hogy a jó vezető legyen innovatív, önálló, bírjon küldetéstudattal, tudjon felelősséget vállalni, ugyanakkor fontos, hogy megfelelően tudja értékelni, motiválni csapatát és tudatosan fejlessze saját szakmai- és vezetői képességeit.

Az Év Fiatal Vezetője 2018 pályázatokat bíráló, nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri is hasonló szempontokat vesz figyelembe az értékelésénél. Ezt erősítette meg Blaskó Nikolett is, aki felelős vezetőként vallja, hogy

a siker fontos alkotóeleme a kitartás, a magas színvonalú szolgáltatás és a profizmus mellett az értékrend, amely szerint egy szervezet működik. Mindennek megteremtése, az iránymutatás a vezető feladata.

Blaskó Nikolett, az ACG ügyvezetője

De lássuk 3 kérdés mentén, hogyan vélekedik a többi zsűritag a témáról:

Mit tanácsolnál a mai fiatal vezetőknek, mire figyeljenek?

Amit minden vezetőnek: két dolog fontos, a cél, hogy mit akarunk elérni, mire inspiráljuk a csapatunkat, és az út, az hogy hogyan működünk a mindennapokban, milyen élményeken és tapasztalásokon át jutunk el a célhoz. A vezetőnek kiemelt felelőssége van mindkettő meghatározásában, ha ezt jól csinálod jó eséllyel sikeres leszel – mondja Vecsernyés Csaba, a BD Hungary ügyvezető igazgatója.

A vezetés mindig emberek vezetése, inspirálása és fejlesztése, nem csak egy jó ötlet megvalósítása. Egy jó vezető attól válik azzá, hogy el tudja érni, hogy miatta és érte tűzbe menjenek az emberek. Ez nem mindig egyszerű, de ha folyamatosan bővítjük ismereteinket és eszköztárunkat, akkor sikerülni fog.

Jakobsen Petra, Invitech HR igazgatója

Csulak Ferenc, az E.ON Románia helyettes vezérigazgatója öt pontban fogalmazza meg a válaszát.

 • Egy csapatban „a legkisebb is számít”!
 • Figyeljenek a részletekre, egy-egy kötőszóban több van elrejtve mint egy egész körmondatban!
 • Nincs az az ágrólszakadtnak tűnő, akitől ne tudnának valamit tanulni!
 • Nincs az a karrier, amelyik megelőzi a magánéletet a fontossági sorrendben.
 • Kérdezz sokat, utasíts keveset!

Mi a saját hitvallásod vezetőként?

Jakobsen Petra tanácsa: „Legyünk nyitottak, sőt éhesek az újra és törődjünk a csapatunkkal emberileg is!”

Vecsernyés Csaba válasza: „Mindenki nem lehet a legjobb, de mindenkiből ki lehet hozni a benne rejlő legjobbat. Ehhez bizalomra, támogatásra és térre, lehetőségre van szüksége. Az én személyes küldetésem egy olyan világ felépítése, ahol ezt minél több ember megtapasztalhatja. Amikor ez működik, nagyszerű dolgokat alkotunk és korábban elérhetetlennek tűnő teljesítményt produkálunk – mindeközben még jól is érezzük magunkat.”

Magasfokú bizalmi hitel nyújtása, jeges vízbe ugrás támogatása (döntési jogkörök átadása, delegálása), a tapasztalatok közös, mentori elemzése.

Dr. Kornai Gábor, az AAM Zrt. alapító-elnöke

Csulak Ferenc meggyőződése, hogy lehet kiváló eredményeket elérni úgy, hogy az út maga is örömteli. „A korbáccsal noszogatott, dobon vert ritmusra evezők gályáját meg tudom előzni nótázó, jókedvből evező vidám fickókkal!” Három kérdéssel ellenőrzi, hogy jó irányba halad-e. Mindegyikre IGEN kell legyen a válasz, kettő nem elég:

  1. Jobb teljesítményed van mint tavaly?
  2. Kevesebb erőfeszítéssel érted-e el?
  3. Jobb a hangulat az általad vezette csapatban, mint tavaly volt?

Mi a személyes történeted vezetővé válásoddal kapcsolatban?

32 éves voltam, amikor az egyetemi katedrát felcseréltem az üzleti életre, és fokozatosan jöttem rá, hogy mennyivel izgalmasabb csapatban nagy dolgokat megvalósítani, mint szakértőként egyedül dolgozni. Az első néhány évben az izgatott, hogy irányt tudok szabni, nagy csoport embert tudok inspirálni valami jó, kihívást jelentő cél érdekében. Később éreztem rá arra, hogy

mekkora élményt ad, ha segíteni tudok másoknak fejlődni, alkotni, sikeresnek lenni. Innen számolom én a saját vezetővé válásomat.

Vecsernyés Csaba, a BD Hungary ügyvezető igazgatója

Jakobsen Petra története: „Talán amikre a legszívesebben emlékszem vissza, azok olyan helyzetek, melyek több olyan beosztottammal történtek különböző cégeknél, ahol eleinte nem indult jól a kapcsolatunk, sok volt a konfliktus, és később mégis egy bizalmi, jól működő kapcsolat alakult ki közöttünk. Ezekhez mindig mindketten kellettünk. Amit én biztosan beleadtam ezekbe a helyzetekbe, azok a következők voltak: nyitottság, elfogadás, sok-sok pozitív párbeszéd, az elvárások közös átbeszélése, jóindulat és sok-sok gondolkodás, idő és energia. És minden esetben megérte!”

Ismerjük el a sikeres fiatal vezetőket!

Arra a kérdésre, hogy a fenti szakemberek miért tarják jónak az Év Fiatal Vezetője Díjat, azt felelték, hogy  jó vezetőnek lenni – különösen fiatalon kevés embernek sikerül és akik kitartóan törekszenek erre, akiknek legalább részben sikerül, mindannyian megérdemlik az elismerést. Ez a díj segít fiatal vezetőknek átgondolni és tudatosítani, hogy miket tesznek vezetőként, illetve megmutatni magukat, ugyanakkor sokat tanulhatnak a verseny során egyrészt a kérdésekből, másrészt más pályázók válaszaiból is.

A Fiatal Vezetők Akadémiája küldetése mentén a Coaching Team pályázatot hirdet fiatal vezetők számára, immár negyedik alkalommal, hogy elnyerjék az Év Fiatal Vezetője Díjat és az ezzel járó elismerést. A pályázatokat állandó, neves szakemberekből álló, az ügy mellett mélyen elkötelezett szakmai zsűri bírálja majd el.  A díjra négy kategóriában – nagyvállalati, kkv, non-profit és állami szektorban működő – olyan 40 év alatti vezetők pályázhatnak, akiknek legalább egyéves vezetői tapasztalatuk van, és akik legalább öt főből álló csapatot irányítanak a mindennapok során.

A díjat 2015-ben azzal a szándékkal alapítottuk, hogy megszólítsuk, és az elismerés által kiemeljük az országban azokat a fiatal vezetőket, akik kimagasló munkahelyi teljesítményük mellett valóban példamutató vezetői szemlélettel rendelkeznek, így követendő példaként állhatnak kortársaik, a következő, vagy éppen a korábbi generáció előtt.

Bite Barbara, a Coaching Team ügyvezető igazgatója, a díj alapítója

Jelentkezni december 10-ig lehet. Részletek itt.

Leadfotó link


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAILFACEBOOKINSTAGRAM

Ezeket olvastad már?