Hol tartasz céljaiddal? Féléves visszatekintő gyakorlat

Szerző: Szokoli Bernadett

Az év elején gyakran teszünk fogadalmakat, elhatározzuk, hogy mi legyen a célunk, miről szokunk le, milyen újításokat vezetünk be. Most azonban túl vagyunk az év felén, így érdemes egy visszatekintést csinálni, hogy hol is járunk terveinkkel, változtak-e a célok, vagy esetleg minden teljesült? Szokoli Bernadett írása

Ha leírtad év elején a terveidet, akkor igazán nem bonyolult, hogy előszedd azokat és átolvasd. Ha rendszeresen nyomon követed, akkor ezzel nincs igazán sok dolgod, ugorj a „Célkitűzés lényege” címhez. Ha azonban ez kimarad, akkor sem nagy a baj, de akkor néhány lépésen érdemes végig menned. Ha pedig nem is szoktad leírni, akkor itt az első lépés, amelyen érdemes változtatnod.

Miért írd le céljaidat?

Ha a vonzás törvényében nem is hiszel, akkor is fontos a célok leírása. Egyrészről azért mert
nagyszerűen vissza tudod keresni, hogy néhány hónappal ez előtt mi volt fontos és mi motivált. Ez egy iránytű ahhoz is, hogy mi változott benned azóta, esetleg mi az, ami inkább priort élvez és mi az, ami adott esetben teljesen elveszítette a jelentőségét.

Másrészről pedig azért, mert ha leírod, akkor meg is kell fogalmaznod… Akár éves tervezőt is
használhatsz céljaid rögzítéséhez, de egy klassz füzet vagy egy darab papír is megteszi. Fontos, hogy a célokat nyugodt körülmények között gondold át és hagyd, hogy a gondolataid szárnyaljanak, akár csapongjanak. Vedd figyelembe, hogy milyen erőforrásaid, erősségeid vannak és azt is érdemes számba venned tervezéskor, hogy milyen akadállyal, nehézséggel kell szembe nézned és ki az, akire nehézség esetén számíthatsz. Ha fejben megvagy, akkor nincs más dolgod, mint hogy leírd.

Ez első hallásra egyszerűnek tűnik, azonban sokszor itt akadunk el legelőször. Ilyenkor ugyanis nagyon fontos, hogy pontosan, saját magad számára jól érthetően fogalmazd meg a célt. Lényegében a coaching során ezt hívjuk célkitűzésnek, amely sokszor igen sok időt vesz igénybe.

A célkitűzés lényege

Az újévi fogadalmaknál is célszerű a célkitűzés alapvető szabályait betartani és a felülvizsgálat során is ezek lényegi elemek. Először is a célnak reálisnak és elérhetőnek kell lennie. Például egyéni célként a világbékét felesleges kitűzni, mert nem valószínű, hogy az adott évben meg tudjuk valósítani. Persze, nem baj, ha merünk nagyot álmodni, de a célok el nem érése kudarc élményt eredményez. A realitás és elérhetőség mellett pedig az is fontos, hogy észre tudjuk venni, ha elértük. Ha pl. az a célunk, hogy év végére fogyjunk, akkor a cél akkor lesz igazán jó, ha az is megadjuk, hogy hány kg-ot szeretnénk leadni. Mert onnantól kezdve nagyszerűen követhető, hogy éppen hol tartunk. (Letölthetők tervezők ide kattintva.)

A coachok célkitűzéskor mindig felteszik a tipikus kérdést: honnan tudod, hogy elérted a célodat? Ha valóban a fogyás a cél, ott segít a mérleg. Ha munkahelyet szeretnénk váltani, akkor az új munkaszerződés is elég látványos. Azonban előfordulhat, hogy egy rossz tulajdonságtól, nézettől vagy hozzáállástól szeretnénk megszabadulni. Ilyenkor is fontos, hogy vegyük észre a változást. Pl. felismerjük, hogy bizonyos szituációkban irigység tölt el bennünket. Nézzük meg, hogy mióta az a célkitűzésünk, azóta volt-e hasonló szituáció, tudtunk-e másképpen reagálni és ez milyen érzést váltott ki belőlünk. Ez utóbbi példánál viszonylag hosszadalmasabb megvizsgálni, hogy elértük-e a célt, de egyáltalán nem lehetetlen, sőt szükséges is.

Féléves visszatekintő feladat célunk vizualizálásához

Sokszor nagy segítség, ha az elérendő célt valamilyen formában láthatóvá tesszük. Már az is egy jó módszer, ha megfogalmazzuk, papírra vetjük és rangsoroljuk. Sokan készítenek moodboardot az éves tervekről, de most itt egy gyakorlat, amely szintén segít abban, hogy minél realisztikusabb legyen a megfogalmazott cél számunkra. Csak papír és színes filc szükséges hozzá.

„Rajzold le a célodat!” gyakorlat

Ha nagyjából átgondoltad, hogy hol tartasz a céljaiddal, akkor válaszd ki a számodra legfontosabbat! Vegyél egy papírt és írd rá, hogy mikorra szeretnéd ezt a célt megvalósítani. Utána rajzold le a célt, ahogy a fejedben megjelenik. Ezt követően azt vesd papírra, hogy éppen hol állsz a célhoz képest. Ha van kedved, akkor azt is rajzold meg, hogy milyen az út, amelyen haladsz a célod felé: kövezett, aszfaltozott, erdei, napos, sötét vagy világos. Végül pedig nézd meg, hogy milyen segítők és segítő tényezők vesznek körül és azt is vizsgáld meg, hogy vannak-e akadályok. Ha pedig tényleg kedvet kaptál a rajzoláshoz, akkor akár az is elfér a papíron, hogy adott esetben milyen kitérőkre számíthatsz vagy ki, illetve mi az, ami elmozdít az utadról.

Készen vagy? Akkor ne feledd el végiggondolni, hogy milyen volt rajzolni? Milyen érzések kerítettek hatalmukba? Mi az ami erőt adott? Mi az, ami esetleg elgyengített? Mennyire hagytál szabad utat magadnak?

Végül nem marad más dolgod, mint haladni az általad kijelölt úton, hogy megvalósítsd célodat, álmodat. Bár az írásban az éves tervezés került fókuszba, ne feledd, hogy ezt egyáltalán nem fontos naptári évhez kötni: a fogadalmakat, terveket és célokat bármikor kitűzheted magad számára, a lényeg, hogy bizonyos időközönként tekints vissza és értékeld, hogy éppen hol tartasz!

Leadfotó: rawpixel.com Pexels

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?