A 10 legfontosabb készség, amelyre a 2020-as évtizedben szükségünk lesz a sikerhez

Szerző: Szlafkai Éva

Milyen készség fejlesztésére fókuszáljunk a következő évtizedben, hogy sikeresen lépést tudjunk tartani a világgal a 4. ipari forradalom küszöbén? A kreativitás fontossága még inkább felértékelődik az elkövetkező években, méghozzá annyira, hogy a World Economic Forum tanulmánya szerint az egyik legfontosabb készségként említi. Lássuk az összes helyezettet a TOP 10-es ranglistán és fejlesztésének módjait.

A 4. ipari forradalom küszöbén

Jelenleg ott ácsorgunk egy forradalmi technológiai változás küszöbén, amely alapjaiban változtatja meg a módot, ahogy élünk, dolgozunk, kapcsolódunk, kommunikálunk, gondoljunk csak a MI (mesterséges intelligencia) térnyerésére, a robotikára, a nanotechnológiára, a 3D nyomtatás alkalmazási lehetőségeire, közösségi média mindent átszövő hatalmára és a kommunikációnkat meghatározó mivoltára.

Míg az I. ipari forradalom esetén gőz és víz volt a termelés beindítója, a másodikban az elektromos áramot használtak a tömegtermeléshez, a harmadikban az elektronika és az információs technológia forradalmasította és tette hatékonyabbá a termelést, addig a IV. ipari forradalomban a digitalizáció elmossa a fizikai, biológiai, digitális korlátokat. Teljesen átalakul az életünk. Tőlünk függ, mit kezdünk vele. Az biztos, hogy fejlődnünk kell a változással együtt.

A 10 legfontosabb készség 2020-ban, a 4. ipari forradalom küszöbén

Az elmúlt 5 évben olyan változások zajlottak a világban, amely már ennyi idő alatt is átalakította azon készségek fontossági sorrendjét, amelyek elsajátítása, fejlesztése segít bennünket a sikeres alkalmazkodáshoz. A World Economic Forum tanulmánya szerint – Future of Jobs – a fontos készségek csaknem harmada megváltozott. Míg 2015-ben az irányítási készségek, tárgyalástechnika és minőségellenőrzés mind fontos skillek voltak, ma már inkább a kreativitás és a kritikus gondolkodás váltak elsősorban fejlesztendő területté.

Lássuk sorrendben, melyek azok a készségek, amelyek szükséges fejlesztenünk a következő évtizedben:

  1. Komplex problémamegoldás
  2. Kritikus gondolkodás
  3. Kreativitás
  4. People management
  5. Kooridinálás
  6. Érzelmi intelligencia
  7. Döntéshozási képesség
  8. Szolgáltatásközpontúság
  9. Tárgyalástechnika
  10. Kognitív rugalmasság

Számunkra melyek ezek közül a leginkább fejlesztésre szoruló területek?

Természetesen nem ilyen egyszerű a képlet, számos másodlagos készség is szükséges a sikeres alkalmazásukhoz (pl. kommunikáció, önismeret, értő figyelem stb.), amire most nem térek ki, de több szikracikkben olvashatsz róluk. Fókuszáljunk most csak az elsődlegesekre, azok közül is a három legfontosabb készégre, amelyre érdemes odafigyelni a következő évtizedben.

A három legfontosabb készség 2020-ban: komplex problémamegoldás, kritikus gondolkodás, kreativitás

Az új munkamódszerek, életvitelbeli kihívások, rohamtempójú technológiai újítások olyan készségeket igényelnek, amelyek segítenek a káoszon átlátni, komplex feladatokkal szembenézni, tegnap még ismeretlen problémákat megoldani, új ötleteket és nézőpontokat számításba venni és megkérdőjelezni a status quot. A kreativitás elengedhetetlen ahhoz, hogy ebben a változó, kiszámíthatatlan VUCA világban élni tudjunk, tovább fejlődjünk, és az új kihívásokra új kérdéseket találjunk, amelyekkel válaszolhatunk rájuk, hiszen a tegnap válaszai már nem biztos, hogy működnek.

Csatlakozz a Szikra Hub-hoz, és fejlődj kreatívan Te is ezen az ÖNISMERETI JÁTSZÓTÉREN! A klub célja, hogy rendhagyóan megközelített témákkal és folyamatosan bővülő tudástárral segítse az önfejlesztésedet számos területen, miközben a POWER SKILL-jeidet is fejleszted. Mentoranyagok, tervezők, kihívások, könyvek tudásanyagai, workshopok, coaching alkalmak és mindez kreatív köntösben, ráadásul közösségben. Kíváncsi vagy a több mint 300 tudásanyagra? Nézz körül a www.szikrahub.hu oldalon!

A kritikus gondolkodás is rettentő fontos készség lesz a 2020-as években, hiszen meg kell tudnunk szűrni a szűretlenül ránk omló információáradatban az értékes tartalmakat, és figyelnünk kell rá, hogy ne csak szubjektív benyomások által hozzunk döntéseket és kevésbé legyünk megvezethetőek a napjainkban egyre több és gyorsabban ránk zúduló válogatatlan információ által.  A kritikus gondolkodás képessége lehetővé teszi, hogy az információk rendszerezésével minden helyzetben a lehető legmegfelelőbb döntést hozzuk, méghozzá úgy, hogy nem azt választjuk a lehetőségek közül, amelyiket helyesebbnek véljük, hanem azt, amelyik a legjobb lesz számunkra. 

Hogyan fejleszthetjük ezeket a készségeket?

Ismerjünk meg és használjunk olyan kreatív problémamegoldó módszereket, mint a Mindmap, Halszálka-módszer, Miért-módszer (5 WHY), használjuk a véletlen input erejét, de megnézhetjük a sikeres problémamegoldás 4 kreatív módszerét is, vagy boncoljunk élve. Gyakoroljuk a laterális és a divergens gondolkodásmódot, hiszen ez a fajta gondolkodásmód teszi lehetővé egy probléma több oldalról való megközelítését, a sémák kerülését vagyis az out-of-the-box mentalitást. 

A kritikus gondolkodás fejlesztéséhez használjuk az ebben a cikkben felsorolt lépéseket, azaz legyünk kíváncsiak, teljes figyelmünkkel összpontosítsunk arra, amivel éppen foglalkozunk, készítsünk jegyzeteket a felbukkanó ötletek tárolására és a mikronteendők kiiktatására, elemzzük, kérdőjelezzük meg a döntéseinket, gyűjtsünk információkat, amelyek alapján mérlegeljünk, gondoljunk át különféle nézőpontokat, keressünk alternatívákat és igyekezzünk jól megfogalmazni a kérdéseinket.

A kreativitás fejlesztéséhez olvasd el az összes cikket a Szikra blogon, de ha arra most nem jut időd, akkor kezdd ezekkel:

Te milyen területen szeretnél fejlődni a 2020-as évtizedben?

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?