Fenntartható karrier, avagy 80 ezer óra az emberiségért

Szerző: Vendég Szerző

Van egy fiatal csapat, akik kifejezetten abban segítenek, hogy az emberek megtalálják a számukra legideálisabb, legkielégítőbb munkát a fenntarthatóság jegyében. Ez most számomra aktuális gondolat, hiszen néhány hete felmondtam a munkahelyemen és erről nemcsak, hogy minden ismerősömnek van véleménye, de meg is osztják velem, szépen sorban. Újra és újra. De erről majd máskor…

Körülbelül 80 ezer órát tölt el egy ember az élete során munkával.

80 000 hours – azaz 80 ezer óra az említett cég neve. Nagyjából ennyi időt tölt egy ember az élete során munkával klasszik 40 órás munkahéttel számolva. Az ő elméletük szerint mindenkinek azt a területet és pozíciót kell megtalálnia, amelyben a legpozitívabb hatást tudja tenni az emberiség legégetőbb problémáinak megoldásában.

Hogyan tegyük jobbá a világot?

Az első gondolatunk valószínűleg az, hogy ahhoz, hogy jobbá tegyük a világot, orvosnak, tanárnak vagy ENSZ béke-nagykövetnek kell lenni – de ez nem feltétlenül van így. Azon kívül, hogy szemtől szembe, a két kezünkkel teszünk jót emberekkel, további három, közvetett módon is segíthetünk: a jövedelmünk 10%-ának jótékony célra adományozásával, jó ügyek szóvivőjeként a figyelem felkeltésével, vagy kutatóként, a „háttérben” dolgozva a megoldáson.

Nagyon fontos ezeknek a lehetőségeknek is a tudatosítása. Ha a jövedelmünk 10%-át ajánljuk fel, akkor tulajdonképpen bármilyen „önző” munkánk lehet, lehetünk kosárlabda sztárok, vagy MLM cégvezetők, lehet menő elitfodrászatunk – ha éppen abban vagyunk a legjobbak, és abban találjuk meg az örömet, kihívást, akkor csináljuk azt.

Fenntarthatóság a karrierben: a vállalkozó

Azzal senkinek nem segítünk, hogy ahelyett, hogy sikerre vinnénk egy vállalkozást, inkább elmegyünk önkéntesnek egy Isten háta mögötti apró afrikai faluba, hogy sziszifuszi küzdelmet vívjunk az ott élő emberek életkörülményeinek javításáért. Abban az esetben viszont sokkal-sokkal többet tehetünk az emberiségért, és abban az afrikai kis faluban élő emberekért, ha rengeteg pénzt keresünk a vállalkozásunkkal, és ennek a pénznek egy részével támogatjuk a segélyszervezetek munkáját.

Fenntarthatóság a karrierben: a híresség

Hasonló a helyzet akkor is, ha ugyancsak „világi” területen érünk el kimagasló szakmai sikereket, ismertséget – és ezzel együtt befolyást is. Ekkor a szakmai hírnevünket használhatjuk fel arra, hogy egy-egy segélyszervezet, vagy megoldandó probléma nagyobb publicitást kapjon, ráirányítsuk a figyelmet.

Ha mi személy szerint nem is tudunk megoldani egy problémát, óriási segítség lehet, ha – ismeretségeink révén – összehozzuk a megfelelő embereket, akik képesek lesznek megoldást találni.

Fenntarthatóság a karrierben: a kutató

A harmadik lehetőség, a kutatás pedig valahol a professzionális karrier és a segíteni akarás határán mozog; kutatóként valószínűleg csak akkor lehet boldog valaki, ha megszállott a szakterületét illetően, és akkor úgysincs sok szerepe a karrier-tanácsadásnak : ) Viszont egy ilyen elhivatott szakember, egy kutatólaborban dolgozva simán megmentheti az emberiséget valamelyik, ma még gyógyíthatatlan betegségünk ellenszerének felfedezésével…

Tekintsünk másfajta szemmel a céljainkra és az erőforrásainkra

Érdekes a 80 000 hours oldala, nagyon sok információ van rajta, ami segíthet a karrierükben válaszút előtt állóknak, a szokatlan megközelítés pedig szuper eszköz arra, hogy másfajta szemmel tekintsünk a céljainkra és az erőforrásainkra – arra, hogy mit akarunk elérni, és ehhez milyen eszközeink vannak. Számomra nagyon fontos üzenete a szervezetnek, hogy nincs olyan pozíció, amivel ne lehetne pozitív hatást gyakorolni az emberiség sorsára.

Bármilyen munkát végzünk, megtalálhatjuk benne a lehetőséget, amivel jobbá tehetjük a világot.

Ha akarjuk.

És miért ne akarnánk?

Vendégszerzőnk: Mucsi Boglárka (fenntarthato.cafeblog.hu)

Forrás: 80 000 hours, Tim Ferriss


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALHOZ VAGY IRATKOZZ FEL AZ ÖTLETSZIKRÁKRA!

Ezeket olvastad már?