„Örülj, ha esik az eső, mert ha nem örülsz, akkor is esni fog” – minden csak nézőpont kérdése

Szerző: Szlafkai Éva
"Örülj, ha esik az eső, mert ha nem örülsz, akkor is esni fog"

Ez egy klasszul kimondott igazság, és sokkal több rejlik mögötte, mint az éppen aktuális időjárás. Persze, esős időben nyűgösebbek vagyunk, minden szürke, nyirkos, saras, hűvös, mégis, mi a fenének örüljünk?! Bár az esőn nem változtathatunk, a hozzáállásunkon viszont annál inkább. Nézzük, hogyan segít át bennünket a nehezen befolyásolható helyzeteken a döntési szabadságunk, fordítsuk előnyünkre a nézőpontunkat!

Ha a körülményeken nem változtathatsz, változtasd meg a hozzáállásod!

Vannak dolgok, helyezetek, körülmények, amelyekre nem mindig van ráhatásunk, és nem tudunk rajta éppen változtatni, úgy mint az időjárás, az aktuális anyagi helyzetünk, a családi állapotunk, a politika, vagy a koronavírus-pánik miatt törölt Tiroli repülőjárat. Ha mindezekre nincs közvetlen ráhatásunk, akkor nézzük meg, hogy mire van, és helyezzük át a fókuszunkat. A hozzáállásunkon múlik, miként látjuk magunkat és a lehetőségeinket egy adott helyzetben. Hiába toporzékolunk, verjük a fejünket a falba, nyüsszögünk, nyafogunk, rumlizunk, hogy a példánál maradva esik az eső. Az esőt ez nem érdekli cseppet sem. Az eső attól még esni fog, mi meg közben stresszeljük magunkat egy olyan dolgon, amin nem tudunk változtatni.

Akkor mégis mit tegyünk?
Bármit, amire van lehetőségünk.

A külső körülmény ez esetben a keret, ami meghatározza a mozgásterünket, viszont a keretek között már nálunk van az irányítás, itt kell kiaknáznunk a lehetőségeinket. Időközben átalakulhatnak a keretek (pl. eláll az eső), vagy lazábbak lehetnek (csak szemerkél), de mi is tágíthatunk rajta (esernyővel a kézben csináljuk ugyanazt, mint amit terveztünk), illetve a javunkra is fordíthatjuk a keretek miatt megszülető lehetőségeket (lásd lentebb a példákat).

A saját mozgásterünk

Ha nem akarunk bosszankodni, és nem akarjuk sem a saját, sem mások dolgát, velünk való együttlétét megkeseríteni a panaszkodásunkkal, kesergésünkkel, akkor találjuk meg a helyzetben rejlő lehetőségeket, ahol úgy érezzük, mi irányítunk. Találjuk meg a döntési szabadságunkat! Csináljunk olyat, amit az adott körülmény megléte nélkül nem tennénk.

Hesna gondolatai is eszembe jutnak e kapcsán:

Viktor Frankl, osztrák neurológus holokauszt túlélő volt, aki a koncentrációs táborban megfigyelte az embereket. Amikor kiszabadult, egy fantasztikus gondolatsort írt le: “Az inger és a válasz között van egy tér, és ebben a térben rejlik a mi szabadságunk, hogy megválasszuk a válaszunkat.” Ez annyit jelent, hogy érnek minket helyzetek, amikre aztán reagálunk valahogy és néha nem tudunk mit tenni azzal, hogy az élet borzasztó, megoldhatatlannak tűnő szituációba lök minket. De bármit is tesz velünk a sors, vagy más ember, azt a szabadságunkat soha semmi és senki nem veheti el, hogy mi hogyan döntünk, hogy mit hozunk ki a helyzetből, hogy azt hogyan értékeljük, abból milyen következtetéseket vonunk le. Ez a szabadság itt van a fejünkben.

Al Ghaoui Hesna, Prima Primissima díjas újságíró, szerkesztő, riporter, a Félj bátran című könyv írója

De most ne evezzünk olyan messzire, maradjunk az esős példánál. Ha utálod az esőt, mégis arra ébredtél reggel, hogy szakad, vagy a munkaidő végén vagy épp hétvégén áll neki esni az eső, több lehetőséged is van:

 • Lemondod a kültéri programokat, így több időd juthat olyan beltéri tevékenységre, amire sokszor nincs időd.
 • Előveszed azt a könyvet, amit már ezerszer elkezdtél, de sosem tudtad befejezni.
 • Végre nem csak nézegeted az éjjeliszekrényed mellett, hanem bele is kezdesz egy új könyvbe, amit eddig csak halmoztál, mert nem tudtál ellenállni a heti szikrakuponnak.
 • Készítesz egy illatozó forró teát.
 • Beülsz a kedvenc kávézódba a kedvenc feketéd mellé, és belemerülsz a könyvedbe/blogodba/az új projektedbe/az elázó emberek látványába.
 • Bebújsz a fotelbe és a puha plédedbe, majd belemerülsz egy új Netflix sorozatba.
 • Felveszed azt a vagány esőkabátot, vagy felhúzod azt a király ernyőt, amit a legutóbbi ilyen esős napon vettél és máskor nem tudod használni.
 • Itt a remek alkalom, belekezdesz végre, tudod, amit már egy ideje halogatsz…
 • Átmész az egyik barátodhoz, akihez már egy ideje nem jutottál el, mert nem volt időd.
 • Megtervezel egy klassz programot, amit a legközelebbi napos napon fogsz tenni.
 • Összedobsz egy gourmet ebédet/vacsorát, és vendégül látsz valakit.
 • Felveszel egy gumicsizmát, és felszabadítva gyermeki önmagadat, végigtrappolod az összes pocsolyát munkából hazafele menet.
 • Kinyitsz egy üveg bort, és aznap már nem mész sehova
 • Lemész az edzőterembe és csúcsot futsz/emelsz.
 • Örülsz, hogy nem kell fürdőcuccra vetkőznöd, mert az utolsó 2 kg-ot még nem dobtad le és itt életbe lép az előző pont.
 • …csak tőled függ, mivel bővíted.

Ha legközelebb találkozol egy olyan helyzettel, körülménnyel, amely nem tetszik, és sajnos nem vagy rá hatással, gondolj arra a számtalan lehetőségre, ahogy a javadra tudod fordítani. Ne arra koncentrálj, ami nem tőled függ, találd azokat a réseket, amit te tudsz kitölteni, ahol szabadon rendelkezel a lehetőségekkel. Ahogy változtatsz a hozzáállásodon, szemléleteden, egyből javítasz a hangulatodon is, ráadásul a környezeted hangulatára is kedvező hatással lehetsz. Így egy kétségbeesett ábrázat helyett egy követendő, szimpatikus, motiváló példát mutatsz mások számára.

Sorolj fel legalább 10 dolgot, amire egy esős nap vagy egy adott nehezítő körülmény miatt nyílik lehetőséged!

Leadfotó: pixabay

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?