Kiégés fenyeget a munkádban? Íme néhány dolog, amiért mégis maradsz

Szerző: Marczinkó Ágnes
kieges_365letszikra_1170x650_gratisography.com | Kiégés fenyeget a munkádban? Íme néhány dolog, amiért mégis maradsz

Megérkezel és kinyitod a munkahelyed bejárati ajtaját és ismerős érzés fog el. A tested begörcsöl és szeretnél inkább bárhol máshol lenni. Mégis itt vagy – ugyanaz a jól ismert munka és időbeosztás. A tested jelen van, de az elméd már messze jár. Nem vagy boldog, amely teljesen jól látszik is rajtad. Közel a kiégés, vagy már javában benne is vagy. Vajon miért van az, hogy mégis maradunk? Marczinkó Ági írása.

Talán sötét karikák vannak a szemed alatt, vagy túl sokat vagy keveset eszel a stressz miatt. A boldogtalanság lassan kezd beszivárogni életed más területeidre is. Kevesebbet alszol, kevesebbet nevetsz, többet aggódsz feleslegesen. Ez már a kiégés valamelyik fokának jele. A nagy kérdés, hogy miért maradsz mégis, amikor minden egyes sejted sikít, hogy menekülj innen?

1. Más munkahely sem kecsegtet

Ha egy olyan munkád van, amit nem szeretsz, akkor igazán szembe kell nézned a kérdéssel, hogy miért. Miért maradsz ebben az egészségtelen helyzetben? Mindegy, hogy mások mit gondolnak kívülről a munkádról (cool vagy megbecsült a legjobb példáim), ami igazán számít az az egészséges és boldogságod. Miért nem hiszed el, hogy megérdemelsz egy boldog és egészséges életet? Biztos vagy abban, hogy ennél nem találsz jobbat? És ha igen, akkor mire alapozod ezt a hiedelmedet? Vizsgáld meg a válaszaidat és gondold át, hogy vajon a kiégés állapotában vagy-e!

2. Azt hiszed, hogy nem vagy elég jó

Gyakori, hogy azt gondoljuk magunkról, hogy nem vagyunk elég jók. Biztosan egy másik helyen nehezebb lenne, nem tudnék megfelelni az elvárásoknak, kiderülne, hogy miben vagyok gyenge, stb. Talán egy magasabb pozíció nem is nekem való. Ismerősek ezek a gondolatok? Esetleg az is megfordult a fejedben, hogy álmaid munkájában úgysem tudnál teljesíteni? Ez mind-mind önbizalomhiányra vall. Normális, de érdemes azon elgondolkodnod, hogy valóban így  van? Tényleg mások jobbak nálad? Persze önbizalmat építeni nagyon nehéz egyik napról a másikra, de kezdetnek az sem rossz, ha listázod, hogy miben vagy tényleg nagyon jó. Miben vagy jobb, mint a többiek? A bizalom pusztán egy gondolkodásmódról szól. Kezdj el bízni önmagadban!

3. Nem bízol semmiben

Az önbizalomhiányon túl, a nagyobb jóban való hit hiánya is vezethet ahhoz, hogy nem mersz változtatni. Talán egy kicsit grandiózusnak hangzik, de nem bízni az univerzumban (vagy az életben) akadály lehet a legjobb verziód esetében. Ha az élet nem támogat, akkor rövid véget szokott érni, ha úgy érzed, hogy ellened van minden, akkor igazán nehéz lesz otthagyni a mostani munkádat. Próbálj meg bízni, hogy pont úgy alakulnak a dolgok, hogy a Te javadat szolgálják majd.

via GIPHY

4. Belenyugodtál a boldogtalanságba

Feladtad már? Az előbbiek azt eredményezték, hogy bedobtad a törölközőt? Ha már kezded hallani a belső hangot, amely azt mondja, hogy hagyd a fenébe a helyet, ahol évek óta robotolsz, akkor gondolkodj el! Megérdemled a boldogságot! Ne add fel idő előtt! Mindenki ismer olyan idős embert, akiből árad a keserűség és utálja az egész világot. Ők azok, akik feladták az életüket valamikor. Ne akarj ilyen lenni! A világnak szüksége van a szikrázásodra!

Ha törődsz magaddal, akkor egészségesebb és vidámabb leszel, ezáltal sokkal többet tudsz visszaadni magadból a világnak.

[sgmb id=”2″]


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY, TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, CSATLAKOZZ A FACEBOOK VAGY AZ INSTAGRAM OLDALHOZ VAGY IRATKOZZ FEL AZ ÖTLETSZIKRÁKRA!

 

Ezeket olvastad már?