A kreatív munkahely felé vezető 5 állomás INFOGRAFIKÁN

Szerző: Szlafkai Éva
A kreatív munkahely felé vezető 5 állomás INFOGRAFIKÁN

Ha te is egy olyan munkahelyről álmodozol, ahol sikeres a problémamegoldás, megfelelő a döntéshozatal, kiteljesedhetsz a munkádban és gördülékenyebb a kommunikáció, akkor kreatív klímaváltozásra van szükséged. De hogy mi is az a kreatív klíma és milyen lépések vezetnek ahhoz, hogy egy munkahely elérje, íme egy kis segítség írásban és INFOGRAFIKÁN is.

Mi az a kreatív klíma? A szervezeti klíma – Göran Ekvall svéd pszichológus szerint – a szervezet életében lévő viselkedésminták, attitűdök, céges élethelyzetek, amelyek befolyásolják a folyamatokat, mint az előbb is említett problémamegoldás, döntéshozatal stb.

A kreatív munkahely felé vezető 5 állomás

Nézzük, mi kell ahhoz, hogy egy munkahely megfeleljen a fenti állításnak és kreatív klímája legyen.

1.) Fejlesztő szabadság

Egy cég úgy tehet legtöbbet a kreatív környezetért, ha biztosítja az alkalmazottak autonómiáját, vagyis önálló döntési jogköröket és felelősséget kapnak. Sokkal eredményesebben és motiváltabban dolgozik mindenki, ha elég felelősségteljes feladatokkal bízzák meg.

2.) Új ötletek támogatása

Egy cég nagyban támogatja a munkatársakat, ha nyitott meghallgatni és kipróbálni az ötleteiket Az ötletek támogatása biztosítja a munkatársak számára a megbecsültség, fontosság érzetét. Nagyban segíti a munkakedvet, ha van idő a feladatok megoldása során felmerülő problémák átgondolására, az új ötletek kidolgozására, a nem tervezett folyamatokra.

A Te munkahelyeden mennyire támogatják az új ötleteket?

3. ) Motiváló kihívások

Ha a munkatársak értik és egyetértenek a céges célokkal, bevonva érzik magukat a folyamatokba, és jelentőségteljesnek érezhetik a munkájukat, sokkal hatékonyabb lesz az együttműködés.  Továbbá az új lehetőségek meglátása és a gyors cselekvőképesség, döntéskészség kombinációja ütőképessé tehetik a céget.

4.) A játékosság és a kíváncsiság megőrzése

Ha egy munkahelyen teret engednek a jó hangulatnak, viccelődésnek, játékosságnak, spontaneitásnak, akkor a munkatársak is elégedettebbek lesznek és úgy érezhetik, hogy a munkahelyük az életük része, autonómiát nyújt és mint ilyen, jobban húzzák a szekeret. Továbbá a változatos munka folyamatosan frissen és motiváltan tarthatja az embert.

5.) Vita nyitott és bizalmi légkörben

A kulturált hangnemben folytatott vita (vélemények ütköztetése) hozzájárul egy szélesebb perspektíva szemléléséhez. Azzal, hogy a munkatársak támogató környezetben megismerhetik egymás véleményét, tapasztalatát, nézőpontját, nem fognak automatikus megoldásokhoz nyúlni olyan helyzetekben, amelyek kreatív problémamegoldást igényelnének. A vélemény szabad megosztása a megszégyenülés kockázata nélkül nagyban hozzájárul a kreatív munkahelyi klíma megteremtéséhez, hiszen ha a hibázás nem minősül súlyos vétségnek, a munkavállaló sokkal kiegyensúlyozottabban végezheti a munkáját.

Ha az 5 állomásból a te munkahelyed már mindet bejárta, akkor nagyon szerencsés helyzetben vagy.

Az egyéni ambíciókat támogató, ötletekre nyitott, változatosságra törekvő és bevonó munkahelyi légkör, ahol teret engednek a játékosságnak és a bizalomnak, hihetetlenül sikeressé tehet egy vállalatot.

Hogy miért? Mert gördülékenyebb a problémamegoldás, jobb a kommunikáció, hatékonyabbak a folyamatok… mert nagy hangsúlyt fektetett az egyik legfontosabb tényezőre, a munkaerőre. Rád!

Íme egy infografika a témában. Oszd meg!

infografika_365letszikra_kreativ-munkahely

Leadfotó: freshome.com 
Az infografikát a Canva programjával készítettem.


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAILFACEBOOKINSTAGRAM

Ezeket olvastad már?