Erre figyelj, mert a testbeszéd elárulja a gondolataidat!

Szerző: Kugler Ádám
testbeszéd

A testbeszéd a mindenkori érzelmi állapotunk külső leképezése.  Minden gesztusunk illetve apró mozdulatunk rávilágít a pillanatnyi érzéseinkre. A szavainkkal képesek vagyunk hazudni, vagy mondhatjuk úgy is, hogy valótlan dolgokat állítani, rájátszani az érzelmeinkre és megtéveszteni másokat, de az ösztönösen berögződött reakcióink nem állnak az irányításunk alatt. Nézzük, mit árulnak el rólunk. Kugler Ádám, viselkedéselemző cikke.

A testtartásod, a gesztusaid, az arcjátékod vagy a hangszíned mind elmesélik, hogy mit gondolsz,  mit érzel a szavaidtól teljesen függetlenül. A testbeszéded mindent elárul rólad, méghozzá úgy, hogy te nem is tudsz róla!

Hogyan árulja el a testbeszéd a gondolataidat?

  • Az a nő, aki vastagnak gondolja a combját, az a kezével lefelé simítja a ruháját.
  • Aki unja, hogy folyamatosan ugyanazt ismételgetik neki újra és újra, az elkezd babrálni a fülével.
  • Aki a beszélgetés során egy helyben jár, azt kívánja közölni, hogy menne már a dolgára.
  • Aki fél, az sok esetben karba teszi a kezét, mert tudat alatt védi a létfontosságú szerveit (szívét, tüdejét).
  • Aki őszintén és barátsággal közelít másokhoz, az megemeli a szemöldökét.
  • Aki gyengének és tehetetlennek érzi magát, az összehúzza a testét, aki azonban magabiztosnak, az kitárja.

Te milyen testhelyzetben olvasod ezt a cikket éppen? Te hogyan ülsz éppen, amikor ezt olvasod? Válaszd ki a képek közül, melyik igaz rád és olvasd el a jellemzést!

Azt üzened a testeddel, ami éppen kényelemes, vagyis valós

Mivel a testtartásunk az érzelmi állapotunk külső leképezése, ezért mindig azt a tartást fogjuk kényelmesnek találni, ami az érzéseinknek megfelel. Ha érdeklődést mutatsz a másik felé, akkor megnyitod a tested, ha azonban nem, akkor elzárkózol.

A testtartásod olyan, mint a kézírásod vagy az arckifejezésed, mindig az adott érzelmi állapotodat tükrözi.

Ha vitatkozó vagy elutasító kedvedben vagy, akkor az egyik lábadat a másikra teszed, ha azonban meggyőzhető és nyitott, akkor mindkét lábad a földön van. Ha változik a hozzáállásod és az érzelmi állapotod, akkor változik a testtartásod is. Ha a belső változások ellenére te mégis ugyanabban a pózban kívánnál maradni, akkor idővel kényelmetlennek fogod érezni és az agyad változtatásra sarkall.

via GIPHY

TESZT! Próbáld ki a következőt:

Ha egy beszélgetés során azt látod, hogy a partneredet nem igazán érdekli, hogy mit mondasz, akár elzárkózóan karba is teszi a kezét (és ezt nem azért teszi ezt mert, mondjuk fázik), akkor tedd fel neki a varázskérdést: És veled mi a helyzet?

Az emberek imádnak önmagukról és a saját dolgaikról beszélni, ez az izgalom pedig szinte „kirobbantja” a karjait a mellkasáról.

Ahogy változik az érdeklődése a társalgással kapcsolatban, úgy fog vele együtt a testtartása és a testbeszéde is.

Az a bizonyos 2 perces sikerpóz

Ha már testbeszédről van szó, akkor íme egy kis csel (szerk.). Megfigyelték, hogy 2 nonverbális jelzés milyen mértékben befolyásolja a sikereinket. Az egyik a kiterjedés (a testünk által elfoglalt tér), a másik a nyitottság (végtagok zárva vagy nyitva). Ha egy megmérettetésre készülsz (vizsga, beszéd, sportesemény, randevú, tárgyalás, értékesítés stb.), akkor vonulj el és vedd fel ezt a hatalmi V-pozíciót és tartsd 2 percig, amitől átáll siker-üzemmódra áll át az agyad. És csak a testtartásodat kell megváltoztatni…

Vendégszerzőnk, Kugler Ádám cikke | innerside.hu

Leadfotó

Kövesd a szikrákat a több ezer kíváncsi olvasóval: FB CSOPORT, ONLINE KURZUSOK, INSTAGRAM, FACEBOOK OLDAL, SZIKRAMAIL.

Előadások, céges tréningek, online és offline workshopok, egyéni- és csapatfejlesztés a kreativitáshoz kapcsolódó változatos témakörökben. Részletek a weboldalamon: evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?