Hat tennivaló, hogy felszabadítsd a kreatív potenciált az életedben – Élj kreatívan!

Szerző: Szlafkai Éva
HAT TENNIVALÓ, HOGY FELSZABADÍTSD A KREATÍV POTENCIÁL AZ ÉLETEDBEN Szlafkai Éva Élj kreatívan

Kíváncsi vagy, hogyan csatornázható be a kreatív potenciál? Miképpen oldhatsz meg alkotó módon váratlan helyzeteket? Hogyan aknázhatod ki, ha több minden érdekel téged? Miként láthatsz a problémákban lehetőséget, és meríthetsz a kudarcból ihletet? Hogyan találj rá az egyedi és elégedett önmagadra? A kreatív élet egyfajta összekötő kapcsa ezeknek a kérdéseknek. Íme, hat terület, amelyre fókuszálva közelebb kerülhetünk a válaszokhoz.

Érezted már magad valamilyen tevékenység közben felvillanyozva? Ha igen, akkor tapasztaltad azt a fajta mentális energiát, ami a kreatív élet sajátja. Az Élj kreatívan! könyvben (HVG Könyvek) hat olyan témát járok körül, amely esszenciális ahhoz, hogy ezt a fajta mentális állapotot minél gyakrabban tapasztaljuk a mindennapjainkban, és elsajátítsuk az ehhez szükséges szemléletmódot.

Az alábbi cikket kibővítettem a kérdőívre adott válaszokkal is, hogy kinek mit jelent a kreatív élet, illetve érdemes lehet elolvasnod azt a cikket is, amiből kiderül, mire vágyik az, aki kreatív életet akar élni..

Tehát mit kell tenned, ha szeretnéd, hogy felszabaduljon a kreatív potenciál az életedben?

1. Nézz más nézőpontból a kreativitásra!

Amikor a szabadság-, tudás-, alkotás- és tettvágyadnak engedve elkezded másként nézni és értelmezni a világot, akkor felismered, hogy milyen izgalmas lehetőségeket, mennyi felfedeznivalót tartogat számodra a kreatív életmód. Nem feltétlenül a körül­mények változnak meg, hanem a hozzáállásod – mert kiszé­lesedik a perspektívád. Minden ettől függ: a nézőpontodtól. A döntésedtől, hogy a körülményektől függetlenül milyen hozzáállást gyakorolsz. Attól, ahogy a világot szemléled, ahogy érzed magad – és amit teszel, hogy elégedetten tudj élni ben­ne. Ha szeretnéd a 21. század változáshullámait meglovagolni, a kreatív készségek fejlesztése is fontos ezekben a kihívásokkal teli hónapokban, években.

A kreatív élet számomra azt jelenti, hogy mindig van új szemüveg, amin át nézhetem a világot, illetve átadhatom a tudásom és a tapasztalataimat másoknak. Nyitott vagyok másokra, a különböző elképzelésekre, beleállok a kihívásokba, kihozok valami jót a nehezebb helyzetekből is, és sikerül mindig új nézőpontból látnom még a leghétköznapibb dolgokat is.

2. Tekints fejlődési szemléletmóddal az életre!

Bízz magadban és abban, hogy folyamatosan és mindenből fejlődni fogsz. Tanulj a kudarcokból, motiváljanak mások sike­rei, és keresd a kihívásokat, valamint hidd el, hogy különféle életvariációkban is kipróbálhatod magad. Igyekezz felállíta­ni a saját kereteidet, de tartsd szem előtt, hogy ha túl szűk, megfojthat, ha túl tág, elveszhetsz benne. Ha viszont valamit nem tudsz befolyásolni (időt, körülményeket, a házi karantén tényét stb.), akkor a hozzáállásodat azért még mindig lehet: vagyis dönthetsz, hogy mit kezdesz az így rendelkezésedre álló lehetőségekkel. Kerüld el a rutingondolkodás csapdáit, hallgass meg másokat, vizsgáld meg a problémát többfélekép­pen, térképezd fel a lehetőségeidet, és bátran indulj el olyan gondolkodási útvonalakon, amelyekre eddig nem léptél rá, hát­ ha valami izgalmas megoldást tartogat. Fel a színes szemüve­gekkel, kalapokkal!

A kreatív élet számomra azt jelenti, hogy sosincs egy lehetőség, mindig lehet máshogy, nem megszokott módon tenni, létrehozni, dolgozni, csinálni. Inspirált vagyok, meglátok összefüggéseket sokszor teljesen különböző dolgok vagy életterületek között. A kreatív élet számomra az önkifejezés, a szabadság, a folyamatos fejlődés és a tanulás. Nem félni elkezdeni valamit és nem szégyenkezni a hibák miatt.

3. Legyél kíváncsi a világra!

Folyamatosan kérdezz másoktól és magadtól is. Ne hidd, hogy elkészült az alkotás vagy, és soha nincs túl késő semmihez, hi­szen folyamatosan fejlődhetsz, kitartó tanulással és gyermeki tudásvággyal pedig többre és messzebbre juthatsz. Oda, ahhoz az élethez, amelyre éppen vágysz. Útközben persze légy válo­gatós a világ túláradó zajait figyelve, hogy csak az értékes han­gokat hallhasd meg, de állj nyitottan másokhoz és a világ kérdé­seihez, mert a válaszok új kapukat nyitnak meg. Rajtad áll, hogy belépsz-e rajtuk, nem torpansz-e meg az újtól, a változástól, a félelmet pedig nem gátló-, hanem hajtóerőként használod-e.

A kreatív élet számomra azt jelenti, hogy önazonos vagyok, és hatással vagyok másokra, inspirálódnak általam. Rugalmas és szabad vagyok, valamint a negatív dolgokat képes vagyok átkeretezni, meglátom benne a tanulási lehetőséget. Ilyenkor meghallom a kíváncsi gyermeki énem hangját – és hagyom is kibontakozni.

Szikra online kurzusok

Kreatív fókuszú önfejlesztő online kurzusok. Rendhagyó módszerek, izgalmas témák, egyedi önismereti és fejlesztési technikák! Cégeknek is. Kíváncsi vagy?

szikrakurzusok.hu

4. Találd meg a belső ösztönzőerődet!

Fedezd fel, hogy mi hajt téged valójában, mert ebben rejlik az igazi kreatív potenciál! Mi az a mozgatóru­gó, ami miatt szívesen vágsz bele új dolgokba, ami arra kész­tet, hogy hozzátegyél a világhoz? Keresd a lehetőségét, hogy áramlatélményben legyen részed, és töltekezz fel annyira az ilyen pillanatokban, hogy felhasználhasd majd a nehezebb időkben, amikor éppen küzdesz az elemekkel.

A kreatív élet számomra azt jelenti, hogy nyitottan állok a dolgokhoz, nem esem kétségbe a nehézségektől és változástól, mert tudom, hogy találok rá megoldást. Ezen felül minden olyan tevékenység, amiben hosszan el tudok merülni, úgy, hogy elfelejtek az órára nézni és nem is gondolok semmire, az az igazán kreatív kikapcsolódás számomra.

Hogy elégedet­ten élj, alkoss és dolgozz, találd meg a saját közvetítő közege­det. Keresd a szabad alkotás lehetőségeit, és ne csak kitűzd és kergesd a céljaidat, hanem élvezd is az elérésük folyamatát. Így szabadulhat fel igazán az a kreatív energia, ami bármilyen akadályon átsegít, hogy elérhesd, amit akarsz.

5. Vedd kezedbe a saját életed irányítását!

A szabadság, hogy magunk döntünk a sorsunkról – vagy leg­alábbis a hozzáállásunkról –, amitől azt érezhetjük, hogy ha­tással vagyunk az eseményekre. Ez nagyon erőteljes hajtóerő. Vállald a felelősséget magadért és másokért, fedezd fel, hogy aktív formálója vagy az életednek, és ha több terület érdekel, akkor bátran vesd bele magad – nem baj, ha nem szabályszerű vagy megszokott tevékenységről van szó, teremtsd meg a saját karrieréletmódodat. Mindennek az alapja, hogy megismerd önmagad, majd az értékeid szerint keresd és használd is ki a lehetőségeidet. Mindeközben önazonosan kommunikálj a külvilág számára is. Ha így teszel, kiaknázhatod a benned rejlő kreatív potenciált az életed színesítéséhez és megéléséhez.

A kreatív élet számomra azt jelenti, hogy szabadon gondolkodhatok, az ötleteimet megoszthatom és megvalósíthatom. Nem élek korlátok között, de mégis megvan a saját szabályrendszerem, magam dönthetem el, mi a következő lépés. A saját utamat járom, ami sosem egyenes, inkább folyton változó, dimbes-dombos, árnyas-napsütéses, hegy-völgyes és új helyzeteket hozó. Átadom magam annak, amit szeretek csinálni.

Hass, alkoss, fejlődj!

Ha van egy jó ötleted, ha adni akarsz a világnak magadból egy szeletet, hátra kívánsz hagyni valamit, amivel hatással lehetsz másokra, akkor ne késlekedj. Meríts ihletet másoktól, keress kapcsolódási lehetőségeket, és állj ki bátran az ötleteid mellett.

A kreatív élet számomra azt jelenti, hogy a sablonos megoldásokat magam mögött hagyva olyan dolgokat teremtek, amikre azt mondják mások: „De kár, hogy nem én találtam ki!” Nemcsak folyamatosan szerzem az információt, hanem ezeket a saját szűrőmön átfolyatva valami mások számára is értékeset hozok létre, ami egyedi és benne van a személyiségem. Élvezem azt, amit csinálok, és napról-napra jobbá válhatok benne, a saját képességeimre támaszkodva

Amikor megtorpansz egy problémánál, nem jön a megoldás, nincs ihlet, vagy éppen túl sok a kétely, bátorítson a tudat, hogy nem elvesztél. Épp egy folyamaton mész keresztül, a kreatív folyamat valamely állomásánál tartasz. A legfontosabb, hogy ne legyél tétlen. Ha kell, keress társakat, akikkel segíthetitek egymást, maradj aktív, légy nyitott és rugalmas, olvass, tájékozódj a világban, és soha ne hagyd abba a tanulást, fejlődést.

Hajrá, szabadítsd fel az életedben a 21. század legfonto­sabb készségét, amiben segítségedre lehet az Élj kreatívan! könyv és az ingyenesen letölthető munkafüzet, valamint a 6 hetes Élj kreatívan kihívás program, amelyben a fejlődési folyamat tele lesz élményekkel és cinkostársakkal. Csatlakozz, amíg lehet (a helyek fele már az előjelentkezés alatt betelt).

Fotók: Pakó Petra

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?