Hogyan változtatja meg az életed a kreativitás? Ez az 5 TED-előadás megválaszolja.

Szerző: Szlafkai Éva
ken-robinson-ted | Hogyan változtatja meg az életed a kreativitás? Ez az 5 TED-előadás megválaszolja.

Hogyan szabadítsuk fel magunkban a kreatív géniuszt? Miként álljunk ki a sorból és éljük meg a saját szabadságunk? Miért ne hagyjuk, hogy az iskola kiölje a kreativitást a gyerekeinkből? Hogyan teheti érdekesebbé a hétköznapjainkat a kreativitás és miért fontos, hogy élvezzük a tevékenységeinket? Mindenre választ kapsz ebből az 5 inspiráló a TED-előadásból.

Kedvenc témaköröm, a kreativitás fontosságát állítom most a cikk középpontjába, méghozzá neves szakemberek tolmácsolásában. Nézzük miért ösztönöz a kreatív élet kibontakoztatására Sir Ken Robinson, Elizabeth Gilbert, Csíkszentmihályi Mihály, Julie Burstein és David Kelley.

Sir Ken Robinson: „Az iskola megöli a kreativitást”

Az első videó egy stand up comedy shownak is beillene. A valaha futott legnépszerűbb (és egyik legszórakoztatóbb) TED-előadás Sir Ken Robinson nevéhez fűződik, aki az oktatás és a kreativitás egyik legelismertebb nemzetközi szakembere. Ebben a 20 percben a gyerekekről, az oktatási rendszer hibáiról és ezen keresztül a kreatív képességek fontosságáról beszél egy jó adag szellemes sztorin keresztül. Vajon, ha az iskola kiöli a kreativitást, mit tehetünk? Talán újra kellene gondolnunk az elveinket, módszereinket…

Ha inkább csak olvasnál róla, ebben a cikkben azt is megteheted.

Elizabeth Gilbert: „A kreatív élet fejlesztőbb!”

Elizabeth Gilberttől, vagyis az Ízek, imák, szerelmek írónőjétől már olvashattál cikkeket a kreativitás témakörében. Szerinte nem csak a művészek életét teszi sikeressé a kreativitás, hanem mindenkiét, ha megfelelően értelmezik. Ehhez nyújt segítséget az írónő TED-előadása, amelyben 11 okot is hallhatsz arra, hogy miért és miként használhatod sikeresen a kreatív erőt a mindennapjaidban és élheted teljesebben az életed.

 

Csíkszentmihályi Mihály: „Mi tesz boldoggá a hétköznapokban?

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, pedagógus, szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás, de szerintem neked, szikraolvasónak nem kell bemutatni. 🙂  TED-előadásában arra a kérdésre keresi a választ, hogy „Miért érdemes élni?” Úgy véli a pénz nem tesz bennünket boldoggá, így olyan embereket tanulmányoz, akik örömet és tartós kielégülést találnak olyan tevékenységekben, melyek előidézik az áramlat, vagyis a ‘Flow’ állapotát. 40 éven keresztül tanulmányozott kreatív zseniket (tudósokat, művészeket) azt figyelve, hogy vajon miért teszik fel sokan az egész életüket olyan tevékenységre, amely nem hoz hírnevet vagy sok pénzt. A válaszról akár a Flow, akár a Kreativitás című könyvében is olvashatsz… vagy megnézheted ezt a pár perces videót!

 

Julie Burstein: „A kreativitás 4 leckéje”

A dolgok megismeréséhez vezető legjobb út a sztorikon keresztül vezet. Épp ezért egy fantasztikus narrálásban halhatsz egy olyan tanulságos sztorit az élet négy aspektusáról, amelyet érdemes megfogadnod, hogy a kreativitásod kiteljesedhessen. Bevallom Julie Burstein nevét nem hallottam még a TED-videó előtt és igazából csak egy pillanatra akartam belenézni az előadásába. A 15. percben ocsúdtam fel, hogy még mindig nézem, ráadásul ritka átütő figyelemmel. Ennek a nőnek az érdekfeszítő és nagyszerűen összeszedett mondanivalója olyan hipnotikusan nyugtató narratív hanggal párosult, hogy meditatív állapotba estem tőle. Vagy inkább transzba, miközben ő mesélt.

Nem szeretném helyette elmondani a lényeget, így csak egy dolgot emelnék ki belőle:

Mi mindannyian küzdünk tapasztalatokkal, kihívásokkal, korlátokkal és veszteségekkel, így a kreativitás, a mindennapi kreativitás mindannyiunk számára létfontosságú, legyünk akár tanárok, művészek, szülők, vagy vállalkozók.

A teljes sztori végén, egy nagyon fontos “Aha-élmény” tanulsággal zár. Olvashatsz is róla, de inkább nézd meg az előadást.

 

David Kelley „Segítek visszaépíteni az alkotói önbizalmat”

David Kelley a Stanford egyetem tanára és az IDEO design cég vezetője érdekes sztorikon keresztül vezet el bennünket a saját, velünk született kreativitásunk újra-felfedezésébe. Az alkotói önbizalom témaköre a rákból való kigyógyulás hatására vált még fontosabb ars poetikájává, hiszen sokunk alkotókedvét már az iskolában elveszik, mondván ha nem alkotunk szépet, tökéleteset, akkor ne is alkossunk, hiszen nem vagyunk kreatívak. És ez a korai tapasztalat sajnos sok életterületre negatívan hat. Nem szabad a világot kreatívakra és nem kreatívakra felosztani. Ha visszanyerjük az alkotói önbizalmat, az egész életünket új, színesebb irányba viheti.

 

Melyik volt a kedvenc?

Leadfotó: link


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAIL, FACEBOOK, INSTAGRAM.

Ezeket olvastad már?