Mobiltelefon mániád van? Így legyél tudatosabb

Szerző: Marczinkó Ágnes

Gyakran nézed a telefonodat? Csak hogy tudattalanul átgörgesd a szövegeket, képeket, vagy ellenőrizd ugyanazokat az alkalmazásokat újra és újra. A közönségi médiától egészen a bankszolgáltatásokon át a telefonunkra támaszkodunk. De vajon miért csináljuk ezt? És lehet ezen változtatni? Összegyűjtöttem Neked néhány tippet, amely segíthet leszakadni egy kicsit a „kütyükről”. Marczinkó Ági írása.

Miért ellenőrződ folyton az okostelefonodat?

Sokan függünk az eszközeinktől, ennek pedig az a magyarázata, hogy az agyunk egy kis dopamin löketet ad, amely örömet jelent számunkra, amikor valamit csinálunk a telefonunkon. Más nézőpontból, vágyunk a telefonunk figyelmére, és ezért folyamatosan kapcsolatban szeretnék lenne vele. Az egónk egy része arra kér minket, hogy lájkoljuk és nézzünk meg mindent, különben lemaradunk valami fontosról. De a legtöbbünk számára ez csak átmeneti örömöt jelent, ezért újból és újból nézzük a felületet, hogy mennyivel nőtt a lájkok száma, hogy kielégítsük az egónk éhségérzetét.

Miután a dopaminfüggőség és az elismerés iránti vágy összekapcsolódott, úgy érezheted, hogy a telefon uralja az életedet – annyira, hogy fizikai szinten érezheted az idegességet, amikor távol vagy attól. Mindazonáltal, a következő mindfulness technikák segítenek abban, hogy építő jellegű kapcsolatot alakíts ki a technológiai világban.

1. Tartsd tudatosan távol magad a telefonodtól!

Az egyik módja annak, hogy a telefont kevesebbet használd, ha például utazás közben – buszon, metrón, vagy autóban – elteszed a kezed ügyéből. Ha végig nem megy, akkor legalább 10 percre próbáld meg. Ahogy időt szánsz erre tudatosan, úgy fokozatosan erősíted meg a saját önállóságodat, és leépíted a függőségedet.

2. Tarts szünetet, mielőtt ránézel a mobiltelefonodra!

Egy másik egyszerű gyakorlat, hogy tarts egy másodpercnyi szünetet, mielőtt megint megnézed a kijelzőt, és kérdezd meg magadtól: „Tényleg meg kell néznem az üzeneteimet, e-mailjeimet, Facebook, Instagram és egyéb programokat?” Érzed ilyenkor a késztetést?

Majdnem olyan, mint a cukorvágy.

Időzz el ezen a kérdésen, figyeld meg az érzéseidet!

3. Módosítsad a beállításokat!

Ha megfelelően van beállítva a telefon, akkor csökkenhet a használata a mindennapokban. Az egyik lehetőség, hogy beállítod azt, hogy csak wi-fit használjanak az alkalmazások és ne mobiladatkapcsolatot, így az utazás és ingázás során, már nem tudod ellenőrizni a lájkok számát.

Kapcsold ki az e-mail értesítéseket, így tényleg csak azokról kapsz értesítést, amelyek tényleg fontosak. Emellett, töröld a social média és hírek alkalmazásokat, amelyeket folyamatosan nézegetsz.

4. Egy dologra koncentrálj!

Amikor a telefont használod, akkor tényleg csak arra összpontosíts. Ne használd telefont miközben sétálsz az utcán, vagy haladsz lefelé a mozgólépcsőn. Az elméd folyamatosan vágyik az új impulzusokra, de nincs szüksége a rengeteg információra.

Vannak lépések, amely radikálisnak tűnhetnek ezek közül, de próbálj ki párat, és nézd meg melyik működik a legjobban. Lassan kezd el visszavenni az életedet a telefonodtól és élvezd az új lehetőséget a felszabadult időben. Mobildetoxikációs feladat is lesz az #52hét52kihívás során.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

[sgmb id=”2″]


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAIL, FACEBOOK, INSTAGRAM.

Ezeket olvastad már?