Vezető trénerek szerint a kocsmában, a buszon és a fürdőszobában jönnek leginkább az ötletek

Szerző: Szlafkai Éva
Vezető trénerek szerint a kocsmában, a buszon és a fürdőszobában jönnek leginkább az ötletek

Minden embernek megvan a maga sajátos szituációja, mikor szárba szökkennek gondolatai és valljuk be, ez általában nem a munkahelyen zajlik. A vezető trénerek szerint a legtipikusabb “ötletelő” helyszínek: kocsma, busz, fürdőszoba, ágy. Ilyen válaszokat is gyakran hallani: “Futás közben”, “Amikor a kutyámmal sétálok”, “Amikor a gyermekeimmel játszom”, “Zuhanyzás közben”, “Sportolás alatt”. 

Te hallottál már olyat, amikor valaki ezt mondta: “Nekem munka közben támadnak a legjobb gondolataim!” Szerintem nem igazán.

Azt olvastam, hogy Einsteinnek borotválkozás illetve biciklizés közben támadtak jó ötletei, Beethoven pedig jeges vizet csurgatott a fejére agyserkentés céljából. Szóval mindenkinek megvannak a módszerei.

Hogy ez miért fontos?

Ahol az ötlet szárba szökken…

Nálam is vannak olyan helyzetek, amikor agyhalál van, máskor pedig csak úgy tódulnak a gondolatok maguktól és szinte szörfözni lehet a jobbnál jobb ötleteken. Ilyen például az utazás, amikor csak bámulok ki az ablakon csendben, félig szinte el is bóbiskoltam, és ilyenkor indul a fejemben is az utazás, vándorolnak az infók. Egy utazás alkalmával az ember kiszakad a megszokott környezetéből, éppen ezért az agyának is egy friss stimulációt biztosít, új ingerek érik, így beindulnak a kerekek. Ezzel be is lépett a kreativitás folyamatának 2. lépcsőfokára. De ilyen helyzet az olvasás is. Amikor úgy gondolom, hogy akkor most kikapcsolódom és olvasok, megjelennek a villanykörték és folyamatosan jegyzetelek a margóra, a könyv hátuljára, az üres lapokra… hm. Szóval a kikapcsolódás helyett folyamatosan jönnek az ötletek. Gondolom, veled is szokott hasonló történni. Milyen szituációkban?

Érdemes beazonosítani azt a helyet, ahol jól tudsz gondolkodni, ahol csak úgy zsongsz az ötletektől, és töltsön el ott minél több időt, amikor új ötletekre, problémák megoldására van szükséged.

Scott Adams Dilbert képregényeit nagyon csípem, többször linkeltem már be.  Íme Adams hitvallása: “5 óra egy hosszú, terméketlen értekezleten = munka. Fél óra zuhanyzás, miközben az új projektem tökéletesítésén gondolkodom = pihenés.”

Mond valamit…

Neked hol jön igazán az isteni szikra?


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAILFACEBOOKINSTAGRAM.

 

Ezeket olvastad már?