A kocsmában, a buszon és a fürdőszobában jönnek a jó ötletek

Szerző: Szlafkai Éva

Neked mikor jönnek a jó ötletek? Minden embernek megvan a maga sajátos szituációja, mikor szárba szökkennek gondolatai és valljuk be, ez általában nem a munkahelyen zajlik. A vezető trénerek szerint a legtipikusabb „ötletelő” helyszínek: kocsma, busz, fürdőszoba, ágy. Ilyen válaszokat is gyakran hallani: „Futás közben”, „Amikor a kutyámmal sétálok”, „Amikor a gyermekeimmel játszom”, „Zuhanyzás közben”, „Sportolás alatt”. 

Te hallottál már olyat, amikor valaki ezt mondta: „Nekem munka közben támadnak a legjobb gondolataim!” Szerintem nem igazán.

Einsteinnek borotválkozás illetve biciklizés közben támadtak jó ötletei, Beethoven pedig jeges vizet csurgatott a fejére agyserkentés céljából, és nekem is van kreatív ötleteket előcsalogató szokásom. Én meghatározom az egyetlen fókuszt (pl. x projekten dolgozom, megírok egy cikket, felkészülök egy előadásra stb.), majd fél órát foglalkozom egy ehhez kapcsolódó, inspiráló dologgal (könyvolvasás, TED-előadás a témában), ez a mentális stimuláció, majd jön a legalább fél órás fizikai, vagyis elmegyek futni. Visszaérve a testedzésből a mentálisan és fizikailag felszabadult energiákat szépen becsatornázom a meghatározott feladatba, amelyről tele vagyok friss ingerekkel és fókuszáltan dolgozom rajta adott ideig. Ez az én kreatív állapotba hozó szokásom.

Szóval mindenkinek megvannak a maga sajátos módszerei, szeánszai, szokásai, hogy jöjjenek az ötletek.

Hogy ez miért fontos?

Ahol az ötletek szárba szökkennek – inkubáció

Nálam is vannak olyan helyzetek, amikor agyhalál van, máskor pedig csak úgy tódulnak a gondolatok maguktól és szinte szörfözni lehet a jobbnál jobb ötleteken. Ilyen például az utazás, amikor csak bámulok ki az ablakon csendben, félig szinte el is bóbiskoltam, és ilyenkor indul a fejemben is az utazás, vándorolnak az infók. Egy utazás alkalmával az ember kiszakad a megszokott környezetéből, éppen ezért az agyának is egy friss stimulációt biztosít, új ingerek érik, így beindulnak a kerekek.

Ezzel meg is érkeztünk a kreativitás folyamatának 2. szakaszához, az inkubációhoz.

Ez az lappangás fázisa, amikor nem foglalkozol vele, éppen érik a megoldás a tudatod alatt. Ha egyből neki esnél és tudatosan akarnád megoldani, akkor főleg a logikád dolgozna, de így hagyod, hogy váratlan kombinációk szülessenek, összeálljanak/érjenek a dolgok. Az ebből keletkező megoldás pedig majd a következő fázisban tör felszínre.

Az inkubáció során a tudattalanunk dolgozik a minket foglalkoztató dolgokon, épp mintafelismerés zajlik. Az agy kapcsolatokat keres már meglévő infók és az újonnan beérkező infók között. Amikor talál, abból lesz az ötlet, és minden ilyen mintafelismerés apró dopaminlökettel jutalmaz. Idővel egyre több mintát talál, amire egyre több dopamin szabadul fel, ami fokozza a motivációt.

Ilyen időtöltés az olvasás is. Amikor úgy gondolom, hogy akkor most kikapcsolódom és olvasok, megjelennek a villanykörték és folyamatosan jegyzetelek a margóra, a könyv hátuljára, az üres lapokra… hm. Szóval a kikapcsolódás helyett folyamatosan jönnek az ötletek. A legjobb mégis, amikor futás közben jönnek, amihez kell némi előkészület, mert úgy indulok el, hogy szeretnék megoldást egy éppen foglalkoztató problémára, projektre – tehát a kreatív folyamat első lépcsőfokára így lépek rá, meghatározom a problémát. Majd inkubálom, vagyis hagyom érni… tehát elmegyek futni. Kikapcsolódás, felfrissülés, hormonstimuláció, új ingerek, tökéletes eszközök, hogy jöjjön az ötlet, az AHA-émény.

Gondolom, veled is szokott hasonló történni. Milyen szituációkban?

Érdemes beazonosítani azt a helyet, ahol jól tudsz gondolkodni, ahol csak úgy zsongsz az ötletektől, és töltsön el ott minél több időt, amikor új ötletekre, problémák megoldására van szükséged.

Scott Adams Dilbert képregényeit nagyon csípem. Íme Adams hitvallása: „5 óra egy hosszú, terméketlen értekezleten = munka. Fél óra zuhanyzás, miközben az új projektem tökéletesítésén gondolkodom = pihenés.”

Mond valamit…

Neked hol jön igazán az isteni szikra?

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?