Pillangóhatás – az életben minden mindennel összefügg

Szerző: Szlafkai Éva

„Vajon egy pillangó szárnycsapásai Brazíliában képes tornádót előidézni Texasban?”  Jó kérdés és a válasz igen. Vagyis az aprónak tűnő cselekedetek, egyszerűnek tűnő lépések, hétköznapi döntések óriás változást tudnak előidézni az életben. Ráadásul lehet, hogy nem csak Te érzed a hatását, hanem valaki más is, de a lényeg, hogy a Te cselekedeted hatására megváltozik az élet menete.  Erről szól a pillangó effektus, amiről nem árt bővebben beszélni, mert nagyon izgalmas kérdéskörről van szó.

Engedj meg nekem egy túlzónak tűnő kijelentést, mert óriási ereje van ennek a mondatnak.

 A Te cselekedeted hatására megváltozik a történelem fonala.

Hogy mit értek ez alatt a nagyzoló mondat alatt? Ha néhány apró, korai körülmény máshogy alakul, talán teljesen más emberré, személyiséggé fejlődünk és körülöttünk mindenki más is. Félelmetes!

Képzeld el, hogy vasárnap vendégségben vagytok…

és elfogadod az utolsó pohár bort, amin még filóztál, mert másnap korán kelsz és sok a meló. De megiszod. Hazaértek és hétfő reggel fejfájásra ébredsz. Kelletlenül kimászol az ágyból, szidod magad, hogy mégsem kellett volna az az utolsó pohár. Lefő a kávé, de magadra lötykölöd az álmosságtól, ekkor lép be a párod a szobába, akire morcosan ráförmedsz. Ezáltal rossz kedve lesz (neki is). Munkába menet nem elegyedsz szóba senkivel, berohansz az irodába, mindenkivel morcos vagy, későig dolgozol és edzeni nincs kedved. Mire hazaérsz a párod már alszik és Te is mellérogysz.

De ha mégsem így történik, mert reggel pihenten kelsz. A reggeli kávét lefőzöd a párodnak is, akinek bearanyozod a napját, munkába menet segítesz útbaigazítani egy turistát, aki így eléri a repülőt és hazaér a gyereke szülinapjára. Melóba szivességet teszel az egyik kollégádnak és így nyélbe tudsz ütni egy üzletet. Hamarabb indulsz haza, mert le akarsz menni az edzőterembe, így pont összefutsz a liftben a másik részleg főnökével, akinek bedobva egy ötletet, menőbb állást kínál, ráadásul hazaérve a párod hasonló kellemes dolgokról számol be, olyan jó napja volt. És mindez csak azon múlt ez esetben, hogy megittál-e még egy pohár bort. De bármit említhetnék. Bármit.

Az élet döntések és hatások bonyolult láncolata.

Ez a kisfilm is egy ilyesmi helyzetet mutat be, hogy micsoda hatása van egy kedves gesztusnak/döntésnek.

A Te életedben milyen hasonló döntésekre emlékszel? Amely lehet hogy apró, lehet hogy sokat gondolkodtál rajta, hogy máshogy is dönthettél volna, de így tettél. Milyen hatással volt ez másra vagy Rád később?

Lorenz pillangója, avagy a lustaságnak köszönhetjük a pillangóhatást

Edward Lorenz egy amerikai meteorológus volt, aki a 60-as években megunta a szöszmötölést az aprólékos időjárás-előrejelző módszerrel. A feladat annyi volt, hogy be kellett vinni egy hőmérsékleti számsort a gépbe és kijött az időjárás előrejelzés. A számoknak nagyon pontosnak kellett lenniük (pl.: nem volt elég a 65,32 kerekítés, hanem ki kellett írni, hogy 65,3236453), aminek a begépelése egy csomó időt elvett. Szóval ő megunta és elkezdett kerekítgetni, amivel órákat takarított meg. Még mielőtt nagyon elégedett lehetett volna ezzel az ötletével, észrevette, hogy ez a minimális, ezredmilliméteres változtatás, totál más időjárási körülményeket ad ki, például a napos időt simán esősre változtatja. Lorenz erről a felfedezéséről néhány év múlva egy előadást is tartott, amely azóta pillangóhatás néven vált közismerté ezen a címen: Vajon egy pillangó szárnycsapásai Brazíliában képes tornádót előidézni Texasban?”A többi már történelem.

Fantasztikus.

Ez a gondolatmenet arra is alkalmas, hogy párhuzamot vonjunk az életünk más aspektuasaival is, hiszen érzéseink, gondolataink, tetteink bonyolult hálózatban vannak kapcsolva mások ugyanezen elemeivel és ezáltal komplex láncreakciókat produkálhatnak. Ha tehát néhány dolgot KICSIT másképp teszünk, TELJESEN MÁSKÉNT is alakulhat az életünk. És nem csak a miénk, hanem akik a miénkkel kereszteződnek. Így fonják hát a Párkák azt a bizonyos fonalat.

Minden mindennel összefügg

Egy szeg miatt a patkó elveszett

A patkó miatt a ló elveszett

A ló miatt a lovas elveszett

A lovas miatt a csata elveszett

A csata miatt az ország elveszett

Máskor verd be jól azt a patkószeget.

Ez a versike, amelyet Kaszás György Gondolkodjunk, mert vagyunk c. könyvében olvastam, jól szemlélteti a pillangóhatás erejét, vagyis hogy egy apró, váratlan történés miatt egyre rosszabbodó helyzet mekkora óriási problémához vezet.

pillangohatas_365letszikra

Láttad a Pillangóhatás című filmet?

Nekem a kedvenceimhez tartozik, mert bonyolult láncolatokon kell végighaladnunk a film során, végig ébernek kell lenni, hogy megértsük a mondanivalót, lépést tartsunk a filmmel és elérjen bennünket a hatása. Arról szól, hogy egy srác gyerekkorában sokszor elvesztette az öntudatát, élete részleteire nehezen emlékszik vissza, csak a naplója segít neki ebben. Egy különös adottság folytán a srác képes az időutazásra, ezért visszatér a múltba, hogy helyrehozzon néhány hibát, ám amikor visszatér a jelenbe, rájön, hogy minden megváltozott. Minden alkalommal. A múlt apró változásai nem javítottak a helyzeten, hanem még nagyobb problémákat okoztak a jelenben. Izgalmas. Te láttad?

Mit tanít nekünk a pillangóhatás?

Azt, hogy nem tudunk teljes bizonyossággal előre kalkulálni, hiszen már egy apró változtatás is nagyban meghatározhatja a jövőbeli történést. Sok ilyen apró lepkeszárnycsapás történhet, hiszen az

élet egy rendszer, minden mindennel összefügg.

Azt pedig hogy miképpen, soha nem látjuk előre, mindig csak utólag látunk rá a nagy összképre.

Ha most visszagondolsz az életed nagyobb eseményeire, idézz fel egyetlen apró dolgot vagy döntést, amit ha másként teszel, teljesen más irányba terelte volna az adott eseményt, élethelyzetet…

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?