Napfény, Copacabana, óriás fehér hullámok, szörf, szamba – Helló Rio de Janeiro!

Szerző: Kiss Noémi Eszter
Napfény, Copacabana, óriás fehér hullámok, szörf, szamba – Helló Rio de Janeiro! 365letszikra

Riot egy szóval leírni nem lehet, sok szóval viszont annál inkább: Megváltó Krisztus szobor, Copacabana, brazil tanga, foci, szamba, karnevál, caipirinha. Egyszerűen az a hangulat, ami ott van, azt elmesélni nem lehet. Azt látni, érezni kell. Ha jártál már olyan helyen, ahol szó szerint elsírtad magad az örömtől… akkor már jártál Rioban! 

A vártnál sokkal jobb/nagyobb/ különlegesebb. A nevezetességek ámulatába esel, és az élmények tömkelege adrenalin bombaként pezsdíti a véred. Velem (és azokkal, akik velem voltak) legalább is ez történt.

Februártól Rioig, ahol 365 napon keresztül készülnek a karneválra

Ha február, akkor karnevál. Ha karnevál, akkor szamba. Ha szamba, akkor pedig „Samba de Janeiro”. A rioi karnevált, csakúgy, mint más keresztény országokban a farsangi szezont minden évben 40 nappal Húsvét előtt tartják. Ilyenkor 5 teljes napig az öröm, a szeretteinkkel való együttlét, a zene és a tánc van a középpontban.

Én sajnos magán a karneválon idén nem tudok részt venni, mert az épp most zajlik és én helyette épp ezt a cikket írom… Viszont januárban, pár napos rioi tartózkodásom alatt bepillantást nyerhettem a karnevál előkészületeibe, és azt kell, hogy mondjam, a kulisszák mögé látni,

a Sambodromo lelátójáról nézni, ahogy az épp gyakorló szamba iskolák tömege egyszerre járja a táncot, nem mindennapi élmény!

Ha valaki olyannyira odavan a karneválért, mint a brazilok, akkor a januári/ februári időszak a legalkalmasabb időpont az oda látogatásra. Na, nem csak azért, mert ott akkor van nyár, de akkor élhetjük csak át igazán a szamba és a fesztivál iránt érzett igazi brazil szerelmet.

Tudtad, hogy a karneválra készülő jelmezeket 8 hónapig készítik?

A Rioi Szamba Parádé (Rio Samba Parade) kétség kívül az egyik legegyedibb rendezvény a világon. Valami, amit legalább egyszer az életben mindenkinek látnia kellene. A mai Szamba Parádé egyszerű utcai zenés-táncos felvonulásból nőtte ki magát. Ma már minden évben szamba iskolák versenyeznek a legjobb címért, a kimondottan a felvonulásra épített Sambodromo stadionban.

Fesztivál hangulatban

A készületek egy teljes évig tartanak. Amint befejeződik az egyik karnevál, már kezdik is az előkészületeket a következő évre. A szamba iskolák zárt ajtaja mögött először a téma kerül kiválasztásra. Ami lehet bármi. Igazán bármi, ami megmozgatja az emberek fantáziáját. Ha ez megvan, ehhez írják a zenét és rajzolják a rendkívül színes, képzelet- és részlet gazdag kosztümök skicceit. Ha ez is megvan, jöhet a gyártás, ami akár 8 hónapig(!) is eltarthat.

A felvonuláson iskolánként 3-5.000 táncos vonul fel és minden egyes „parádézónak” megvan az iskolán belüli pontos helye és szerepe, az ehhez tartozó egyedi jelmezzel.

A több száz emberből álló csoportok adják végül az iskolák egyedi, gondosan megtervezett látványképét. Az iskolákat a zsűri 10 kategóriában pontozza; az év témája, szamba zene, harmónia, jelmezek és hasonlók alapján, majd a pontszámokat a karnevál végén, Hamvazószerdán teszik közzé. A győztes iskola vagy iskolák, egy évig viselik a tekintélyes bajnoki címet. *rio-carnival.net/index.php

rio_365letszikra_kep3

Szamba iskolák gyakorolnak a Sambodromon

Amikor a brazil barátaimat arról kérdeztem, mit jelent számukra a karnevál, szinte egytől egyig ugyan azt válaszolták:

a karnevál a brazilok számára több, mint egy felvonulás a Sambodromon. Olyankor karnevál van az utcákon, a házakban, az emberek szívében. Olyankor mindenki elfelejti a problémákat, a világ gondjait, a gazdasági nehézségeket. Gyerekek és felnőttek, feketék és fehérek, mindenki kiöltözve, együtt ünnepel, járja a szambát.

„Eszméletlen, hogy a boldogság mennyire fertőző a Karnevál körül” – Fernanda. „Imádom a szambát. … a tánc a vérünkben van. Minden alkalommal, amikor meghallom a szamba dobokat, libabőrös leszek.” – Patricia

Rio: ismerd a helyi szabályokat és akkor nem lesz baj

Riot egy szóval leírni nem lehet, sok szóval viszont annál inkább: Megváltó Krisztus szobor, Copacabana, brazil tanga, foci, szamba, karnevál, caipirinha. Egyszerűen az a hangulat, ami ott van, azt elmesélni nem lehet. Azt látni, érezni kell. A vártnál sokkal jobb/nagyobb/ különlegesebb. Itt viszont különösen tudni kell, hogy hova menj és mikor.

A brazil álomváros ugyanis könnyen rémálommá válhat, ha valaki nem ismeri a helyi „szabályokat”.

Mi az utazás adta izgalmakat természetesen egyből egy caipirinhaval öblítettük le, ami több mint 14 óra repülés után hamar megalapozta a napunk hátralévő hangulatát. Azonnal a legközelebbi tengerparton – Praia da Barra da Tijuca – találtuk magunkat. Ami nem egy Copacabana, de talán pont ettől jó.

rio_365letszikra_havanas

Brazíliából Havaianas nélkül hazajönni nem lehet

Tele van brazilokkal, tipikus, a nemzet színeiben pompázó, zöld-sárga színű bikinis csajokkal, izmos szörföző pasikkal. Helyi bárokkal, brazil zenével és itt a caipirinhat kétség kívül nem vizezik. Már itt karneváli hangulatba kerül az ember.

A brazilok iszonyat lazák, nem rohannak, nem terveznek/szerveznek túl, nekem úgy tűnt, nem igen aggódnak semmi miatt.

A braziloknak különös készségük van gyorsan elfelejteni a problémákat. A kultúra és a haza iránti szeretetük óriási. Mind büszkék a származásukra.

A Rioi látnivalók és a brazil életérzés biztosan magával ragad

A helyi idegenvezetőnk, Fatima biztos akart lenni benne, hogy azonnal megéljük a WoW hatást, így a városnéző körutunk napján először a Megváltó Krisztus szoborhoz mentünk.

Megváltó Krisztus szobor a Cukorsüveg-hegyen innen és túl

A világ leghíresebb Art Deco szobra a város legközpontibb helyén, a 710 méteres Corcovado hegy csúcsán magasodik, így a város minden pontjáról jól látható. Ide a világ legnagyobb városi erdején, a Tijuca erdőn keresztül vezet fel az út, ami már önmagában egy nagy élmény. Egy-egy részéről nem csak a tengerpart vagy a gyönyörű zöld városrészek, de Rio egyik legnagyobb nyomornegyede (favela) is látszódik.

rio_365letszikra_kep6

Ezt a cikket az egyik legjobb barátnőmnek, Évának, az ő Brazília iránt érzett örök szerelme miatt ajánlom.

Az út végén 267 lépcsőfokot másztunk meg és végre testközelből láthattam A! szobrot… A modern világ 7 csodájának egyikét! WoW!

A Megváltó Krisztus a maga 38 méterével a Guanabara öböl fölött, kitárt karokkal adja áldását a cariocas (rioi őslakosok) számára és ejti ámulatba a Rioba látogatókat minden egyes nap. Leírhatatlan!

Ott álltam az óriás szobor előtt, és hirtelen minden olyan kicsinek tűnt. Mintha a világ tetején lettem volna, a lábaim előtt Rio de Janeiroval.

Innen az egész város jól látszik. Szemben a mesébe illő Cukorsüveg-hegy (Pão de Acúcar), Rio másik nagy jelképe. Ami nem más, mint egy 395m magas kvarc-, ill. gránittömb, és – mit ad Isten – úgy néz ki, mint egy cukorsüveg.  Mellesleg a hegymászók egyik kedvelt mászó helye. A tetejéről szintén egy álom a kilátás. Innen balra Rio strandjainak leghíresebb gyöngyszeme 6 kilométeres sávban formál tökéletes görbét az Atlanti-óceán mentén.

Napfény, Copacabana, óriás fehér hullámok, szörf, szamba – Helló Rio de Janeiro! 365letszikraNapfény, Copacabana, óriás fehér hullámok, szörf, szamba – Helló Rio de Janeiro! 365letszikra

Felkapott turista látványosság ellenére, a Copacabana az a hely, ahol tényleg minden megtalálható, ami Rio. Napfény, óriás fehér hullámok, szörfösök, brazil zászlók és homok kreációk a parton. Bárok, klubok, szamba. Havaianas bolt!!!

A brazil konyha kedvelőinek remek éttermek, ahol kihagyhatatlan egy brazil BBQ, épp úgy, mint egy frissen préselt cukornád lé a sarki büféből. De lehet akár caipirinha is. 😉 Érdemes hagyni, hogy a brazil varázs itt magával ragadjon.

A futballvilág Sixtus-kápolnája

Én nem igazán vagyok oda a fociért. De ha szóba kerül, valamiért nekem is Brazília jut eszembe. A brazilok köztudottan nagy tehetséggel rúgják a bőrlabdát. És hát ki ne ismerné Ronaldinhot, Pelét vagy a helyes kis Neymart. A braziloknak és a brazil foci szerelmeseinek a Maracanã stadion (Estádio Mário Filho) – ahogy ők mondják – olyan, mint a keresztény vallás híveinek a Sixtus-kápolna. A stadion világbajnokságok alkalmával helye volt már futballtörténelmi dicsőségnek, varázslatnak és tragédiának is. A foci bajnokságokon kívül persze más, jelentősebb eseményeket is tartanak itt. A tavalyi Olimpiai Játékok megnyitóját is itt rendezték.

Az a híres rioi színkavalkád

Brazília, de főleg Rio, igen színes. Az egész város tele van falfirkával, képekkel, feliratokkal. A főbb útvonalakon már szinte sehol, de az eldugottabb, sikátoros helyeken is már alig van szabad hely. Nekem nagyon tetszik. Az egész városképet olyan művészivé teszi.

A színes falak mellett, egy még színesebb látványosság a Lapa és Santa Teresa városrészeket összekötő Selarón lépcsősor (Escadaria Selarón). Hivatalos nevén Manuel Carneiro utca, de szinte mindenki csak a Selarón művészi alkotása miatt ismeri. Rengeteg világmárka használta már marketinges megjelenésekhez, kampányokhoz. Szerepelt már a National Geographic Channel-en, Coca-Cola reklámban, Snoop Dogg egyik videó klipjében – csak hogy a számomra kedveseket említsem.

Napfény, Copacabana, óriás fehér hullámok, szörf, szamba – Helló Rio de Janeiro! 365letszikra

Selarón-lépcsősor

1990-ben Jorge Selarón, egy az utcában lakó, Chilében született festőművész kezdte el felújítani a lépcsősort a brazil zászló színeinek megfelelő kék, zöld és sárga csempékkel. Így kifejezve a brazilok iránt érzett mély tiszteletét. Selarón hamar a mozaikok megszállottja lett, és végül nem csak az egész lépcsősort, de a körülötte lévő falakat is csempékkel, kerámiákkal és tükrökkel borította. Ahogy a lépcsősor egyre látogatottabb lett, a világ minden tájáról érkeztek csempe adományok és a művész ezeket kezdte el felhasználni.

Ma a 125 méter hosszú, 215 lépcsőből álló lépcsősort a világ körülbelül 60 országából érkezett több mint 2.000 csempe borítja. Ha nyitott szemmel jársz, még a magyar címert is megtalálhatod! 😉 Ha megvan, mindenképpen küldj egy szelfit nekünk!

Ismét egy pipa a bakancslistámon: sárkányrepülővel Rio felett

Rio önmagában egy adrenalin bomba, de amikor ott vagy, ez az „ár” könnyen visz magával még tovább. Egy reggel én is így kerültem a Tijuca Nemzeti Park 520 méteres pontjára. Bukósisak a fejemen, háromig számoltunk, majd futnom kellett. Futnom kellett, míg a talaj el nem fogyott a lábam alól. Akkor próbáltam először a sárkányrepülőzést (hand gliding). Iszonyat nagy élmény! Az, hogy szabadon szárnyalsz a meleg levegőben és magad körül Rio de Janeirot látod… ez mindenkinek bakancs listás, legalább egyszer megvalósítandó feladat lehetne.

Örök élmény

Örök élmény

Mint utólag kiderült, Rio egyik legjobb sárkányrepülős csapatával élhettük át ezt az élményt. Amikor az egyik középkorú oktatóval, Alex- szel beszélgettem, kiderült, hogy ő is a multikulti létet cserélte egy sokkal élmény telibb életstílusra. A Johnson & Johnson egyik vezető pozíciójából váltott havaianas tanga papucsra és rövidnadrágra és most stresszmentesen, boldogan repked a levegőben.

Imádom ezt a brazil lazaságot!

Egy kis HellóVilág! tudásanyag: Rio de Janeiro

Rio de Janeiro Brazília második legnagyobb városa. Volt már Brazília fővárosa, politikai központja, manapság pedig többnyire az ipari és turisztikai ágazatban való jelentős szerepével van hatással az ország gazdaságára.

Nevét portugál felfedezőjétől kapta, aki 1502. január 1-jén szállt partra a Guanabara öbölben. Az öböl egy folyó torkolatára emlékeztető alakot formál, így lett a terület neve – kreativitásra nagy hangsúlyt fektetve – Rio de Janeiro, azaz „január folyója”. Az egyszerű névválasztás végül is ütős lett. Szerintem a portugál nyelvet beszélők sem gondolnak bele a jelentésébe. Rio pedig ma már több egy puszta „januári folyónál”.*riodejaneiro.com

terkep_rio

A következő úti célom India lesz, tarts velem márciusban is. 😉

[sgmb id=”2″]


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?