A szórakoztató fejlődés ott van a zsebedben és nem is tudod. A podcast több, mint a 21. század rádiózása!

Szerző: Szlafkai Éva

Hazánkban sokan azt sem tudják, mi az a podcast, miközben a tengerentúlon aktívan dübörög a 21. század rádiózása, 47 millió amerikai heti szinten hallgatja a kedvenc podcast adásait. Miután feliratkozol egy csatornára, értesítéseket kapsz az új részekről, letöltődik az adás a telefonodra, amit ezáltal internet nélkül is akkor hallgatsz meg, amikor akarod, mondjuk útközben, munkába menet a kocsiban, iskolába menet a metrón, esetleg este az ágyban.  Kényelmes és hasznos szórakozás. Te hallgatsz már valamilyen podcast csatornát?

Szóval mi is az a podcast?

A „Podcast” szó az „iPod” és a „broadcast” (jelentése: közvetít, sugároz) szavak összeolvadásából keletkezett. A hanganyagokat okostelefonunkon (vagy laptopon, desktopon, mp3 lejátszón) keresztül akár internet kapcsolat nélkül meghallgathatjuk otthon, munkahelyen, vezetés vagy éppen sportolás közben. Ott és akkor, amikor mi akarjuk. Nem maradunk le egy-egy érdekes hanganyagról, ha épp nem érünk rá, hiszen a felvételeket később is (bármikor) letölthetjük/meghallgathatjuk, illetve mindig értesülünk az új részekről.

A világon élő emberek 80%-ának van saját mobilja, 35%-nak pedig okostelefonja. A mobilkommunikáció térnyerésével a podcast is reneszánszát éli, hiszen a podcastok 63%-át csak mobilon keresztül hallgatják az emberek. Az e-learninget felváltja az m-learning, azaz a mobilokon, okostelefonokon keresztül történő tanulás, önfejlesztés, amelynek egyik legkézenfekvőbb módja a podcast csatornákon keresztüli tartalomfogyasztás. Íme egy kis podcast infgrafika itt és itt.

Jelenleg csak az iTunes-on 250.000 podcast csatorna érhető el több mint 100 nyelven.

És még néhány szám azoknak, akiknek szeretik a tényeket és a statisztikákat, egyenesen az Edison Reasearch kutatásából. 2017-re több mint 112 millió, 12 évnél idősebb amerikai hallgatott már podcast adást, amelyből 67 millió havi, 47 millió pedig heti szinten fogyasztja a tartalmakat és a számok évente 10-20%-kal nőnek. Ami a korcsoportot illeti, leginkább a 25-54 éves korosztály kedveli a podcastokat. Sajnos magyar statisztikákat nem találtam…

Hogyan és hol hallgathatom?

Podcastot hallgatni Apple podcaston, SoundCloud-on vagy éppen Spotify-on tudsz. Persze van még jó pár csatorna, de ezek a legnépszerűbbek. Én az almás podcastot használom. 🙂 Ahol pedig videós tartalom is van, fent vannak a Youtube-on. Az emberek 26 százaléka a munkahelyén hallgatja, 52% otthon és 18% vezetés közben.

podcast 365letszikra

Mennyi idő egy podcast adás?

A kínálat nagyon változatos. Vannak ad hoc jelleggel, havonta, hetente jelentkező vagy éppen naponta jelentkező csatornák, amelyek az 5 perces időtartamtól egészen az 1 órásig elnyúlhatnak. Ez általában témától függ. Leginkább a 10-20 perces tartalmak a jellemzőek.

Milyen podcast csatornák vannak?

Az önfejlesztő tartalmakon túl, online rádióműsorok, zenei csatornák, tudományos beszélgetések, sport csatornák, humorista tartalmak, nyelvtanulásra specializálódótt csatornák és még számos műfaj és izgalmas online tartalom rendelkezik podcast csatornával. Az én kedvencem a TED talks, amelyen 5-15 perces TED-előadásokat hallgathatunk. Tök érdekes témák, ráadásul az angolomat is fejlesztem.

A podcastban a legjobb, hogy az adások az időmhöz és a kényelmemhez igazodnak, illetve szórakoztatva fejlesztenek!

Én több csatornára is fel vagyok iratkozva, ám nem minden részt hallgatok meg, csak amihez van kedvem, azokat is általában este. Mondjuk most azt szeretném rendszeresíteni a napjaimban, hogy reggeli közben hallgatok egy-egy részt a kedvencekből.

Ők azok:

A Fitmind blog cikkében szuper tippeket kaphattok, hogy milyen podcast csatornát érdemes követnetek, olvassatok bele! Én is inspirálódtam belőle, így került a listámra például Leslie. Illetve ezen a linken megtaláljátok a legtöbb magyar nyelvű podcastot, itt pedig a 2017-es év legkirályabb 50 angol nyelvű podcast csatornáját. Van merítés bőven!

Azt mondják a számok, hogy egy ember átlagosan 6 csatornára van feliratkozva.

Én is hozom a számokat, ahogy fent is láthatod. 6 csatorna pipa. 🙂

Te is akarsz podcastot hallgatni?

  1. Tölts le a telefonodra egy applikációt (pl. Apple podcast, SoundCloud, Spotify).
  2. Iratkozz fel az érdeklődésednek megfelelő csatornákra!
  3. És hallgasd ott és akkor, ahol és amikor akarod!

Te is akarsz podcastot készíteni?

  1. Találd ki mi legyen a téma, miről beszélnél és milyen gyakran, majd szerezz egy felvételre alkalmas eszközt és mondd rá a tartalmadat.
  2. Regisztrálj be egy podcast programba!
  3. És indulhat a buli!

Útravaló beszélgetés – gondolatébresztő, önfejlesztő, szórakoztató

Nőnapon indítottuk útjára gondolatébresztő podcast csatornánkat Nők az útON címmel, amelyet az RTL Klub Reggeli című nőnapi műsorában jelentettünk be az ötlet társ-megálmodójával, Csorba Anita kreatív producerrel.

Nők az útON_podcast_1200x610_Szlafkai Éva és Csorba Anita

nokazuton.hu

A Nők az útON olyan önfejlesztő, szórakoztató, gondolatébresztő podcast csatorna, amelynek  témái minket, tudatos nőket foglalkoztatnak: karrier, énmárka, önmegvalósítás, motiváció stb. Mindannyian az utunkat keressük, amely néha kacskaringós és akadályokkal teli, hegyekkel-völgyekkel tarkított, máskor pedig színpompás tájakon át vezet. A Nők az útON podcast adásai gondolatébresztő beszélgetések, aminek a tartalmát útravalóként magaddal viheted a saját (élet)utadra.

A podcast hallgatás kényelmes, szórakoztató és önfejlesztő időtöltés. A Nők az útON adásait akkor hallgatod és nézed meg, amikor akarod, mondjuk útközben, munkába menet, sportolás közben, iskolába menet, esetleg este az ágyban. Az új adásokat minden csütörtökön több csatornára is feltöltjük (pl: Apple podcast, Spotify, Anchor, Google podcast), és akár internet sem kell a hallgatásukhoz!

Miért fogtunk bele a podcast készítésbe, milyen dilemmáink voltak, milyen bénázások és szárnypróbálgatások? Mi a célunk a podcast készítéssel, miért gondoljuk, hogy ez a műfaj remek (ön)fejlesztő? Többek között elmeséljük a saját podcast hallgatási szokásainkat, valamint szót ejtünk a magyar podcast helyzetéről is. Miközben jót szórakozunk egymás sztorijain, a tanulságokat is megosztjuk, hátha neked is jól jön az utad során. Erről beszélgettünk a Szempillantás podcastereivel, Tündivel és Vikivel. Hallgasd meg alább vagy itt.

 


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAIL, FACEBOOK, INSTAGRAM.

Ezeket olvastad már?