Így inspirál hazánk népszerű tértervezője – interjú Csorba Anitával

Szerző: Szlafkai Éva
Inspiráló interjú Csorba Anital | 365letszikra Magazinblog - Szlafkai Éva

Miként lehet valaki népszerű és sikeres inspiráló személyiség? Hogyan lehet ebből vállalkozást építeni és életstílust teremteni? Mi kell az elégedettséghez? Hogy fér meg egyszerre gyerek, diploma, munka és hobbi?  Mi az a hajtóerő, ami megér bármennyi befektetett időt? Kinek való az önmegvalósítás, saját vállalkozás? Többek között ezekre a kérdésekre találsz választ a mai szikrainterjúban.

Csorba Anitával beszélgettem, aki kreatív tértervező, az inspiraciok.hu blog vezetője, népszerű youtuber és saját stúdióján kívült olyan partnerekkel dolgozik, mint a kika vagy a Sony. A vállalkozásához híven igazán inspiráló és kedves személyiség.

Honnan indultál, hol vagy most, hová tartsz?

Gyerekkorom óta imádom a kreatív alkotást, mindig azt kerestem, hogy a racionalitás és képzelet hol tud találkozni. Azt hiszem, hogy iparművészeti pályára vágyó mérnökként ezt a kettősséget magammal is hordoztam, és úgy érzem, hogy mára megtaláltam, a helyemen vagyok. Az volt a lánykori álmom, hogy festő legyek, mert az olyan romantikus és művészi, de tudtam, hogy nem erre születtem, nem tudtam benne igazán kibontakozni. A családomban mindenki műszaki, mérnöki pályán mozog és én is húztam ehhez. Felvételiztem az Iparművészetire és a Műszakira, amiből az utóbbi győzött.

Aztán amikor a gyerekek megszülettek, elkezdtem más szemmel nézni a világra és keresni önmagam. Belefogtam egy meseblog írásába, így mikor később lakberendezési inspirációkat kerestem a költözés miatt, egyértelmű volt, hogy blogmotoron keresztül fogom gyűjteni.

Szóval így kezdődött, szinte belesodródtál…

Igen, sorsszerű volt az egész. Fél év után éreztem, hogy hazataláltam, minden eddigi tapasztalatom, tanulmányom használni tudtam. Szerencsére elég hamar sikeres lett az inspirációk blog. Mindennek pedig már 7 éve és mára inspirációt gyűjtőből magam is inspirálóvá váltam.

Mit tartogat a jövő?

Nem tudom. Ez a szép az egészben. Ha valaki nemrég azt mondja nekem, hogy lesz egy saját stúdióm, 6 szuper munkatársam és lesz egy saját cégem, akkor azt mondom, hehe, persze. Szóval fogalmam sincs, nem ismerem a jövőt, de az irány jó. Ehhez az életformához elengedhetetlen a kiszámíthatatlanság elfogadása.

Hasonlóan érzem én is egyéni vállalkozóként, szabadúszóként. Látsz előre valamennyire,  de nem kiszámíthatóan. Azt tudod, hogy most nagyon jó, csinálod, megy, lendület van és bízol benne, hogy ez jó felé vezet és hozza megfelelő döntéseket. Vegyes érzés: boldogság és félelem elegye. Mint a szerelem… Te hogyan tekintesz rá: félsz tőle vagy visszaalakítod egyfajta inspiráló erővé?

Hatalmas bátorság szerintem vállalkozónak lenni. Kétségek, kihívások, óriási felelősség és minden nap más. Hihetetlen rugalmasságot igényel és mindezt szeretned kell. Aki az állandóságot és a fix dolgokat szereti, annak ez az életforma nem ajánlott. Itt nincsen fix, ám próbálok stabil lábakat növeszteni.

Édesapám hasonlata találó: olyan, mintha mozgó vízililiomokon járnék, ami a stabilitás illúziója, hiszen azt hiszed fix dologra lépsz, ám mozog és állandóan változik  a talaj a lábad alatt és ezért neked is folyamatosan változnod és alakulnod kell, hogy fent maradj a víz tetején, megmaradjon az egyensúly.

Ez a vízililiom élmény adja a szépségét és nehézségét is. Mondhatjuk azt is, hogy ez az áramlás adja a FLOW-t… még a hasonlat is passzol. 🙂 Mondd, hogy érzed, mi volt a legnehezebb illetve legsikeresebb szakasz eddig ebben az áramlásban?

A legnehezebb az volt, hogy megtaláljam a munka és a magánélet egyensúlyát, de a tudatos odafigyelés valamint az édesapám heti tréningjei sokat segítettek ebben a folyamatban, ami még jelenleg is zajlik. Valamint a férjem hatalmas részt vállal a vállalkozásban adminisztratív dolgaiban, aktívan segít a napi munkavégzésben. Az ő szerepe és támogatása az életemben és a munkámban nagyon fontos.

Milyen a Te inspiráló munkakörnyezeted? Mutasd!

Inspiráló interjú Csorba Anitával | 365letszikra Magazinblog - Szlafkai Éva

Anita egyik kedvenc tárgya a nyuszis kép a falon

Mit gondolsz azokról, akik előszeretettel takaróznak a szokásos kifogásokkal az önmegvalósítást illetően: nincs időm, sokat dolgozom, gyerekem van stb.?

Szerintem ezek ma már nem elfogadható indokok, illetve hülyeségnek tartom a kifogásokat.  Ha elégedett az életével, ahogy van, akkor legyen, ha pedig nem tetszik neki a jelen helyzet, akkor tegyen ellene, de ne kifogásokkal éljen. Ma már a telefonunk révén az egész világ lehetőségei elférnek a zsebünkben, bármikor ott a lehetőség, hogy változtassunk az életünkön. Lehet munkahelyünk, férjünk, gyerekünk, de mondjuk este 10-től hajnal 3-ig ott a világ előttünk. Tehát változtathatsz, a saját kezünkben van az életünk alakítása.

Bármikor ott a lehetőség, hogy változtassunk az életünkön. A saját kezünkben van az életünk alakítása.

Igen, és erre egy jó példa vagy: dolgoztál, iskola mellett váltál anyává, nem voltál időmilliomos, sőt… mégis kifogások keresése helyett belefogtál az önmegvalósításba, az álmod megvalósításába. És most sem szakadt a nyakadba idő, ám ha valaki azzal foglalkozik, amit szeret, megváltozik az idő fogalma.

Igen, hiába vagyok éjjeli bagoly, mégsem okoz gondot a hajnali fél 6-kor való kelés, mert alig várom, hogy belevessem magam az aznapi teendőimbe. Viszont amíg suliba jártam, vagy olyan munkahelyen dolgoztam, amit annyira nem szerettem, még a 7-8 órai kelés is baromi korai volt.

…igen, ismerem az érzést 😀

Tényleg egyébként azt kell meglátnia mindenkinek, hogy ezt az életvitelt tudja-e élvezni, hogy valóban azt csinálja-e amit szeret illetve, hogy ezért milyen kompromisszumokat köt. Valaki csapatban, munkahelyen tud kibontakozni, valaki pedig vállalkozóként, a lényeg, hogy tudjuk magunkról, nekünk melyik jobb annak minden előnyével és hátrányával.

Én úgy szoktam meghatározni ezt az állapotot, hogy nekem minden munkanap péntek. Még a vasárnap is….
Mi újság egyébként a csapatoddal, mesélj róluk!

Ők fantasztikusak. Nagyon fantasztikus emberekkel dolgozom együtt. Most csatlakozott hozzánk egy új kolléganő Réka és mind a kiválasztás érdekes tapasztalás volt (a blogomon hirdettem meg egyébként az állást), mind az eredmény nagyon jó, hiszen egy szuper csapattagot sikerült találnunk. De a többiek is. Szerencsére mind olyan emberrel dolgozom együtt, akik szenvedéllyel szeretik, amit csinálnak.

Mind olyan emberrel dolgozom együtt, akik szenvedéllyel szeretik, amit csinálnak.

Te mivel bátorítanád azokat, akik mondjuk szeretnének önmegvalósítani és olyan munkába kezdeni, ami a szenvedélyük is, csak még nem mertek lépni?

Kezdjen bele! Hiszen csak úgy tudja meg, hogy ez-e az útja, ha kipróbálja. Ha van vesztenivalója az állásával, akkor csinálja éjjel, a lényeg, hogy kezdje el.

Hát igen, sokkal egyszerűbb a túlpartról beszélni, vagy ahogy mi hívjuk a dobozon kívül, mert tudjuk, hogy tök jó ott. Lehet nehéz lesz az átmenet, nehéz például egy corporate környezetből áthelyezkedni egy másféle életmódba, de nem is feltétlenül kell. Hiszen lehet, hogy ő ott mozog jó, de attól még ugyanúgy megtalálhatja a hobbijában vagy bármiben önmagát..

Más: Mit jelent számodra a kreativitás?

Mindig minden problémára, helyzetre megtalálni  a megfelelő megoldást. Tehát nem feltétlen az a kreativitás, hogy ilyen szép bögrét, vagy olyan szép süteményt csinálok, hanem ha jön egy feladat, akkor azt azonnal és jól oldjuk meg, tehát oda kell a kreativitás. Én mindig a megoldásra koncentrálok, amihez pedig elég sok kreativitás szükséges legtöbbször.

Népszerű vagy a Youtube-on, Facebookon, Instagramon, Snapchaten, blogon…hogyan működsz ilyen profin a közösségi médiába?

Nem profin, inkább igyekszem egyre profibban. Nagyon nehéz, hogy mindenhol jelen kell lenni, de meg kell találni a megfelelő közeget és időszakokat. Például az Instagram most nagyon aktív (34 ezer követő), valamint a Facebook Live adással ismét lendületet kapott a FB oldalam is (161 000 követő). Sokan gondolják, hogy ennyi követővel minden könnyű, de nem, nagyon nehéz, hiszen folyamatosan kísérletezni kell, meg kell találni a közösségnek tetsző tartalmat, megoldást. A lényeg, ha sok munkát teszel bele, akkor végül sikerülni fog! 😉

Mit tanácsolnál a 10 évvel ezelőtti önmagadnak?

Szeresd jobban magad és fogadd el, hogy olyan vagy, amilyen.

Hogyha vannak is az embernek hibái, hiányosságai, attól még szerethető és azzal együtt is boldog lehet. Nem feltétlenül kell tökéletességre törekedni ahhoz, hogy boldogok legyünk. Fiatalon sokszor nem ezt gondoljuk, hanem mindent tökéletesnek szeretnénk, de ahogy idősödünk muszáj megszeretnünk magunkat, hiszen így lehet harmóniában élni.

Mit gondolsz a szabadságról, mit értesz alatta?

Azt, hogy tudok a szenvedélyem által taposott úton haladni, arra menni, amerre mennem kell, menni szeretnék.

Inspiráló interjú Csorba Anitával | 365letszikra Magazinblog - Szlafkai Éva

A jókedv és a vidámság a mindennapok része

Honnan van ennyi energiád, honnan meríted az inspirációt?

Meg kell találni az életnek azokat a pontjait, amelyekben töltődünk. Én például az autóvezetés közben töltődöm valamint az edzőteremben. Itt jön a legtöbb ötlet, megoldás. Igen, és a zuhany alatt. 🙂

Igen, ez is mutatja, hogy nem 8-5-ig vagy kreatív, hanem helytől függetlenül, kikapcsolódó tevékenységek közben, a saját ritmusodban. Ez is szabadság egyik élvezetes fokmérője szerintem.

Bizony. Valamint szerintem nagyon fontos, hogy életemben több helyről töltődjek és rendben legyenek a területek (párkapcsolat, munka, család, sport), így ha valamelyik egy kicsit sérül, akkor a többi terület segít visszakapaszkodni, ismét balanszba hozni, motiválni.

A 20-as éveimben azt hittem, hogy tök könnyű az élet, majd átlépve a 30-asba minden sokkal nehezebb lesz és azt látom, hogy ez így fokozódik majd tovább. Tehát ezért is olyan fontos, hogy megtaláljuk az életünkben azokat a területeket, ahol töltekezni tudunk pozitív energiával, mert enélkül beszürkülhet az élet.

Ajánlom figyelmedbe Elizabeth Gilbert Big Magic című könyvét, amely a kreativitás, az alkotás, az ihlet, az inspirálódás témakörét járja körbe sztorik tömkelegével. Arról szól, hogyan élheted meg a saját kreativitásodat, érezd meg, hogy mi az, amit szenvedéllyel csinálsz és ragadd meg a saját ötletedet, próbáld ki, legyél nyitott a lehetőségekre. Ő például a szerelem érzéséhez hasonlítja az inspirálódást, amikor egy ötlet megtalál.

Szerelem? Ez abszolút szerelem. Annak minden hullámhegyeivel, hullámvölgyeivel együtt. Igen.  Nagyon jó hasonlat.

Sikeresnek tartod magad, mi számodra a siker?

Igen. Igen. Nagyon. Azt csinálom, amit szeretek. Számomra ez a definíciója a sikernek. Valamint az is, hogy a gyermekeimnek ezt a példát tudom mutatni. Remélem majd ők is megtalálják az életükben ezt a fajta sikert. 🙂

Inspirációs napló: rajzolj, ötletelj, álmodj!

Az inspiraciosnaplo.hu  oldalon megnézheted az Anita által készített szuperkreatív naplót, amely tökéletes karácsonyi ajándék a 10-20 éves korosztálynak…de az idősebbek is fejleszthetik vele a fantáziájukat, illetve az önismeretüket. Rajzolj, ötletelj, álmodj! – ezek a napló vezényszavai. Mindenképpen látogass el a napló weboldalára és tudj meg róla többet! És hogy ki hozta létre és találta ki ezt a klassz weblapot? Egyet találhatsz… 😉

Ezt mondja Anita a naplóról:

Ez egy olyan füzet, amelyet közösen írunk. Te és Én. Te kellesz hozzá, hogy ennek a naplónak a lapjai megelevenedjenek. Én megalkottam az álmaid papírra vetéséhez szükséges vásznat, Te pedig megtöltöd tartalommal. Ez egy játék, ám nagy felismerésekhez vezethet az életedben! Készülj a közös kalandra: rajzolj, ötletelj, álmodj!

Ez a napló kortalan, mindenkinek szól, aki szeretné egy kicsit jobban megismerni önmagát, az álmait, vágyait, céljait. Aki szeret játszani, szórakozni, viccelődni, és szereti jól érezni magát. Az inspirációs napló oldalai sokszor lemásolhatóak, kitölthetőek, végteleníthetőek.

December 13-ig meg is nyerheted ezt az inspiráció naplót, csak keresd a nyeremény posztot a FB oldalunkon!

Csorba Anita inspirációs napló | 365letszikra

 


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ VAGY IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE!

Ezeket olvastad már?