A rózsaszín elgyengíti a rabokat. 5 tipp, hogy te mire használd!

Szerző: Szlafkai Éva

Nincs kétség afelől, hogy a színeknek óriási hatása van ránk. A kék nyugtat, a vörös gerjeszt, a sárga kíváncsivá tesz a zöld harmóniába hoz. Viszont van egy, amelynek a hatása nem annyira közismert, pedig érdemes róla beszélni, hiszen számos kutatás és vizsgálat kavart nagy port körülötte a 80-90-es években. Ez a szín egyaránt bevethető hiperaktív gyerekeknél és agresszív bűnözőknél. Na melyik színre gondoltam?

Bármilyen furcsa, a rózsaszín elgyengíti az embert, csökkenti a felfokozott állapotot és békésebbé, befogadóbbá, szelídebbé tesz minket.

De hogyan és miért gyengít le a rózsaszín?

Több kísérletet is végeztek anno ennek a felderítésére, de a lavinát elindító első jelentősebb Alexander Schauss professzor nevéhez fűződik. 153 férfi erejét mérte fel úgy, hogy az erőpróba előtt 1 percig egy színes kartonlapot kellett bámulnia. Az erőkifejtés annyi volt, hogy az illetőnek fel kellett emelnie a karját, majd a kísérletvezető megpróbálta visszanyomni. Amikor rózsaszín kartonlapot bámulták, jóval kevesebb ellenállást fejtettek ki, csökkent az erejük.

Mintha a rózsaszín kartonlap kiszívta volna az erejüket.

Amikor Schauss megismételte a kísérletet – csak ezúttal rugós erőmérőt használva-, ugyanaz volt az erőpróba végeredménye. A rózsaszín karton nézése után jóval gyengébbek voltak a kísérletben résztvevők.

Egyébként ez a kutatás aztán egy rakat hasonlót indított be, és két évtizeden át foglalkoztatta a közvéleményt és a tudományt egyaránt. Most vegyük elő, és nézzük meg, hol tudnánk kihasználni a rózsaszín gyengítő, visszafogó erejét.

Mire használd a rózsaszín gyengítő erejét?

Van pár tippem rá, és szívesen várom a te javaslataidat is!

Legyen rózsaszín büntisarok a gyerekszobában

Oké, hogy a rózsaszín a lányok színe, bár manapság a fiúk is előszeretettel használják, és nyugodtan, ne legyen ez a szín egy nemi sztereotípia melegágya. És megértem, ha a nem akarod a fiú gyerekednek a szobafalát pinkre pingálni, viszont érdemes megfontolni egy olyan sarkot a szobájában, ahol ez a szín uralkodik, akárcsak egy óriás (és levehető) poszterként, képként, háttámlaként. Vagyis legyen egy olyan felület, amely szükség szerint lenyugtatja a gyerkőcöt, ha egy kicsit be van zsongva, hisztizik, őrjöng, verekszik és a többi. Sokkal hatékonyabb módja az elfenekelésnél, ami sehova sem vezet, mert tudjuk, hogy a gyerekeknek vannak ilyen korszakai, amikor próbálgatják a határaikat illetve a szülő nevelése is nagyban befolyásolja a gyerekek (érzelmi) reakcióit.

Szóval ha elejét vennéd az agresszív hisztinek, vedd körbe a gyereked rózsaszínnel. Mondjuk fiúk esetében egy cuki rózsaszín (bünti)ruha pont megteszi. 😀

via GIPHY

Zárjuk rózsaszín cellákba a rabokat

A képlet egyszerű, fessük pinkre az összes cella falát. Vagy legalább néhányat és nézzük meg, mi lesz. Mibe telik a mészhez egy kis rózsaszín festéket is keverni, ha a hatás kedvező?! Ez a dolog nem új a nap alatt, hiszen erre Schauss is felhívta a börtönfelügyelők figyelmét. Valahol célt is ért. A Haditengerészetnél kipróbálták, hogy 2 cellát átfestenek, és utána hónapokon keresztül figyelték, mi történik a feldühödött rabokkal, amikor beküldték oda őket. Kb. 15 perces pinkmámor után jóval nyugodtabban jöttek ki. Megtelt a szívük fánkillatú csillámpónikkal… Ráadásul azt mondták, hogy ez alatt az időszak alatt (7 hónap) egyetlen erőszakos eset nem történt, pedig jócskán szoktak bővelkedni benne.

Az időközben kijózanító rózsaszínnek* átnevezett színt a Haditengerészet után több nagyvárosi börtönben és kisebb vidéki fogdáknál is alkalmazni kezdték. Az eredmény nyugtató hatás mindenhol. Szóval mehetnek a festők Szegedtől kezdve Tökölön át Sopronkőhidáig, hiszen a szomorú trend az, hogy egyre agresszívebbek a rabok a magyar börtönökben.

Bűnös körzetek lenyugtatása

Ugyebár a kék világítást már próbálták olyan körzetekben, ahol magas a bűnözési arány, hiszen ezt a színt a rendőrséggel, vagyis a renddel azonosítják, tehát csökkenti a bűnözési hajlandóságot. De mi lenne, ha tennénk egy próbát a rózsaszínnel is. Mondjuk olyan környéken, ahol viszonylag magas az erőszakos cselekedetek száma, pingáljunk ki néhány falat, boltot, hirdetőtáblát, villanyoszlopot, tűzfalat pinkre vagy tegyünk ki nyugalomra intő rózsaszín óriásplakátokat.

Széledhetnek is szét Magyarország szerte a gerilla-festők.

Győzzék le sportolóink rózsaszínnel az ellenfeleket

De most komolyan. Mi lenne, ha csupán a szerelésünkkel, vagy a felkészítő környezettel gyengítő hatást gyakorolhatnánk az ellenfelünkre. Például a vendégcsapatok öltözőjét rózsaszínre festhetnénk, vagy versenyezzenek sportolóink rózsaszín felszerelésben, tudat alatt gyengítve ezzel az ellenfeleket.

Nagyon cukin festene például Fekete Laci egy rózsaszín izomtrikóban.

Vandalizmus ellen „pinkpirula”

Helyezzünk el vandalizmusnak kitett helyszíneken, járműveken, területeken rózsaszín elemeket és hátha. Mondjuk pink buszülések, pink buszmegálló plexik, pink vasútállomás váróhelyek. Oké, lehet, hogy kicsit túltoltam, de a lényeg érthető.

via GIPHY

További ötletek mondjuk Pink rendőrnővé avatása, Barbi logója, mint a béke jelképe, egy tonna rózsaszín szemüveget a boltok polcaira vagy még több rózsaszín autót az utakra és így tovább…

jöhetnek még ötletek bátran! 😉

Jah, és még meg sem említettem. hogy a szikrák kiegészítő színe is… ugyebár. Most komolyan, olvasás közben támadtak erőszakos gondolataid? Ha nem, akkor ez már majdnem bizonyíték, szóval én ezennel el is kezdtem a jó útra térítést. 😀

Mint mondtam, a 80-90-es években elég nagy volt a rózsaszín-láz, ám a kutatások többsége csak gyenge bizonyítékokat tudott felmutatni. Ettől függetlenül érdekes lenne kipróbálni nálunk is a szín hatását mondjuk a fenti esetekben. Aki esetleg kísérletezik vele és mondjuk ezzel fegyelmezné a rosszcsont gyerkőcét, vagy fékezné meg az erőszakos cselekedeteket bármilyen kontextusban, ossza meg a tapasztalatait velünk és az olvasókkal.

A „rózsaszín-téma” sok cikket, tv műsort, kísérletet és könyvet ihletett. Közülük az egyik a Kijózanító rózsaszín című könyv, amely nem igazán a címében jelzett témát, hanem inkább a gondolkodásunk, érzéseink és viselkedésünk rejtett tényezőit tárja fel egész komplexen.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?