A hazugság 10 másodperces tesztje. Te mennyire hazudsz jól?

Szerző: Kugler Ádám

Az emberek arra a két állítására, miszerint jól hazudnak és hatékonyan kiszúrják a hazugságokat, a több évtizedes tapasztalat és statisztika azt válaszolja, hogy a legtöbbünk rosszul hazudik és a megtévesztések felével szemben a teljesen védtelenek vagyunk. Lássuk, Te hogy hazudsz! Kugler Ádám viselkedéselemző cikke.

Általában, ha a hazudozó és a hazugság felismerő képességeikről kérdezik az embereket, akkor rendszerint azt válaszolják, hogy:

  • „Én nagyon hihetően hazudok.”
  • „Én általában felismerem, ha hazudnak nekem.”
  • „Áh, rajtam azonnal látszik, ha hazudok”

Akkor nézzük, hogy nálad mi a helyzet.

Próbáld ki, mennyire hazudsz jól!

Arról, hogy mennyire vagy jó hazudozó, könnyedén megbizonyosodhatsz a következő Pamela Meyer által kitalált végtelenül egyszerű tesztnek a segítségével.

Mi kell hozzá? Egy fehér A4-es lap és egy ceruza. Oké, toll és színes papír is tökéletes lesz.
Mennyi idő? 10 másodperc
Feladat: Az A4-es lapot tedd a homlokodhoz, tartsd ott, majd így rajzolj rá egy nagy Q betűt.

Kérlek, ezt most csináld meg, mert az eredmény magyarázata befolyásolná a későbbi rajzodat!

Megvagy? Akkor most nézz rá a lapra!

Ha a Q betű szára a jobb szemed felé mutat,

akkor úgy rajzoltad le a betűt, hogy a te szemszögedből jól látható legyen. Ez azt jelenti, hogy énközpontú vagy és sokkal többet gondolsz saját magadra, mint másokra, a világot a saját nézőpontodból figyeled, és nem igazán érdekel mások véleménye vagy világnézete. Ezzel a hozzáállással  sokszor inkább nehéz megtéveszteni és meggyőzni másokat, mert magadra jobban figyelsz, mint másokra. Ergo, az átlagnál rosszabb hazudozó vagy. Ez a teszt azt is méri, hogy mennyire vagy csapatjátékos és ezzel az eredménnyel Te inkább jobban szereted az önálló munkát, amelyben Te vagy a saját főnököd.

Ha azonban a Q betű szára a bal szemed felé mutat,

úgy, hogy egy veled szemben helyet foglaló ember el tudja olvasni, akkor ezzel hajlandóságot mutatsz arra, hogy a világot a saját nézőpontodon kívül más megvilágításban is lásd. Ezzel a hozzáállással könnyedén képes vagy alakítani a magatartásodat az elvárásokhoz, és befolyásolni a mások rólad alkotott véleményét. Magas szintű önellenőrzéssel bírsz, így előnyben vagy, ha mások megtévesztéséről van szó. Ez persze nem azt jelenti, hogy megbízhatatlan vagy, csak azt, hogy minden természetes adottságod megvan hozzá, hogy remek manipulátor váljon belőled. Remélhetőleg ezt a tulajdonságodat nem hazugságra, hanem inkább kiváló csapatmunkára fordítod.

A statisztika azt mutatja, hogy a többségünk jobb felé kanyarítja a Q betű szárát, vagyis énközpontúak vagyunk, akiket sokkal jobban érdekel a saját dolgunk, mint másoké.

Ezért nagyon nehéz meglátnunk a mások cselekedetei mögött megbújó motivációt és érdekeket, így nehezen is tudjuk azt felhasználni ellenük és becsapni őket. Vagyis a többségünk nem jó hazudozó!

Mi a helyzet a hazugság felismerő képességünkkel?

A felmérések azt mutatják, hogy az emberek, különösen a nők hatalmas magabiztossággal beszélnek a hazugság felismerő képességeikről és váltig állítják, hogy csak nagyon ritkán lehet őket becsapni. A valóság ezzel szemben az, hogy rendszeresen kerüli el a figyelmünket még a hazugság legszembetűnőbb jelei is, legyen az bármi, például egy hamis mosoly. Te felismernéd az őszinte mosolyt? Ebből a cikkből kiderül.

Folyamatosan ismételt kísérletsorozatokban igazolták, hogy egy átlagos felnőtt az esetek mindössze 54%-ában képes felismerni a hazugság jeleit és megkülönböztetni az igaz állítást a hamistól.

Ráadásul ez a statisztika csak olyan szituációkra érvényes, amikor eleve gyanítjuk, hogy megpróbálnak átverni bennünket.

Akkor miért hisszük az ellenkezőjét?

Az emberek azért gondolják úgy, hogy jó hazugság felismerők, mert a környezetükben élő emberek (főleg a család) viselkedését volt idejük bőven megfigyelni és észrevenni, ha valamilyen oknál fogva eltérnek a megszokottól. Mivel mindennap találkozunk velük és úgy ismerjük őket, mint a tenyerünket így persze, hogy észrevesszük, ha hazudnak nekünk. A házastársak pontosan tudják, hogy milyen hangszínen beszél, és milyen szavakat használ a párjuk, ha őszinte, ideges vagy, ha hazudik. A szülők tudják, hogy hogyan viselkednek a gyerekeik, ha hazudnak vagy, ha rejtegetnek valamit. Viszont akikkel nem tartod napi szinten a kapcsolatot vagy ismeretlenek a számodra, azok úgy vágnak át a palánkon az estek nagy százalékában, ahogy nem szégyellik.

Tehát az emberek arra a két állítása, miszerint jól hazudnak és hatékonyan kiszúrják a hazugságokat,egyik sem igazán helytálló. Veled mi a helyzet?

Vendégszerző: Kugler Ádám (viselkedéselemző) – innerside.hu

Leadfotó: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?