Stílusos Vidéki Éttermiség a Debrecziner Gourmet Fesztiválon

Szerző: Szlafkai Éva
Stílusos Vidéki Éttermiség a Debrecziner Gourmet Fesztiválon - 365LETSZIKRA

Szereted az ínycsiklandó falatokat, a jó borokat és a chillout zenéket, mindezt pazar környezetben? Akkor ott a helyed az egyre felkapottabb gasztro fesztiválokon. Ha az Etyeki Pikniken kívül is tetted már a lábad, akkor neked sincs messze Debrecen, ahova nem csak a Virágkarnevál miatt érdemes ellátogatni, tele vannak szuper programokkal. Én most voltam a Debrecziner Gourmet Fesztiválon, ahol a SVÉT, vagyis a Stílusos Vidéki Éttermiség is képviseltette magát. 

Annyit előre bocsájtok, hogy az esemény logójával gravírozott pohár (bor) sosem hiányzott a kezünkből… 🙂

Miről szólt a Debrecziner Gourmet Fesztivál?

Sztárséfek, ínycsiklandozó ételek, minőségi italok és pazar környezet várt ránk június 15. és 17. között a debreceni Nagyerdőben, a Békás-tó partján. Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Debrecziner Gourmet Fesztivált. Az első rendezvényen, 2016-ban a debreceni páros kolbászt állították a fesztivál középpontjába, tavaly a Hortobágyi Nemzeti Park autentikus ízeire koncentráltak. Idén egy különösen izgalmas fűszer és hungarikum, a létavértesi torma volt az ételek kötelező alapanyaga. Imádom a tormát, amit ráadásul nagyon kreatív módokon dolgoztak fel: köretként, mártásként, habként stb.

A kedvenc helyünk a Gourmet Terasz volt, ahol volt pezsgő, bor, kézműves sör, whiskey kóstoltatás, illetve
sajt és sonkakóstoló is.

Stílusos Vidéki Éttermiség a Debrecziner Gourmet Fesztiválon - 365LETSZIKRAA rendezvény mindhárom napján látványos főzőshow-kat és pódiumbeszélgetéseket tartottak, amelyeken részt vett többek között Bernáth József a séf, Bogár Márk Sárréti Chilifarm, Fiáth Attila Master of Wine aspiráns, Kiss János a séfek doyenje, Komoróczki Anna nemzetközi borakadémikus, Lovász Domi a Konyhafőnök győztese, Lőrik Tamás a Törley Pezsgőmanufaktúra termékmenedzsere, Pataky Péter séf, Pauli Zoltán a SVÉT titkára, Rápolthy István a szakma legendája, Ruprecht László a SVÉT elnöke, Szendrei Bence séf, a “100 % hazai” gasztroműsor-vezetője, Tatai Róbert a Séfek séfe győztese.

SVÉT, mint Stílusos Vidéki Éttermiség

A SVÉT a vidéki éttermek legjavát összefogó egyesület, ami azonos felfogású, de eltérő stílusú éttermek baráti szövetsége. Olyan vidéki vendéglők, ahol az ínyenc utazót szeretettel látják, és ahol olyan séfek főznek, akik a szívből jövő vidéki vendéglátásban hisznek. A SVÉT célja, hogy különféle programokkal időről időre összehozza a fogékony közönséget és az ország különböző pontjain működő kézműves éttermeket.

Bemutatjuk a vidék színes, gasztronómiai palettáját – lehetőleg laza, családias hangulatban, különösebb protokoll nélkül, távol a város zajától, stílusosan.

Nem hangzik rosszul, ugye? A névválasztás is nagyon kreatív, mindent elárul! 🙂

Szóval a Debrecziner Gourmet Fesztiválon a regionális kínálat mellett természetesen a SVÉT tagjai-, valamint hazánk különböző részeiről érkező meghívott éttermek is részt vettek. 2018 egyúttal a “Gasztronómia Éve a Villányi Borvidéken”, ezért a fesztiválon kiemelt szerephez jutott Villány és Pécs gasztronómiája Pauli Zoli PalKonyhájának köszönhetően.

Anyukám mondta | Stílusos Vidéki Éttermiség a Debrecziner Gourmet Fesztiválon - 365LETSZIKRAPalkonyha | Stílusos Vidéki Éttermiség a Debrecziner Gourmet Fesztiválon - 365LETSZIKRAAnyukám mondta | Stílusos Vidéki Éttermiség a Debrecziner Gourmet Fesztiválon - 365LETSZIKRAStílusos Vidéki Éttermiség a Debrecziner Gourmet Fesztiválon - 365LETSZIKRAPalkonyha | Stílusos Vidéki Éttermiség a Debrecziner Gourmet Fesztiválon - 365LETSZIKRAStílusos Vidéki Éttermiség a Debrecziner Gourmet Fesztiválon - 365LETSZIKRAPalkonyha | Stílusos Vidéki Éttermiség a Debrecziner Gourmet Fesztiválon - 365LETSZIKRAAnyukám mondta | Stílusos Vidéki Éttermiség a Debrecziner Gourmet Fesztiválon - 365LETSZIKRA

A két kedvenc ételünk az Anyukám mondta (Encs), illetve a Palkonyha (Villány) kínálatából a Focaccia, érlelt sonka, burrata, valamint a Palkonyai stifolderes raclette toast szendvics volt. Egy másik gourmet élményünk pedig a szénán füstölt wagyu szegy, létai tormás pestóval és olivás ciabattával… De kóstoltunk még egy csomó mindent, mert bőven volt kiktől. Itt találjátok a résztvevőket.

Az esemény hangulatát a szuper borokon kívül lounge és nu jazz zenék emelték.

Szerintünk ínycsiklandó falatok és érdekes programok voltak – a borokról nem is beszélve -, bár a helyiek szájíze a kommentekből ítélve nem volt egyértelműen jó. Sajnos mindenki ízlését kiszolgálni nem lehet, viszont a miénket sikerült.

Bor és pezsgő mesterkurzus

Részt vettünk két szuper mesterkurzuson is, méghozzá Dr. Fiáth Attila borakadémikus vezetésével. Megkóstolhattuk több ország és tájegység borait, pezsgőit, többek között egy nagyon nívós Champage-t (Champagne Billecart-Salmon), és Attila kedvenc magyar borát, a Csopaki hegybort, ami mostantól a mi vinotékánkban is helyet fog kapni, mert nagyon finom és korrekt árú is (1600 Ft körüli).

365letszikra-Debrecziner- Fiáth Attila borkóstoló365letszikra-Debrecziner- Fiáth Attila borkóstoló

Attiláról egyébként érdemes tudni, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, nemzetközi borakadémikus, Master of Wine jelölt, amit csak a világ csúcs bortudorai nyerhetnek el. Legjobban tanulni és tanítani szeret, igazi hivatása ez és valóban nagyon jó volt az ő vezetésével ejutni bizonyos borberkekbe. 2014-ben az év oktatójává választották. Tanult Cambridge-ben, a Harvardon és jelenleg az Institute of Masters of Wine hallgatója. Húsz éve szerette meg a borokat, és azóta kóstol évi több ezer bort a világ minden részéről.

Miért érdemes Debrecenbe menni a nyáron, vagy akár egész évben?

Mert az egyik legdinamikusabban fejlődő város hazánkban, mert minden este pezseg az élet, mert óriási közösségi terei vannak, mert csodaszép környezetben terül el a Békás-tó partja, és mert rengeteg program vár egész évben. Bizony, nemcsak az augusztusi Virágkarnevál miatt érdemes leutazni – amit én egyébként gyerekkoromban láttam utoljára -, hanem bőven van rá apropó. Színielőadások, koncertek, Campus Fesztivál, Bor- és Jazz napok… de inkább nézz körül ezen a linken.

Mi szívesen keresünk vidéken kulturális programokat – egyik kedvencünk Tihany, méghozzá a Szabadtéri Színpad és a PiacPlacc -, de azt hiszem, ez a helyszín is felkerül a listánkra.

Debrecziner-SzlafkaiEva

 


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAILFACEBOOKINSTAGRAM.

Ezeket olvastad már?