A tanulás közelebb van, mint hinnéd. Tőlük tudod meg a legtöbbet önmagadról

Szerző: Szlafkai Éva

Mindenki, aki besétál az életedbe, megtanít téged valamire. Még akkor is tanít, ha az idegeidre megy, vagy nem kedveled, mert ilyenkor megmutatja a határaidat. Mert vannak. Biztos feszegette már valaki a Tiédet is, nem? 🙂

Erre gondolok:

Azoktól tanulhatunk sokat, akiket mellénk sodort az élet

Mindenki tele van hibákkal és mindenkinek van rossz napja, rossz szokásai, összeférhetetlensége stb. Ez eddig jól is van, de ők ne jöjjenek a közelünkbe, ugye? Oda olyat szeretnénk engedni, aki normális, akivel minden rendben. De valóban olyanok vesznek körül? És mi magunk olyanok vagyunk? Nézz körbe a környezetedben, biztosan vannak olyanok, akik néha, vagy állandóan idegesítenek. De vajon ők akarnak téged idegesíteni, vagy ez csak a te megélésed? A te játszmád, a saját belső harcod magaddal, vagyis azzal a tulajdonságoddal, amin még dolgoznod kellene?

Gondolj csak bele, ez mind tanulás:

  • Ha feldühít a párod, akkor lehet a feladatod, hogy hatékonyan megbirkózz a dühöddel?
  • Ha bosszant a kollégád lassúsága, akkor lehet a feladatod, hogy türelmesebb legyél?
  • Ha nem bírod cérnával, ahogy a rokonod okoskodik, akkor lehet az a feladatod, hogy önuralmat gyakorolj?
  • Ha sírógörcsöt kapsz egy vehemensebb vitától, akkor lehet az a feladatod, hogy magabiztosabb legyél és bízz magadban, a véleményedben?
  • Ha a főnököd tapintatlan önfejűsége benned tehetetlen iróniát szül, akkor lehet az a feladatod, hogy jobban tágítsd a látókörödet és megtanuld kezelni a problémásabb szitukat?

…és így tovább.
Biztosan tudnád folytatni a sort Te is.

Lám, máris rendelkezésre állnak a legjobb partnerek az életedben, akik segíthetnek a fejlődésedben és akikkel gyakorolhatsz.

Ezt a gondolatmenetet Andrew Matthewstól kölcsönöztem, mert belőle sokat lehet meríteni. A fickó a világ egyik legsikeresebb előadója, aki maga illusztrálja a top listás könyveit. Hihetetlen humorral boncolgatja az élet nagy kérdéseit, miközben a pszichológia, filozófia, a modern és hagyományos tudomány ötvözetének segítségével próbál rájuk választ adni.

Természetesen nem azt akarom ezzel a bejegyzéssel mondani, hogy a fejlődés érdekében el kell tűrni a rosszat, amit a környezetünkben élőktől tapasztalunk vagy ne lépjünk ki a vonzásukból, ha szükséges. Csupán azt sugallom, hogy érdemes lehet feltenni magadnak a kérdést, ha konfrontálódsz, hogy:

Javíthat engem ez a szitu? Rámutat esetleg valamely előnytelen tulajdonságomra? És ha igen, akkor akarom fejleszteni?

Amikor problémád van a környezetedben valakivel, állj meg gondolatban egy pillanatra. Mielőtt tovább mélyítenéd a köztetek lévő gödröt, érdemes lehet elgondolkodni rajta, hogy egyébként a problémás szituáció (vagy amilyen érzelmeket az kihoz belőled) javadra fordítható-e.

Ha rábukkansz egy fejleszteni való területre, akkor ragadd meg a tanulási lehetőséget és köszönd meg az azt kiváltó személynek, hogy általa tovább dolgozhatsz magadon. Hogy tudatosabbá válj.

Leadfotó: pixabay.com

[sgmb id=”2″]


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY ÉS TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

 

Ezeket olvastad már?