A társasági élet gyógyít

Szerző: Szokoli Bernadett
A társaság gyógyít - 365letszikra Magazinblog

Rengeteget cikkezünk arról, hogy hogyan tedd élhetőbbé az életedet, hogyan legyenek hétköznapjaid kellemesek, hogyan kerüld a stresszt és az aggódást. Azonban néha jó másokra is gondolni és bizony aktív jelenlétünkkel, figyelmünkkel sokkal többet is adhatunk, mint gondolnánk: a társasági élet éltet!

A JAMA  – az amerikai orvostudományi szövetség folyóirata – közzétett egy kutatást, amelyből kiderül, hogy azok az emberek – elsősorban 60 év felettiek – akik nem magányosak, tovább élnek. A kutatásban azt vizsgálták, hogy a 60 év felettieknél van-e összefüggés a magány és az életkor között. Majdnem 1600 fő vett részt a felmérésben, amely még 2002-ben kezdődött. Az akkor már 60 év felettieket arról kérdezték, hogy magányosnak érzik-e magukat. A vizsgálatot 2 évenként folytatták a még életben lévő személyekkel. A hosszútávú eredmények pedig azt mutatják, hogy azok az emberek, akiknek vannak barátaik, a családjuk közelében vannak, mindig van körülöttük társaság, azok tovább élnek.

A testi betegségekre ott vannak a gyógyszerek, de a magányt, kétségbeesést és reménytelenséget egyedül a szeretet képes meggyógyítani. Sokan vannak a világban, akik egy darabka kenyérre éheznek, de még többen olyanok, akik csak egy kis szeretetre. (Teréz anya)

A megkérdezett emberek közül 23% vallotta magát magányosnak és ők a felmérést követő hat évben el is hunytak. Azok az emberek, akik azt mondták, hogy van megfelelő társaságuk, ritkán vannak igazán egyedül, csupán 14% halálozott el. A különbség tehát szignifikáns, tekintve, hogy a résztvevők átlagéletkora 71 év volt.

A társasági élet egészségre gyakorolt hatása

Elsőre talán furcsának tűnik az eredmény, azonban a végiggondoljuk, meglehetősen logikus: aki körül vannak emberek, barátok, ők úgy élik hétköznapjaikat, hogy mindig van programjuk, mindig van mit várniuk. Szóval motiváltak, energikusak, még akkor is, ha esetleg van már bármilyen egészségügyi problémájuk, még akkor is, ha már nem úgy mozognak, mint 20 éves korukban. Akik azonban nagyon egyedül érzik magukat, elszigeteltek, nincs ami hajtsa őket. Csökken energiaszintjük, gyengébb az egészségük, könnyebben leépülnek. Összességében tehát a társaságnak védelmező ereje van.

Ha tehát azt szeretnék, hogy idősebb családtagjaink minél tovább velünk maradjanak, nincs más dolgunk, mint figyelni rájuk – őszintén, odaadással. Hogy tényleg legyen társaságuk.

Forrás: JAMA


TETSZETT A CIKK? OSZD MEG MÁSOKKAL IS ÉS HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?