Kávésferi az ötödikről és a gyönyörfaktor | TED videóval

Szerző: Szlafkai Éva
Kávés Feri az ötödikről és a gyönyörfaktor | TED videóval - Dávid Ferenc 365letszikra

Ez a humoristának is beillő deviancia-szociológus fickó zseniálisan laza szöveggel adja elő ezt a nagyon is komoly és extra érdekes mondanivalót, hogyan tudjuk a függőségeinket a mértékletesség erejével jól kezelni.

Ő maga „kávédíler és fogyasztó” lenne, ha nem férnénk hozzá könnyen ehhez az élvezeti cikkhez és akkor valószínű olyan stigmát akasztanának rá, mint a „tudod a kávésferi az ötödikről”…

Dávid Ferenc stand up comedy stílusú TEDxDanubia előadásában azt fejtegeti és bizonyítja, hogy minél ritkábban fogyasztunk valami számunkra örömet okozó dolgot vagy végzünk ilyen tevékenységet, annál magasabb a „gyönyörfaktor”, és minél gyakrabban, úgy csökken az élvezeti értéke annak a dolognak. Így fogalmaz:

Minél mértékletesebb vagyok, annál nagyobb királyság lesz az adott dolog használata.

És tényleg! Az előadásában felhoz egy rakat példát a drogoktól kezdve a kávén át a kedvenc hobbinkig. Én csak egy triviális példát mondok, amivel talán Te is érzed a dolog lényegét (ezt a példát én mondom, nem ő):

Képzeld el, hogy nagyon szereted a csokis sütit és szinte naponta eszel is valami csokisat. Majd belekezdesz egy fogyókúrába és a mérséklés miatt, már csak 2 hetente egy alkalommal eszel meg egy csokis sütit..nah de az az egy alakalom, maga a mennyország. A korábbi alkalmak is klasszak voltak, na de amikor egy ideig nem eszel és utána ismét, hmmm. Fenségesen élvezetes minden falat!!!

Ha egy mondatban kellene elmondanom az előadása velejét, tanulságát, jó tanácsát – amely egyben a mai szikra is -, akkor ez lenne az: „Törekedjünk a csupa pici pöttyre a felső sarokban.”

Nézd meg a videót, ami kevesebb, 10 perc, vagyis kevesebb, mintha kimennél pisilni. Persze, ha már megemlítettem, menj el előtte.. 😀

Mit érdemes tudni Dávid Ferencről?

Pályaelhagyó deviancia-szociológus, főállású munkatársként a Kék Pont Alapítvány projekt koordinátora. Több mint egy évtizede vesz részt a hazai drogmegelőző, közösség építő és drogproblémát menedzselő projektekben, mint szakértő és morális vállalkozó. Hét évig koordinálta a budapesti parti kultúra biztonságosabbá tételét célzó Kék Pont Party Service projektet, jelenleg pedig az alapítvány Biopolitikai Műhelyét vezeti, ahol munkatársaival elsősorban holisztikus szemléletű egészség-programokat terveznek és alkotnak meg. Az ELTE Társadalomtudományi Karán végzett, 2002 óta a Tilos Rádió műsorkészítője és kurátora, a 7térítő című műsort vezeti. Több éve évszak-független kerékpáros, Budapest szerelmese és, „az örömelvű tekerés” híveként, a Babilon Nyulai Kerékpáros Egyház alapítója és egyházfője, Kegytárgyas Feri néven pedig bizarr vallási tartalmú tárgyak gazdáit keresi az interneten.

Az információ forrása: http://www.tedxdanubia.com/eloado/David.Ferenc 


TETSZETT A CIKK? OSZD MEG MÁSOKKAL IS ÉS HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?