Női történetek, melyek a jövőt formálják. TEDxLibertyBridgeWomen

Szerző: Szlafkai Éva
Női történetek, melyek a jövőt formálják. TEDxLibertyBridgeWomen | Szabados_Andrea_Bite_Barbara

Vannak nők, akik valamely területen nagyot alkottak, hatással vannak, akikre érdemes figyelni. Gondolataik inspirálóak, merészek, elgondolkodtatóak, iránymutatóak és messze túlmutatnak a mindennapokon; érdemes megosztani a világgal. A TEDxLibertyBridgeWomen kurátoraival, Bite Barbarával és Szabados Andreával beszélgettem sikerekről, kudarcokról, hajtóerőkről és a közelgő rendezvényükről.

A TEDx rendezvények alapvető szándéka az inspirálás és edukáció. A cél, hogy a gondolatébresztő előadások változást generáljanak: először a hallgatókban, majd kilépve kint, a nagyvilágban. Nem lesz ez másként a november 30-ai rendezvényükön sem. Számos izgalmas témával, előadással készülnek.

A nők a világ minden táján kezükbe veszik az ügyeiket, hogy a jövőt olyanná alakítsák, amilyet mind látni szeretnénk – mi Magyarországon is. Bármi is legyen az érdeklődésük és tehetségük fókuszában – a politika, a tudomány, a technológia, a művészet –, ezek az úttörő nők kérlelhetetlenül feszegetik és áttörik a határokat. Fontosnak tartjuk, hogy halljunk azokról a nőkről, beszéljünk történeteikről, melyek példaként állnak előttünk

Bite Barbara és Szabados Andrea.

Nézzük, mit mesélnek erről a fantasztikus kezdeményezés hátteréről, szépségéről, missziójáról és nehézségeiről a kurátorok, Andrea és Barbara.

Miért vágtatok bele a TEDxLibertyBridgeWomen kezdeményezésbe és honnan a név?

B.B.: A küldetéstudatunk és az alkotni, létrehozni vágyásunk erős volt közösen és külön-külön is mindig. Olyan mozgalmat, évenkénti esemény sorozatot kívántunk létrehozni, ami a nőkről, a női lét sokszínűségéről szól és ami összeköt minden aktív, 21. századi gondolkodású nőt és férfit. Innen a név is, a híd, ahogy a szabadon kapcsolódhatunk, gondolkodhatunk, véleményt cserélhetünk a magyarországi női létről. Mindezt nem elszigetelten, hanem a TEDWomen szellemiségéhez aktívan kapcsolódva.

Sz.A.: Fontosnak tartjuk, hogy terepet teremtsünk a megosztásra érdemes gondolatoknak. Sok remek kezdeményezéssel találkozunk nap mint nap Magyarországon, és hiszünk abban, hogy ha ezek a gondolatok, eredmények találkoznak egymással, és tágabb körhöz is eljutnak, azzal valódi változást érhetünk el, szélesebb rétegeket késztetünk cselekvésre.

Női történetek, melyek a jövőt formálják. TEDxLibertyBridgeWomen

A csapat

Milyen küldetéstudat hajt benneteket előre?

B.B.: A változtatni és változni vágyás. Úgy szoktuk mondani, hogy azért legyen most minden évben TEDxWomen itthon is, hogy 10 év múlva már ne legyen szükség semmilyen diszkriminációra.

Sz.A.: Született közösségépítők vagyunk mindketten. Hiszünk abban, hogy az ügyünk mellé szerveződő közösség tagjai együtt olyan nagy dolgokat, eredményeket képesek elérni, ami egyénileg, kis szigetekben lehetetlen lenne.

Szerintetek miért fontos a kreatív élet?

B.B.: Ami nem kreatív, abban én nem tudok létezni. A kreativitás szabadság, a kreativitás az élethez való rugalmasságot, jóféle igazodást, sokszínűséget ad. A kreativitás az alkotás, létrehozás táptalaja.

Sz.A.: Az alkotás a lényünk alapvető része, mozgatórugója. Nemrég olvastam Seth Godintól, hogy nem kell mindenkinek a világot megváltani, csak érdemes gyakran és sokszor új dolgokat kipróbálni, kísérletezni. Ezzel maximálisan egyetértek. A kreatív energia viszi előre a világot. Nulláról létrehozni valamit, ami eddig még nem létezett, ami másoknak is örömet okoz – ez az egyik fő motivációm minden munkámban. 

Mi a személyes kötődésetek a „nőügyekhez”, a TEDxLibertyBridgeWomen szellemiséghez?

B.B.: Magunk is nők vagyunk, dolgozni, alkotni vágyók. Nap, mint nap megéljük ennek szépségét és árnyoldalait is. Partnerei vagyunk a férfiaknak, közösen vagyunk mind emberek. Szép szerepek adatnak meg nekünk nőként és közben nem akarjuk, hogy a nemünk kirekesszen minket. Nem várjuk el a férfiaktól sem, hogy kirekesztődjenek bizonyos „nőies” szerepekből. Legyen szabad a választása mindenkinek, milyen szerepekben akar, tud és hajlandó létezni.

Sz.A.: Naponta megtapasztaljuk – a saját bőrünkön vagy mások történeteiből – a női szerepünkkel járó előítéleteket, korlátokat, kihívásokat. Ugyanakkor nagyon szeretünk nők lenni, hiszen annyi szépség, öröm van a női minőségekben, a női erőben. Szeretnénk, ha minél többen inkább az utóbbi tapasztalatokkal gazdagodnának, és egyre jobban elmozdulna a társadalmunk, a munkahelyi légkör a nemek közötti esélyegyenlőség felé. Rendkívüli élmény átélni, mekkora ereje és hatása van a női összefogásnak. Ezt szeretnénk továbbadni másoknak is: nőknek és férfiaknak egyaránt.

Mivel foglalkoztok?

B.B.: Cégem ügyvezetője, coach, tréner és vezetői tanácsadó vagyok.

Sz.A.: Szabadúszó coach, tréner és szervezetfejlesztő vagyok. Elsősorban innovatív cégek vezetőit és tehetséges munkatársait támogatom a fejlődésükben, személyes és csoportos keretek között.

TEDxLibertyBridgeWomen Bite Barbara
Bite Barbara
TEDxLibertyBridgeWomen Szabados Andrea
Szabados Andrea

Mit jelent számotokra a siker és hogyan érhető tetten az életetekben/munkátokban?

B.B.: Számomra a siker az, hogy ha egy közös gondolkodás, ötlet után létre jön egy projekt, esemény és az élettel telik meg. Mások számára hasznos, hozzáad valamit az egyén és a közösség, akár a szervezet életéhez. Siker az, hogy ha egy ügyfelem képes változni a saját előnyére, ha bátran mozgósít magáért energiákat és ezzel példát is mutat vezetőként. Siker számomra az is, hogy ha a különböző szerepeimben, mint anya, vezető, támogató, fejlesztő szakember a környezetem, a velem együtt élők egyensúlyban, stabilitásban léteznek. Siker az, ha létrejön egy kreatív tér, ahol a jóféle emberi kapcsolódások létrehoznak valami maradandót a jövő generációinak.

Siker az, ha létrejön egy kreatív tér, ahol a jóféle emberi kapcsolódások létrehoznak valami maradandót a jövő generációinak.

Bite Barbara

Sz.A.: Sikernek élem meg a változást, a fejlődést – az ügyfelem, a gyermekeim, a barátaim és a saját magam esetében egyaránt. Sikernek tekintem, ha létrehozunk valamit, ami hatással van a közösség többi tagjának gondolkodására, életére is. Siker az, ha csapatban, jó hangulatban együtt dolgozunk, és a kitűzött céljainkat közösen elérjük. És siker az is, ha a sok szép feladatom között minőségi időt tudok szánni önmagamra és a hozzám közel állókra is.

Milyen kudarcélmény vált hasznotokra leginkább ebben a közös projektben?

B.B.:  Tavaly nehéz volt a szervezés, nagy fába vágtuk a fejszénket Andival. Rövid volt az idő, nagy a teljesítménykényszer mindkettőnkben és sok kimondatlanság maradt bennünk, amivel a tágabb környezet is nehezen boldogult. Elsősorban barátok vagyunk és erre a tavalyi nehézségekből okulva tudatosan figyelünk. A baráti kapcsolatunk milyensége a táptalaja minden másnak.

Sz.A.: Mindketten erős személyiségek vagyunk, és bár ennek van pozitív hozadéka, de sok feszültséggel is jár. Korábban hagytuk a konfliktushelyzeteket nagyra nőni, és túlságosan a saját nézőpontunkból láttuk a világot és egymást. Kevésbé figyeltünk a környezetünkre. Nagyon sokat dolgoztunk ezeken a hiányosságainkon. Újra és újra nekifutottunk a megoldás megkeresésének, órákig beszélgettünk, vitatkoztunk, gondolkodtunk. Végül sikerült közös hullámhosszra hangolódnunk, sokat változtattunk a nézőpontunkon is, megértőbbek lettünk egymás iránt és a csapattagokkal szemben is. Most már valódi örömprojekt ez minden résztvevő számára, és a kettőnk közötti barátság is elmélyült.

Mi lesz az idei eseményen a legmeglepőbb, megdöbbentőbb előadás?

B.B.: Inkább az emelem ki, hogy mennyire széles lesz a spektrum, milyen sok oldalról, sokszínűen jelennek meg az előadók.

Sz.A.: Ha ezt elárulnánk, oda lenne a meglepetés… Sokféle érzést fognak ébreszteni a nézőkben az előadások, lesznek szomorú, megható és örömteli, vidám pillanatok is. Minden előadás a reményt és a megoldást is igyekszik megmutatni még a legkeserűbb témák esetén is.

Női történetek, melyek a jövőt formálják. TEDxLibertyBridgeWomen

A csapat

Megjelenik az életetekben a kreatív nézőpont/más nézőpont? Mit láttok talán máshogy, mint a többiek?

B.B.: A kreatív nézőpontom az, hogy nincs én és a többiek. Minden kapcsolati alapokon nyugszik. A környezetem és én elválaszthatatlanok vagyunk. Ebbe a környezetbe beletartozik mindenki, és minden, amivel én kapcsolatba kerülök. Nő sem lennék, ha nincs férfi a földön. Szóval mindent minimum ketten hozunk létre.

Sz.A.: Alapvetően szeretem más, egyedi nézőpontból tekinteni a világot. Kritikusan szemlélem a helyzeteket, igyekszem megtalálni az összképben azt, ami nem illik oda, ami ellentmond, ami a harmóniát megtöri. Hiszek abban, hogy ezek körüljárása hozza a megoldásokat. Nem félek rávilágítani arra, mi nem stimmel, mit lehetne még változtatni, fejleszteni, javítani. A Mi lenne, ha?… kérdés pedig a kreatív erővel tud változást hozni.

A Mi lenne, ha?… kérdés pedig a kreatív erővel tud változást hozni.

Szabados Andrea

Ha üzenhetnétek a 10 évvel fiatalabb éneteknek, mi lenne az üzenet?

B.B.: Csak magadnak felelj meg, az bőven elég jó.

Sz.A.: Így vagy jó. Ez a kijelentés tavalyi előadónktól, Hitka Vikitől származik, és nagyon magaménak érzem.

Mi az, amit idén megtettetek azért, hogy elégedettek legyetek 10 év múlva?

B.B.: Akkorát léptünk, ami még kezelhető, de nem rokkanunk bele és lesz kedvünk, erőnk a jövő évi szervezéshez is. Meg az azt követőhöz…Kibővült a projektcsapat, szuper közösséggé formálódunk, ahol magas egyéni felelősségtudattal és hihetetlen motivációval végzi mindenki a saját munkáját. Miközben mindez mindenkinek szenvedély projekt.

Sz.A.: Amit az idei évben eddig tettünk a projektért (személyenként kb. ezer óra egy évben, önkéntes formában), annak a gyümölcse mind november 30-án fog beérni. Nem tudom, ebből 10 év múlva mi marad meg, mindenesetre mi már most elégedettek vagyunk vele. Olyan gondolatokat ébreszt, és olyan kapcsolódásokat hozott létre a munkánk, aminek biztosan továbbgyűrűzik majd a pozitív hatása. 

 

„Tegyük oda magunkat” – Női történetek, melyek a jövőt formálják

Pszichológus, társadalomkutató, részecskefizikus, színésznő, zenei mediátor, emberkereskedelmi aktivista – a hazai TEDxWomen előadói annak ellenére, hogy az élet legkülönbözőbb területein működnek, ugyanazt az üzenetet közvetítik: „Tegyük oda magunkat!” Hogy hogyan? November 30-án, a TEDxLibertyBridgeWomen konferencián 22 példaértékű történet adhat erre választ.

Én ott leszek. Veled találkozom a rendezvényen?

A 2018-as TEDxLibertyBridgeWomen előadói:

 • Benkő Fruzsina – szociális munkás, emberi jogi aktivista, programvezető
 • Bikás Zoltán – informatikai vezető, a Punkzdad instagrammere
 • Borbély Alexandra – Jászai Mari-díjas színművész
 • Bratka Borbála – szaxofonművész
 • Brezina Kinga – fekete öves Nia tanár
 • Csömör Hermina – a Fényszínház alapítója
 • De Coll Ágnes – emberkereskedelmi szakértő
 • Doffek Gábor – kommunikációs és gasztronómiai tanácsadó, rendezvényszervező, blogger
 • Dr. Balázsi Katalin – tudományos kutató
 • Dr. Fekete Andrea – kutatóorvos, cégvezető
 • Fürjes Júlia – tanuló
 • Guba Boglárka – óvodapedagógus, konduktor
 • Horogh Petra – építészmérnök, közösségi lakhatási szakértő
 • Kocsis Zoltán és Glotz Mária – táncművészek
 • Koszti Zsuzso – filmrendező
 • Laposa Julcsi – Aranypáva Nagydíjas, Junior Príma Díjas népzenész, zenei mediátor
 • Matisz Viki – táncos, sejtedző
 • Mester Dóra Djamila – szexuális nevelő, kertész
 • Spitzer Gyöngyi „Soma Mamagésa” –  spirituális tanító, író, előadóművész
 • Sződy Judit – pszichológus, laktációs tanácsadó
 • Tisza Kata – író, társadalomkutató

Bővebb információ a rendezvényről: tedxlibertybridgewomen.com
Jegyvásárlás EZEN A LINKEN.

Női sokszínűség és esélyegyenlőség – podcast adás

A Nők az úton podcast adásban Szabados Andreával és Németh Flórával beszélgettünk a hátrányos megkülönböztetés témájáról, amely ott van a mindennapjainkban. Mindenki tapasztalja, csak valaki észreveszi, valakinek fel sem tűnik, hogy a társadalmunkban, a munkahelyeken, a családokban, a szerepekben, vagyis a legtöbb helyen különbség van nő és férfi között, legyünk bárhol a világon. Megítélésben, lehetőségekben, esélyekben, énképben. Ideje rávilágítani erre a kérdéskörre és nagyobb teret adni a nőknek. Erről szól a TEDxLibertyBridgeWomen kezdeményezés is. Hallgasd meg az alábbi podcast  beszélgetést bárhol, bármikor.


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAIL, FACEBOOK, INSTAGRAM

Ezeket olvastad már?