Teszt a lelke mindennek… De mikor van értelme kitölteni?

Szerző: Szokoli Bernadett
Teszt a lelke mindennek?! Van értelme kitölteni? | teszt_365letszikra_1170x1170_pixabay

Egyre többször találkozom újságcikkekben, blogokban, Facebook bejegyzésekben gyors személyiségteszttel. Általában a szlogen azt hirdeti, hogy nézz rá a képre, válassz az ábrák közül, találd meg a hibás rajzot, stb… Cserébe pedig azt ígéri, hogy ebből aztán kiderül, hogy milyen is vagy valójában.

Ami igazán megdöbbent ezekkel a bejegyzésekkel kapcsolatban, hogy hatalmas népszerűségnek örvendenek. Sok-sok ismerősömnél látom, hogy kitölti, megosztja, lájkolja.

Ami annyira nem is lenne baj, hiszen mindenki azt csinál a Facebookon amit csak akar. Azonban nem hagy nyugodni ezzel kapcsolatban néhány észrevétel, néhány dolog. Persze, persze, egy unalmas hétfő délelőttön velem is előfordul, hogy úrrá lesz rajtam a kíváncsiság és megnézem, hogy a lábujjaim mérete elárulja-e, hogy jó feleség vagyok-e. Alapvetően azonban a teszt eredménye nem befolyásolja a hétköznapjaimat.

Előfordulhat azonban, hogy – ugyan hihetetlen – de egy ilyen egyszerű teszt végeredménye ad hitet, reményt vagy egy cseppnyi boldogságot valakinek. Mi áll ilyenkor a háttérben?

Fontosnak érzem megjegyezni, hogy írásomban egyáltalán nem az összetett, kutatások alapján kialakított, sokrétű személyiségtesztekre szeretnék utalni, kimondottan a néhány képből vagy mondatból áll, “most aztán kiderül, hogy bátor vagy-e” jellegű posztokra, blogokra, írásokra utalok!

Coachként, tapasztalataimból kiindulva a tesztek iránti igény sokszor azt rejti magában, hogy a külvilágtól nem kapunk megfelelő visszajelzést, így a teszt eredménye ad erőt vagy cseppnyi boldogságot.

Ami ilyenkor a háttérben állhat:
– önértékelési problémák,
– önbizalomhiány,
– önismeret hiánya.

Jó hír, hogy ezek mindegyike fejleszthető! (Saját szakterületemből kiindulva coaching technikákkal csodákra lehetünk képesek.)

Mikor tesztelünk még?

Előfordult már veled, hogy azt érezted nem vagy a helyeden? Váltani, újítani szerettél volna, de még nem tudtad pontosan, hogy mit, merre, hogyan. Ez is az az életszakasz, amikor egy kicsit a babonák, a tanácsok és tesztek irányába fordulunk. Várunk valamilyen külső megerősítést arra vonatkozóan, hogy merre tovább…

A külső megerősítést pedig sokszor azért érezzük fontosnak, mert így a felelősséget látszólag le tudjuk rázni magunkról. Így ha rosszul döntünk (bár szerintem nincs rossz döntés), könnyebben magyarázzunk a kudarcot. (Kudarc is csak az, amit annak élünk meg.) Változtatás, váltás esetén tehát megerősítést várunk az eredménytől.

Tényleg nem tudtad magadról?

Amikor a teszt végén kijön egy végeredmény, akkor két lehetséges út van: ha negatív az eredmény, akkor általában azt mondjuk, hogy “ja, hát ez egy tök komolytalan teszt volt, persze, hogy a végeredmény is az”. Azonban ha pozitív, esetleg vágyott tulajdonságok kerülnek napvilágra, akkor felértékelődik számunkra és nagyon örülünk, hogy egy apró játékból is kitűnik, hogy megbízhatók, kedvesek, nyitottak, melegszívűek, szerethetők, lelkesek, precízek vagyunk.

Használd jó dologra az eredményt!

És hihetetlen, de akár egy egyszerű tesztet is lehet jól használni. Ha ugyanis megkapjuk ezeket az eredményeket, akkor elkezdhetünk dolgozni magunkon. Hogyan? Írd le a tulajdonságokat és kezdd el vizsgálni, hogy mennyire igazak, mennyire jellemzőek rád. Őszintén, alaposan. Ez egy nagyszerű önbizalomfejlesztő gyakorlat is lehet.

Ami soha nincs az apró betűkben…

Tesztelhetünk megállás nélkül. Kereshetünk komolyabb, megbízhatóbb anyagokat. Sőt, sokszor a munkahelyváltáskor is tesztelnek bennünket, amelynek lesz eredménye. De az eredmény ismeretében sose feledd el, hogy ezek NEM stigmák! Nem megváltoztathatatlan tulajdonságok. Nem kőbe vésett, determinált dolgok. Függ attól, hogy hol, mikor, milyen kedvvel, milyen lélekállapotban töltötted ki. Mennyire voltál épp elkeseredd vagy boldog. A hétfő délelőtti tesztjeim ugyanis rendre negatívabb eredményt hoznak, mint a péntek délutániak. Szóval a teszt eredmény nem Te vagy csak egy kép arról, hogy épp miben vagy.

Tesztelj, csak mindig válogasd meg, hogy milyen tesztet használsz és objektíven mérlegeld az eredményt!

Ha szívesen elmélyülsz az önismeretben, akkor tesztek helyett itt egy valós és nagyon inspiráló program, amely segíthet abban, hogy jobban megismerd saját utad, saját igényeid és ezzel egy klassz jövőképet vázolj fel magadnak. Ezen az eseményen sokféle inspiráló előadást hallhatsz és önismereti gyakorlatok végezhetsz.

[sgmb id=”2″]

 


Nyerj belépőt a “Saját utamon” inspirációs rendezvényre!

A 365letszikra olvasói VIP belépőt nyerhetnek az október 1-jén megrendezendő Saját utamon inspirációs rendezvényre, amely nemcsak a részvételt, de az ebédet is tartalmazza. A Facebook oldalunkon itt tudsz játszani 09.16-20 között.


 

HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY, TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?