Big Five személyiségteszt – Teszteld, rád mi jellemző!

Szerző: Szlafkai Éva

A Big Five személyiségteszt, vagyis a Nagy Ötök a személyiségkutatók egyik legismertebb megközelítése, akik különféle teszteket és skálákat dolgoznak ki annak érdekében, hogy minél érdekesebb képet kapjanak az emberi személyiségről.A modell szerint a személyiségbeli különbségek öt fő tényezőre különíthetőek el, vagyis az alábbi tulajdonságok adják egy ember személyiségét: érzelmi stabilitás, barátságosság, nyitottság, lelkiismeretesség és extraverzió. Lássuk, rád mi jellemző!

A Big Five személyiségteszt esetében az emberek személyiségét egy tulajdonság-skálán lehet elhelyezni, amelyen a legtöbbünk középtájt lavírozik, de vannak, akik egy-egy végponthoz közel. A Big Five, vagyis a személyiség ötfaktoros modellje (McCrae és Costa, 1990;  Goldberg, 1990) öt fő dimenzió mentén méri a személyiséget: érzelmi stabilitás, barátságosság, nyitottság, lelkiismeretesség és extraverzió. Az emberek skála-helyezései kihatnak a boldogságukra, egészségükre, teljesítményükre, vagyis az életük, a jóllétük főbb összetevőire. Persze nem kell a kardunkba dőlni, ha nem olyan végeredményt kapunk, amellyel egyetértünk, hiszen tudjuk, hogy személyiségünket fejleszthetjük a szemléletmódunknak megfelelően.

Lássuk a tesztet! Ezen a linken találsz egy 41 állítást tartalmazó verziót is (angol nyelvű), hogy megtudd a Big Five értékeidet.

Töltsd ki a TIPI-t, íme a tíztételes személyiségteszt

A TIPI (Ten-Item Personality Inventory) tesztet Sam Gosling, Jason Rentfrow valamint William Swann fejlesztette ki, én pedig Brian R. Little Én, jómagam és a többiek c. könyvéből kölcsönöztem és segítségével meghatározhatjuk az 5 fő személyiségtípus ránk jellemző értékeit.

A teendőnk annyi, hogy minden állítás mellé egy számot jegyzünk fel annak megfelelően, hogy mennyire értünk egyet az állítással.

Értékek, amellyel el kell látnunk az állításokat:

 • 1, vagyis egyáltalán nem értek egyet
 • 2, vagyis nagyrészt nem értek egyet
 • 3, vagyis nem túlságosan értek egyet
 • 4, vagyis közömbös számomra
 • 5, vagyis csak kis mértékben értek egyet
 • 6, vagyis nagyrészt egyetértek
 • 7, vagyis teljes mértékben egyetértek

Lássuk az állításokat:

 1. Extrovertált, lelkes vagyok  ……..
 2. Kritikus és kötözködő vagyok   ……..
 3. Megbízható, higgadt vagyok  …….
 4. Szorongó vagyok és könnyen feldúlttá válok   …….
 5. Nyitott vagyok az új élményekre, összeszedett vagyok    ……
 6. Visszafogott, csendes vagyok ……..
 7. Együttérző, élénk vagyok  ……
 8. Szétszórt vagyok, rendetlen  ……..
 9. Nyugodt vagyok, érzelmileg stabil ……
 10. Hagyományos, földhözragadt vagyok …..

Miután egy lapra felvezetted a kérdéseket és a hozzájuk tartozó pontszámokat, lássuk az eredményeket. Az értelmezés nem olyan egyszerű, hogy össze kell csak adni, fontos szerepe lesz, hogy mely számot mely állításhoz írtad.

Csatlakozz a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú önfejlesztő klub. Célja, hogy kreatívan megközelített témákkal és folyamatosan bővülő tudástárral segítse az önfejlesztésedet számos területen, miközben a POWER SKILL-jeidet is fejleszted. Mentoranyagok, tervezők, kihívások, könyvek tudásanyagai, workshopok, coaching alkalmak és mindez kreatív köntösben, ráadásul közösségben. Kíváncsi vagy? Nézz körül a www.szikrahub.hu oldalon!

A TIPI-teszt kiértékelése

Jobban teszed, ha fogsz egy számológépet/appot és azzal számolsz, mert tényleg kicsit nyakatekertek a képletek, de nem kételkedünk a professzor urak képességében, bizonyára tudták a dolgukat. Mindegyik tulajdonsághoz feltüntetem az átlagpontszámot is, amelyet a teszten résztvevő 305 830 fő eredményéből közöltek.

Lelkiismeretességi értéked: ……..

A lelkiismeretességhez tartozó állítások és pontszámok alapján ez a képlet adja a lelkiismeretesség mutatódat.
A 3. állításra adott érték + (8 – a 8. állítás értéke). Az így kapott számot osszuk el kettővel.
Például 4 pontot adtál magadnak a 3. állításra. Ehhez a 4-hez hozzáadod a 8-ból kivont 8. állításra adott 5 pontodat, azaz a képlet szerint 4 + (8-5)=7, majd ezt elosztod kettővel, vagyis 7/2=3,5 vagyis 3,5 az értéked. Érted?

Az emberek átlag pontszáma 4,61. Magas pontszámnak számít a 6,0 vagy több és alacsonynak a 3,2 vagy kevesebb. Az enyém 6 lett.

Barátságosság értéked: ……..

A barátságossághoz tartozó állítások és pontszámok alapján ez a képlet adja a Te mutatódat.
A 7. állításra adott érték + (8-2. állítás értéke). Az így kapott számot osszuk el kettővel.

Az emberek átlag pontszáma 4,69. Magas pontszámnak számít a 5,9 vagy több és alacsonynak a 3,5 vagy kevesebb. Az enyém 5,5.

Érzelmi stabilitás értéked: ……..

Az érzelmi stabilitáshoz tartozó állítások és pontszámok alapján ez a képlet adja a Te mutatódat.
A 9. állításra adott érték + (8-4. állítás értéke). Az így kapott számot osszuk el kettővel.

Az emberek átlag pontszáma 4,34. Magas pontszámnak számít a 5,8 vagy több és alacsonynak a 2,9 vagy kevesebb. Az alacsony értékek érzelmi labilitásra utalnak. Az én pontszámom jelenleg 5.

Tapasztalatra való nyitottság értéked: ……..

A tapasztalatra való nyitottsághoz tartozó állítások és pontszámok alapján ez a képlet adja a Te mutatódat.
Az 5. állításra adott érték + (8-10. állítás értéke). Az így kapott számot osszuk el kettővel.

Az emberek átlag pontszáma 5,51. Magas pontszámnak számít a 6,6 vagy több és alacsonynak a 4,4 vagy kevesebb. AZ én pontszámom 6.

Extraverzió értéked: ……..

Az extraverzióhoz, vagyis az éberségi szinthez tartozó állítások és pontszámok alapján ez a képlet adja a Te mutatódat.
Az 1. állításra adott érték + (8-6. állítás értéke). Az így kapott számot osszuk el kettővel.

Az emberek átlag pontszáma 3,98. Magas pontszámnak számít a 5,6 vagy több és alacsonynak a 2,4 vagy kevesebb. Az alacsony értékek érzelmi labilitásra utalnak. Az én eredményem 6.

Kíváncsi vagy a személyiségteszt értelmezésére, vagyis a Big Five tulajdonságok jellemzőire a te esetedben? A Szikra Hub-ban megtalálod ezt a tesztet is a több mint 300 másik tudásanyaggal együtt. Gyere, nézz körül!

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?