Big Five személyiségteszt – Teszteld, rád mi jellemző!

Szerző: Szlafkai Éva

A Big Five személyiségteszt, vagyis a Nagy Ötök a személyiségkutatók egyik legismertebb megközelítése, akik különféle teszteket és skálákat dolgoznak ki annak érdekében, hogy minél érdekesebb képet kapjanak az emberi személyiségről.A modell szerint a személyiségbeli különbségek öt fő tényezőre különíthetőek el, vagyis az alábbi tulajdonságok adják egy ember személyiségét: érzelmi stabilitás, barátságosság, nyitottság, lelkiismeretesség és extraverzió. Lássuk, rád mi jellemző!

A Big Five személyiségteszt esetében az emberek személyiségét egy tulajdonság-skálán lehet elhelyezni, amelyen a legtöbbünk középtájt lavírozik, de vannak, akik egy-egy végponthoz közel. A Big Five, vagyis a személyiség ötfaktoros modellje (McCrae és Costa, 1990;  Goldberg, 1990) öt fő dimenzió mentén méri a személyiséget: érzelmi stabilitás, barátságosság, nyitottság, lelkiismeretesség és extraverzió. Az emberek skála-helyezései kihatnak a boldogságukra, egészségükre, teljesítményükre, vagyis az életük, a jóllétük főbb összetevőire. Persze nem kell a kardunkba dőlni, ha nem olyan végeredményt kapunk, amellyel egyetértünk, hiszen tudjuk, hogy személyiségünket fejleszthetjük a szemléletmódunknak megfelelően.

Lássuk a tesztet! Ezen a linken találsz egy 41 állítást tartalmazó verziót is (angol nyelvű), hogy megtudd a Big Five értékeidet.

Töltsd ki a TIPI-t, íme a tíztételes személyiségteszt

A TIPI (Ten-Item Personality Inventory) tesztet Sam Gosling, Jason Rentfrow valamint William Swann fejlesztette ki, én pedig Brian R. Little Én, jómagam és a többiek c. könyvéből kölcsönöztem és segítségével meghatározhatjuk az 5 fő személyiségtípus ránk jellemző értékeit.

A teendőnk annyi, hogy minden állítás mellé egy számot jegyzünk fel annak megfelelően, hogy mennyire értünk egyet az állítással.

Értékek, amellyel el kell látnunk az állításokat:

 • 1, vagyis egyáltalán nem értek egyet
 • 2, vagyis nagyrészt nem értek egyet
 • 3, vagyis nem túlságosan értek egyet
 • 4, vagyis közömbös számomra
 • 5, vagyis csak kis mértékben értek egyet
 • 6, vagyis nagyrészt egyetértek
 • 7, vagyis teljes mértékben egyetértek

Lássuk az állításokat:

 1. Extrovertált, lelkes vagyok  ……..
 2. Kritikus és kötözködő vagyok   ……..
 3. Megbízható, higgadt vagyok  …….
 4. Szorongó vagyok és könnyen feldúlttá válok   …….
 5. Nyitott vagyok az új élményekre, összeszedett vagyok    ……
 6. Visszafogott, csendes vagyok ……..
 7. Együttérző, élénk vagyok  ……
 8. Szétszórt vagyok, rendetlen  ……..
 9. Nyugodt vagyok, érzelmileg stabil ……
 10. Hagyományos, földhözragadt vagyok …..

Miután egy lapra felvezetted a kérdéseket és a hozzájuk tartozó pontszámokat, lássuk az eredményeket. Az értelmezés nem olyan egyszerű, hogy össze kell csak adni, fontos szerepe lesz, hogy mely számot mely állításhoz írtad.

A TIPI-teszt kiértékelése

Jobban teszed, ha fogsz egy számológépet/appot és azzal számolsz, mert tényleg kicsit nyakatekertek a képletek, de nem kételkedünk a professzor urak képességében, bizonyára tudták a dolgukat. Mindegyik tulajdonsághoz feltüntetem az átlagpontszámot is, amelyet a teszten résztvevő 305 830 fő eredményéből közöltek.

Lelkiismeretességi értéked: ……..

A lelkiismeretességhez tartozó állítások és pontszámok alapján ez a képlet adja a lelkiismeretesség mutatódat.
A 3. állításra adott érték + (8 – a 8. állítás értéke). Az így kapott számot osszuk el kettővel.
Például 4 pontot adtál magadnak a 3. állításra. Ehhez a 4-hez hozzáadod a 8-ból kivont 8. állításra adott 5 pontodat, azaz a képlet szerint 4 + (8-5)=7, majd ezt elosztod kettővel, vagyis 7/2=3,5 vagyis 3,5 az értéked. Érted?

Az emberek átlag pontszáma 4,61. Magas pontszámnak számít a 6,0 vagy több és alacsonynak a 3,2 vagy kevesebb. Az enyém 6 lett.

Barátságosság értéked: ……..

A barátságossághoz tartozó állítások és pontszámok alapján ez a képlet adja a Te mutatódat.
A 7. állításra adott érték + (8-2. állítás értéke). Az így kapott számot osszuk el kettővel.

Az emberek átlag pontszáma 4,69. Magas pontszámnak számít a 5,9 vagy több és alacsonynak a 3,5 vagy kevesebb. Az enyém 5,5.

Érzelmi stabilitás értéked: ……..

Az érzelmi stabilitáshoz tartozó állítások és pontszámok alapján ez a képlet adja a Te mutatódat.
A 9. állításra adott érték + (8-4. állítás értéke). Az így kapott számot osszuk el kettővel.

Az emberek átlag pontszáma 4,34. Magas pontszámnak számít a 5,8 vagy több és alacsonynak a 2,9 vagy kevesebb. Az alacsony értékek érzelmi labilitásra utalnak. Az én pontszámom jelenleg 5.

Tapasztalatra való nyitottság értéked: ……..

A tapasztalatra való nyitottsághoz tartozó állítások és pontszámok alapján ez a képlet adja a Te mutatódat.
Az 5. állításra adott érték + (8-10. állítás értéke). Az így kapott számot osszuk el kettővel.

Az emberek átlag pontszáma 5,51. Magas pontszámnak számít a 6,6 vagy több és alacsonynak a 4,4 vagy kevesebb. AZ én pontszámom 6.

Extraverzió értéked: ……..

Az extraverzióhoz, vagyis az éberségi szinthez tartozó állítások és pontszámok alapján ez a képlet adja a Te mutatódat.
Az 1. állításra adott érték + (8-6. állítás értéke). Az így kapott számot osszuk el kettővel.

Az emberek átlag pontszáma 3,98. Magas pontszámnak számít a 5,6 vagy több és alacsonynak a 2,4 vagy kevesebb. Az alacsony értékek érzelmi labilitásra utalnak. Az én eredményem 6.

A személyiségteszt értelmezése, vagyis a Big Five tulajdonságok jellemzői

Big Five 1: Lelkiismeretesség

Ha magas értéket kaptunk a teszten, akkor valószínűleg szervezettek vagyunk, előrelátóak, célorientáltak, rendszerezettek. Ám ha inkább alacsonyabb lett a mutatónk, akkor inkább szétszórtak vagyunk, meggondolatlanok, lobbanékonyak, spontának. A lelkiismeretességi érték szorosan kapcsolódik az iskolai vagy a munkahelyi teljesítményhez és a magas érték a siker egyik ismérve. Ám nem csak a sikeré, hanem az egészségé is. A lelkiismeretesség pozitív hatása megegyezik a szív-és érrendszeri betegségek várható élettartamra gyakorolt negatív hatásának mértékével (Howard Friedman). A lelkiismeretesebb emberek valószínűleg a fogápolástól kezdve a testedzésen át mindenben jobban figyelnek a részletekre.

via GIPHY

A lelkiismeretes emberek főként olyan környezetben tudnak sikeresek lenni, amely megköveteli az elkötelezettséget és a határidő betartását, viszont kiszámíthatatlan és gyorsan változó környezetben a kevésbé lelkiismeretes emberek is jól helyt állnak, vagyis azok, akik gyorsan alkalmazkodnak, gyorsabban veszik fel a ritmust és jobban veszik a váratlan akadályokat. A lelkiismeretes emberek célokat tűznek ki, tisztában vannak a felkészültségükkel és a képességeikkel, amelyek segítik a célok elérésében, és ennek megfelelő kihívásokat választanak. Ambiciózusak, kezdeményezőek és megbízhatóak.

Én azt mondom, az arany középút a tuti, vagyis a Big Five személyiségteszt lelkiismeretességre kapott magas pontszáma, némi rugalmassággal párosítva.

Big Five 2: Barátságosság

Egyértelmű, hogy a nagyon barátságos embereket kedvesnek, együttműködőnek, szívélyesnek tartjuk, akik pedig inkább a skála végén vannak cinikusnak, barátságtalannak, gonoszkodónak. Ez az egyik legfontosabb mutató, amikor arról döntünk, hogy megbízunk-e valakiben, hogy szövetségesünk, partnerünk legyen. Ez a tulajdonság viszont kevéssé kötődik a sikerhez, mint a Big Five többi tulajdonságának esetében, ráadásul rövid távon még a hatékonyság rovására is megy.  Itt is az a fontos, hogy megtaláljuk a középutat, hiszen

a túl barátságos és az egyáltalán nem barátságos viselkedést egyaránt a gyengébb teljesítményhez kötjük.

Aki optimálisan barátságos, vagyis a skála közepén helyezkedik el az értéke, övé az érdem.

via GIPHY

Ami az egészséget illeti, a barátságosok viszik a prímet, mivel nagy kapcsolathálójuk jótékony hatással van a lelki életükre, így az egészségükre. Sajnos a cinikusok, dühre hajlamos emberek jobban ki vannak téve a különféle egészségügyi gondoknak. Mivel sok kutatásból, köztük Carol Dweck munkásságából tudjuk, hogy a személyiségünk, intelligenciánk, képességeink fejleszthetőek, így a barátságossági értékünk is magasabb értéket mutathat a Big Five személyiségteszt skáláján, ha törekszünk nyitottabbak lenni mások iránt és empátiát gyakorlunk.

Big Five 3: Érzelmi stabilitás

Ez a tulajdonság az egyik legfontosabb a személyes jóllét kérdésében. Az érzelmileg labilisak az életük több területén is alacsonyabb működést mutatnak, például több negatív érzést és élményt tapasztalnak, problémás a párkapcsolatuk, baráti kapcsolataik, elégedetlenek a munkájukkal, és sokszor rosszabb a fizikai állapotuk, szorongóbbak.

Az érzelmi stabilitás/labilitás a környezetben megjelenő fenyegetettségre való érzékenység, amely az amygdalához kötődik. Akik a skálán alacsonyabb pontszámot értek el, ők felelevenítenek és rágódnak olyan vélt veszélyeken vagy sérelmeken, amelyeket egy stabilabb ember észre sem vesz. Az érzelmileg labilis emberek hiperérzékenységük miatt krónikus stressz hatása alatt állnak sok esetben, amelyhez kötődhet alvászavar, gyenge immunrendszer stb. Habár az érzékenység le is gyengíthet, alapvetően fontos az alkalmazkodáshoz az evolúció kezdete óta, csak ne legyen hiper.

Az érzelmileg instabil, neurotikusabb emberek gyakran gyártanak negatív belső monológokat, ám ezek a pesszimista gondolatok megnehezítik például az élménydúsabb munkavégzést, a flow-val járó teljesítményt, mert kevesebb kognitív energia áll rendelkezésre ahhoz, hogy a célra koncentráljanak és nyomon kövessék a fejlődést. Ha megtalálják a módját, hogy lecsendesítsék ezeket a háborgásokat, önkritikát, és pozitív belső monológot alakítanak ki, jobban teljesítenek majd, fókuszáltabbá válnak és átélhetnek flow élményt is (Csíkszentmihályi, 2017)

Szikra online kurzusok

Kreatív fókuszú önfejlesztő online kurzusok. Rendhagyó módszerek, izgalmas témák, egyedi önismereti és fejlesztési technikák! Cégeknek is. Kíváncsi vagy?

szikrakurzusok.hu

Ebben az esetben is érdemes az arany középutat megcélozni, hiszen a szélsőség sosem vezet célra, mert vmilyen ismérv mindig sérül. Ha valami nagyon kiemelkedik, ott valami nagyon vissza is fejlődik.

Big Five 4: Tapasztalatra való nyitottság

A Big Five személyiségteszt ezen tulajdonsága a befogadóképességről szól, hogy mennyire vagyunk nyitottak az új ötletekre, a környezetre, és szorosan kapcsolódik a kreativitáshoz. Akik magas pontszámot értek el, művészi vagy kulturális irányultságúak, összetett módon szemlélik a világot, nem szeretik a bevett gyakorlatokat, izzanak az újdonságokért és hajlamosabbak beismerni a gyengeségeiket is.

via GIPHY

Libabőrös leszel egy szép festménytől, zenétől vagy valami alkotástól?  Ha igen, akkor Te biztosan magasabb pontszámot értél el a TIPI-teszten.

A nyitottság összefüggésbe hozható olyan erőfeszítések során elért sikerrel, amelyek értékelik az újító teljesítményt.

Big Five 5: Extraverzió

A jólét szempontjából az éberség az egyik leglényegesebb tulajdonság. Az extrovertáltak alacsony, az introvertáltak magas éberségi szinttel rendelkeznek, tehát ha a napi feladataikban hatékonyabbak akarnak lenni, akkor előbbieknek növelni, utóbbiaknak pedig csökkenteni kell az éberségi szintjüket.

Ebből fakad, hogy az introvertáltak igyekeznek kerülni a tömeget és serkentő közeget, mert rossz hatással lehet a teljesítményükre, míg az extrovertáltak keresik a társaságot, a serkentő közeget, amelyben jobban teljesítenek.

Tehát, ha Te magas értéket értél el, akkor magas az éberségi szinted, amelyet igyekszel csökkenteni és fordítva, aki alacsony pontszámot ért el, annak alacsony és igyekszik növelni. Az optimális éberségi szintet a környezetünk hangolásával érhetjük el, vagy ha olyan italokat/ételeket fogyasztunk amelyek stimulálnak. Például az extrovertáltak pár pohár bortól az éberségi szint alá kerülnek, az introvertáltak pedig éppen élénkebbnek és bőbeszédűbbnek tűnnek. A kávé viszont pont az ellentétes hatást váltja ki.

Két pohár kávé után az extrovertáltak hatékonyabban dolgoznak, míg az introvertáltak inkább maradjanak a víznél, ha tárgyalásról vagy határidős melóról van szó… vagy az ír kávénál 🙂

Az extrovertáltaknak jobb az emlékezőtehetségük, ám csak rövid távon, míg az introvertáltak a hosszú távú memória terén jobbak. Az introvertáltak lassabb, megfontoltabb, minőségibb megközelítést alkalmaznak, míg az extrovertáltak inkább a mennyiségre mennek, a gyors feladatvégzésre, és nem számít, ha közben egy-két hibát ejtenek. Az extrovertáltak közelebb állnak és hangosabban beszélnek, ölelnek, bökdösnek, érintenek, míg az introvertáltak higgadtabbak és nagyobb távolságot is tartanak.

Azt azonban elárulom, hogy mindannyiunkban keveredhetnek ezek a jellemzők. Brian R. Little például ál-extrovertáltnak tartja magát, vagyis, ha a helyzet a munkája miatt megköveteli az extrovertált megközelítést, akkor annak megfelelően viselkedik, de minden ilyen szituáció után szüksége van az elvonulásra, a feltöltődésre. Ismerős? Nekem nagyon is. Tartsd magad extrovertáltnak vagy introvertáltnak, arra figyelj, hogy ne zárd dobozba magad, inkább lásd, hogy a céljaidnak megfelelően finomhangolhatod a viselkedésedet.

via GIPHY

Az extrovertáltak és introvertáltak (sőt már van a kettő metszéspontja, az ambivertáltak) kérdésköre iszonyat izgalmas szerintem, éppen ezért nem sűrítem már bele ebbe a cikkbe, így ha bővebben érdekel ez a téma, ajánlom Brian R. Little – Én, jómagam és a többiek című könyvét.

Ne skatulyázz, alakíts!

A Big Five személyiségtípusokat nem külön-külön, hanem együtt érdemes értelmezni, hiszen teljesen más az az ember, aki extrovertáltként nyitott, barátságos és érzelmileg stabil, mint az az extrovertált, aki zárkózott, labilis és nem tud együttműködni. Nézd az összképet és ne felejtsd el, személyiségünk ahogy örökölhető, épp ugyanúgy fejleszthető is.

Valamint vedd figyelembe, hogy egy személyiségteszt a pillanatnyi állapotot mutatja, illetve nem veszi ki a kezedből az irányítást. Bármikor képesek vagyunk a napi igényekhez, élethelyzethez alakítani a személyiségünket és szociális énünket, nem szabad beskatulyázni magunkat a teszt eredményei láttán. Viszont érdekes visszajelzések, amelyeken elgondolkodhatunk.

Neked milyen pontszámok jöttek ki a személyiségtesztben és mit gondolsz az értelmezésről?

Leadfotó: Pexels.com Cottonbro

Kövesd a Szikrákat a több ezer kíváncsi olvasóval: FB CSOPORT, ONLINE KURZUSOK, INSTAGRAM, FACEBOOK OLDAL, SZIKRAMAIL.

Kreativitás a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból. Rendhagyó módszerek, érdekes témák, egyedi önismereti- és fejlesztési technikák.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?